Pandia Financeen julkaistaan tällä viikolla vuosimaksu- eli aravalainojen 1.3.2022 – 28.2.2023 kauden vuosimaksuihin vaikuttavia laskentaperusteita.

Vuosimaksulainojen muutokset

Pandia Financeen julkaistaan tällä viikolla vuosimaksu- eli aravalainojen 1.3.2022 – 28.2.2023 kauden vuosimaksuihin vaikuttavia laskentaperusteita. Valtiokonttori on perinteisesti ilmoittanut vuosimaksulainojen muutokset lokakuun puolissa välin mutta koska laskentaperusteita on jo nyt tiedossa, olemme päivittäneet Pandian laskennan näiltä osin helpottaakseen budjetointia ja ennustamista. Aravalainojen vuosimaksujen kehitys on laajalti riippuvainen kuluttajahintojen vuosimuutoksesta. Tilastokeskus julkaisi 13.8.2021 heinäkuun kuluttajahintaindeksin vuosimuutoksen, joka oli 1,9 prosenttia (Linkki) Aravalaina-tyypeissä, joissa vuosimaksu tarkastuu suoraan kuluttajahintaindeksin mukaan vuosimaksut kaudelle 1.3.2022 – 28.2.2023 nousevat siis 1,9 % nykyisestä (mm. 1300, 1310, 1304 ja 1400 -aravalainat).

Vuosimaksulainojen viitekorko määrittyy Suomen Pankin Suomen valtion 10 vuoden euromääräisille obligaatiokoroille laskemista kuukausikeskiarvoista heinäkuun lopussa päättyneeltä 36 kuukauden ajanjaksolta. Jos viitekorko nousee tai laskee yli 0,5 %-yksikköä, useiden aravalainojen korkokatto muuttuu vastaavasti. Valtion 10 vuoden obligaatiokorkojen kuukausikeskiarvot 36 kuukauden ajalta muuttuivat tällä kertaa yli 0,5 %-yksikköä, joten aravalainojen korkokatot laskivat yleisimmissä Aravalaina-tyypeissä 0,0 %:iin (ennen 0,54 %). Valtiokonttori ilmoittaa myöhemmin syksyllä mahdolliset senttimuutokset ja poikkeukselliset erät, jotka saamme tuolloin päivitettyä Pandiaan.

Pandia Finance ja korkoennusteet

Kuten aiemmin mainittiin, Aravalainoissa muuttuvana enimmäiskorkona käytettävä viitekorko on Suomen valtion 10 vuoden obligaatiokorko, joka painui alle 0 % heinäkuussa 2019. Koska korkoa määriteltäessä käytetään viimeisen 36 kk liukuvaa keskiarvoa, tarkoittaa tämä Aravalainojen korkojen tippuvan 0 %:iin maaliskuusta 2022 eteenpäin oletuksella, että obligaatiomarkkinat pysyvät nykyisellä tasolla. Aravalainojen nollakorko (1.3.2022 alkaen) on hyvä huomioida ennusteita tehdessä. Pandia Finance on ottanut obligaatiokoron kehityksen huomioon lainojen simuloinnissa. Perusoletus on, että valtion obligaation korkotaso pysyy nykyisellään. Oman ennusteen korkojen kehityksestä pystyy kätevästi luomaan Pandian simuloinnin avulla. Tämä on hyvä työkalu erilaisten rahoitusskenaarioiden luomiseen ja rahoitusriskin hallitsemiseen.

Pandia Financen käyttämä lähtöoletus 10 vuoden obligaatiokorolle on, että korko pysyy viimeisen vahvistetun korkopisteen tasolla (-0,22 %, elokuu 2021). Tämänhetkinen korkomarkkina on historiallisesti hyvin poikkeuksellinen, mutta tilanne voi muuttua nopeasti. Muutoksia ja niiden vaikutuksia voidaan kätevästi arvioida Pandian simuloinnin kautta. Aravalainojen korkotason tippuminen 0 %:iin oli tiedossa jo vuosi sitten. Tämä vuosi toi kuitenkin mukanaan selkeän muutoksen kuluttajahintaindeksiin (inflaatio). Kun vuonna 2020 muutos oli +0,6 %, on se viimeisimmän Tilastokeskuksen vahvistuksen mukaan +1,9 %. Tämä tarkoittaa, että vuosimaksulainat muuttuvat selvästi enemmän kuin muutamana aikaisempana vuotena. Budjetoinnin ja kassavirtasuunnittelun näkökulmasta tämä kannattaa huomioida aikaisempia vuosia korkeimpina vuosimaksulainojen muutoksina 8/2022 alkaen. Hyödyntämällä Pandia Financen simulaatiota pystyt ennustamaan kuluttajahintaindeksin ja obligaatiokoron avulla millaisia kassavaikutuksia Arava-lainoissa saattaa olla, jos inflaatio jatkaa pidempään nykyisellä vauhdilla.

Muutokset Pandiassa

Vuosimaksumuutos ja korkokatto päivitetään Pandia Financeen tämän viikon aikana ja voit tarkastella aravalainojen päivittyneitä vuosimaksuja. Voit käyttää uusinta mahdollista tietoa muun muassa budjetoinnin ja ennustamisen apuna.

Ota yhteyttä, jos haluat lisätietoja Pandia Financen hyödyntämisestä rahoituksenhallinnassa!

  • Timo Tauriala – timo.tauriala@pandia.fi
  • Valtteri Renvall – valtteri.renvall@pandia.fi