Kulunut kuukausi on Kenno-tiimillä täyttynyt hakemisen ja tarjoamisen työkalujen kehityksestä sekä sopimushallinnan suunnittelusta. Myös Kennon ydin, eli palveluntuottajat ja kiinteistöyhtiöt ovat saaneet toiminnallista täydennystä. 

Asuttamisen kehitys

Asuttamisen kehitys on edennyt siihen pisteeseen, että vuokraustoiminnan asuttamisen ydinflow alkaa olla valmiina. Sitä esitellään Kennosta kiinnostuneille, kehityskumppanien ulkopuolisille tahoille kahdessa webinaarissa: 10. ja 17.11. Kehityskumppaneille flow esitellään marraskuun ohjausryhmässä sekä rullaavissa kuukausipalavereissa. Alla muutaman kuvan kautta esiteltynä valmiina oleva perustyönkulku. 

Kuvia katsellessa ja demo-ympäristöstä asuttamisen kehitystä tarkastellessa on hyvä muistaa, että vielä näkymistä puuttuu paljon yksityiskohtia eivätkä kaikki näkyvät painikkeet ole vielä toiminnassa. Asuttamisen taustarakenteiden ollessa nyt kunnossa, alkaa käyttöliittymässäkin tapahtua kehitystä kiihtyvällä vauhdilla.


Kuva: Uuden vuokrahakemuksen lisääminen Kennon ison plussan takaa


Kuva: Kirjattuihin hakukriteereihin sopivien toiveasuntojen nousu hakemukselle


Kuva: Asunnot -näkymän rajaimet


Kuva: Ensimmäinen versio Asunnon detail-näkymästä


Kuva: Huoneistoon sopivista hakemuksista yhden hakemuksen valinta tarjottavaksi


Kuva: Tarjouslomakkeen ensimmäinen versio


Kuva: Hakijan saama sähköposti asuntotarjouksesta vastauspainikkeineen


Kuva: Hakijan näkymä hänen vastattuaan tarjoukseen ”Olen kiinnostunut näytöstä”


Kuva: Kuva: Hakijan näkymä hänen vastattuaan tarjoukseen ”Varaa suoraan ilman näyttöä”


Kuva: Hakijan näkymä hänen vastattuaan tarjoukseen ”En ole kiinnostunut”


Kuva: Tarjousten tilanteen näkyminen Huoneiston Tarjoukset -välilehdellä

Sopimushallinnan suunnittelu ja suunnittelun jatkostepit

Sopimushallinnan työvaiheista, niihin liittyvistä nykyhaasteista ja hyvistä jutuista on kuluneen kuukauden aikana haastateltu 29 sopimushallinnan kanssa työskentelevää henkilöä. Haastattelujen perusteella piirrettiin sopimushallinnan ensimmäiset, ylätason suunnitelmat. Näitä suunnitelmia ja niiden oikeaan suuntaan kehittymistä on validoitu haastateltujen henkilöiden kanssa. Seuraavaksi sopimushallinnan suunnitelmia muokataan saadun palautteen perusteella ja niitä laajennetaan eri toimintojen yksityiskohtiin. Tämän jälkeen validoidaan lopullista Kennon mallia olevat suunnitelmat tulevilla käyttäjillä ennen sopimushallinnan siirtoa kehitykseen. 

Sopimushallinnan suunnitelmien muotouduttua kehitysvalmiiksi, käydään eurojen käsittelyn ja reskontran suunnittelun kimppuun. Nämä haastattelut tullaan aloittamaan marraskuun viimeisellä viikolla ja niitä jatketaan joulukuun aikana. Samalla tullaan vielä haastattelemaan tulevia käyttäjiä asuttamisen ja sopimushallinnan erikoistapauksista. Tällaisia ovat mm. kuolinpesän käsittely, häätöön liittyvät toimet tai yhteisomistuskohteiden asuttaminen.    

Kiinteistöhierarkiaan muutoksia

Kiinteistöhierarkiaan on tuotu uusi ulottuvuus näkyviin käyttöliittymään – Ulkoalue. Ulkoalue voi sijaita hierarkiassa suoraan kiinteistön alla ja se voi olla esim. autopaikka tai leikkialue. Ulkoalueeseen voi liittää varusteita samoin kuin muihinkin kiinteistöhierarkian tasoihin. Ulkoalueen voi valita myös tarkastukselle tarkastettavaksi kohteeksi.


Kuva: Ulkoalue näkyvissä kiinteistöhierarkiassa, kiinteistöt -osiossa

Palveluntuottajien käsittely Kennossa

Kennossa palveluntuottajien rakenne on kaksitasoinen: ylimpänä on yritystaso, jonka alla voi olla yksi tai useampia toimipisteitä. Toimipisteiltä voi tilata töitä tai tarkastuksia ja toimipisteet liitetään palveluliitoksiin. Jokainen palveluntuottajan työntekijä voi kuulua joko yhteen tai useampaan yrityksen toimipisteeseen. Toimipisteeseen kuulumisen kautta henkilö voi olla vastuussa tiettyyn palveluliitokseen liittyvistä kiinteistöistä ja tehtävistä. Uudet yritykset lisätään Kennoon aina Pandian toimesta, jotta multitenanttiin ympäristöön ei vahingossa pääse muodostumaan päällekkäisiä yrityksiä.

Yritystaso on olemassa vain palveluntuottajien käyttäjienhallinnan helpottamiseksi. Jokaiseen yritykseen kuuluu vähintään yksi ylläpitäjä-käyttäjä, joka pystyy käyttöliittymän kautta lisäämään yritykselleen toimipisteitä ja uusia henkilöitä, sekä lisäämään henkilöitä toimipisteisiin.

Henkilöiden lisääminen yritykselle ja sen toimipisteille esiteltiin viime blogissa (ilmestymispäivä 13.10.2021). Samassa esiteltiin myös henkilön kutsuminen Kennon käyttäjäksi, sekä määrittäminen tarvittaessa palvelutuottajan ylläpitäjä-käyttäjäksi. Nyt Kennon ytimeen on valmistunut myös toimipisteen lisäys- ja muokkausmahdollisuus käyttöliittymästä käsin. 

Palveluntuottajan ylläpitäjä-käyttäjä voi lisätä yritykselleen uuden toimipisteen oikean yläkulman valikosta käyttäjä-kuvakkeen takaa. Aukeavassa modaalissa käyttäjä kirjaa toimipisteen tiedot, sekä valitsee toimipisteelle vastuuhenkilön. Tämä asetettu vastuuhenkilö on vastuussa esimerkiksi toimipisteen palveluliitosten kautta määräytyvistä tehtävistä, kunnes palveluliitoksille asetetaan varsinainen vastuuhenkilö. Vastuuhenkilön voi valita sen yrityksen henkilöistä, jonka alle toimipistettä ollaan perustamassa.


Kuva: Uuden toimipisteen luominen käyttäjä-kuvakkeen takaa


Kuva: Uuden toimipisteen muodostamisen modaali ja vastuuhenkilö -valikko

Uudelle toimipisteelle voi jo luontivaiheessa määrittää yhden tai useamman toimialan. Toimiala kertoo Kennon käyttäjille, minkälaisia töitä kyseiseltä toimipisteeltä voi tilata. Toimialat näkyvät toimipisteen profiilisivulla sekä ne tullaan tuomaan näkyviin tilauksen ja tarkastuksen työnsuorittajavalintaan.


Kuva: Toimialavalikko toimipisteen luontimodaalissa.

Toimipisteen tietoja pääsee toimipisteen ylläpitäjä-käyttäjä muokkaamaan Kennon käyttöliittymästä. Tämä tapahtuu valitsemalla toimipiste “Toimipisteet” -listauksesta ja avaamalla toimipisteen Muokkaus -modaalin profiilisivun oikeasta reunasta.


Kuva: Toimipisteen muokkaus profiilisivun kautta


Kuva: Toimipisteen Muokkaus -modaali, jossa Ylläpitäjä voi muokata toimipisteen kaikkia tietoja

Kiinteistönomistajien käsittely Kennossa ja vastuukiinteistöjen määrittely

Kennossa myös kiinteistönomistajien rakenne on kaksitasoinen: ylimpänä on kiinteistöyhtiöryhmä, jonka alla voi olla yksi tai useampia kiinteistöyhtiöitä. Uudet kiinteistöyhtiöryhmät ja kiinteistöyhtiöt lisätään Kennoon aina Pandian toimesta. Kiinteistöhierarkian omistukset liittyvät kiinteistöyhtiöön, joka voi omistaa kiinteistöjä, rakennuksia tai yksittäisiä tiloja. 

Jokaiseen kiinteistöyhtiöryhmään kuuluu vähintään yksi ylläpitäjä-käyttäjä, joka pystyy käyttöliittymän kautta lisäämään uusia henkilöitä kiinteistöyhtiöihin. Jokainen kiinteistöyhtiöryhmän henkilö voi kuulua joko yhteen tai useampaan kiinteistöyhtiöön. Kiinteistöyhtiöryhmän ylläpitäjä-käyttäjä voi lisätä uuden henkilön yläkulman valikosta käyttäjä -kuvakkeen takaa.

Luonnin yhteydessä lisättävälle henkilölle kirjataan Työnkuva. Työnkuva -valikon sisältö on kiinteistöyhtiöryhmäkohtainen ja sen sisältö asetetaan Kennoon kiinteistöyhtiöryhmän luonnin yhteydessä.


Kuva: Uuden käyttäjän luominen kiinteistöyhtiöryhmään, Työnkuvan valinta


Kuva: Uuden käyttäjän lisääminen kiinteistöyhtiöryhmän kiinteistöyhtiöihin ja Ylläpitäjä -roolin asettaminen

Kennosta löytyvän henkilön tietoja pääsee muokkaamaan Ihmiset -osion kautta hakemalla muokattavaksi halutun henkilön ja avaamalla hänen profiilisivunsa. Henkilön profiilisivulta löytyvällä “Muokkaa” -painikkeella saa auki modaalin, jossa muokkaus tapahtuu. Henkilön tiedoista saa muokattua kaikkea muuta paitsi käyttäjätunnuksena toimivaa sähköpostiosoitetta. Sähköpostiosoitteen muuttuessa tulee olla yhteydessä Pandiaan.


Kuva: Henkilön tietojen Muokkaus-modaali

Kiinteistöyhtiön työntekijöille voidaan määrittää vastuukiinteistöjä. Vastuukiinteistöt voi kiinteistöyhtiön käyttäjä määrittää itse omalta profiilisivultaan. Profiilisivulle pääsee yläreunan Ihmiset -valikon kautta. Käyttäjän profiilisivulta löytyy Muokkaa vastuukiinteistöjä -painike, jolla saa auki modaalin, jossa vastuukiinteistöjen muokkaus tehdään.


Kuva: Ihmiset -osio, Henkilön profiilisivu, Muokkaa vastuukiinteistöjä -Painike

Uuden vastuukiinteistön saa lisättyä henkilölle klikkamalla “Lisää uusi vastuukiinteistö” -aluetta. Toiminnon ensitoteutuksessa kiinteistön voi hakea katuosoitteen perusteella ja lisääminen tulee tehdä yksi kiinteistö kerrallaan. Kennon tulevissa kehitysvaiheissa mahdollistetaan vastuukiinteistöjen lisääminen massana sekä kiinteistöjen valinta muun kuin katuosoite -tiedon perusteella.


Kuva: Vastuukiinteistöjen määrityksen/muokkauksen modaali

Valitun kiinteistön vastuulle voidaan asettaa aikamääre. Aikamääre voi olla joko tietty ajanjakso tai se voi olla toistaiseksi voimassa oleva alkaen tietystä päivämäärästä.


Kuva: vastuukiinteistön lisääminen ja vastuujakson määritys – määräaikainen aikajakso


Kuva: vastuukiinteistön lisääminen ja vastuujakson määritys – toistaiseksi voimassa oleva

Saman vastuukiinteistö -modaalin kautta voi käyttäjä muokata vastuukiinteistöjensä kokoonpanoa. Tiettyä kiinteistöä klikkaamalla pääsee muokkaamaan kyseisen kiinteistön vastuun kestoa. Kiinteistön rivin perässä olevasta rastista voi poistaa merkityn vastuun kokonaan. Poisto on mahdollista ainoastaan vastuukiinteistöillä, joita ei ole vielä asetettu voimaan. Kennon tässä kehitysvaiheessa muokkaukset vastuukiinteistöihin tulee tehdä kiinteistö kerrallaan. Seuraavissa kehitysvaiheissa lisätään toiminnallisuuteen aikajaksojen muokkauksen massatoimonnot.


Kuva: Olemassa olevan vastuun muokkaaminen vastuuriviä klikkaamalla

Tulevan kuukauden aikana kehityksen pääpaino on edelleen asuttamisen työkaluissa, joihin pikkuhiljaa yhdistetään sopimushallinnan toiminnallisuuksia. Tiimiä työllistää loppuvuoden aikana myös todellisen kiinteistödatan siirtäminen kehityskumppaneiden omiin pilottiympäristöihin ja sitä kautta tulevaisuudessa siintävän käyttöönottotyön valmisteleminen. 

Seuraava blogikirjoitus julkaistaan noin kuukauden päästä, keskiviikkona 8.12.2021. Silloin, blogin ilmestymisen kanssa samassa tahdissa päivittyy tutusti myös demoympäristö uuteen versioonsa. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet vielä kootusti:

  • Vuokra-asuttamisen hakemisen ja tarjoamisen perusflown runko
    • Hakemuksen tekeminen
    • Tarjouksen tekeminen
    • Tarjoukseen vastaaminen/asukkaan portaali, eri vastausvaihtoehdot
  • Ulkoalueiden listaus Kiinteistön hierarkiassa
  • Yrityksen toimipisteen lisäys ja muokkaus (palveluntuottajan ylläpitäjä)
    • perustiedot
    • vastuuhenkilö
    • toimialat
  • Kiinteistöyhtiön käyttäjän luonti ja muokkaus (kiinteistöyhtiöryhmän ylläpitäjä)
    • perustiedot
    • työnkuva
    • ylläpitäjyys
    • kiinteistöyhtiökytkökset
  • Kiinteistöyhtiön käyttäjän vastuukiinteistöjen määritys ja vastuiden muokkaus (kiinteistöyhtiön käyttäjä)