Kulunut kuukausi on edelleen työllistänyt Kennon kehitystiimiä eniten asuttamisen muodossa. Vapaan/vapautuvan tilan ja aktiivisten hakemusten liittyminen toisiinsa, tilojen rajaaminen näkyviin haluttujen kriteerien perusteella ja hakijan kanssa toteutettava sähköinen asiointi ovat olleet kehityksen keskiössä. Viime blogissa esitellyt toiminnallisuudet ovat saaneet täydennystä ja uuttakin on rakennettu.

Asuttaminen

Vuokrahakemus on saanut uutta sisältöä. Nyt hakemukselle voi asettaa käyttäjän toimesta voimassaolopäivän ja muuttaa sitä tarvittaessa käyttöliittymästä. Hakemukselle voi myös valita kiinnostavan talo- ja huoneistotyypin sekä kirjata asunnontarpeen alkamispäivän. Hakemukselle saa myös kirjattua hissin, pihan, parvekkeen ja saunan ehdottomaksi vaatimukseksi tai toiveominaisuudeksi. 


Kuva: Vuokrahakemuksen uudet kriteerivaihtoehdot

Kaikki tietolisäykset suodattavat hakemuksen toiveasuntolistaa sekä toimivat asuntojen korttinäkymän rajaimina. Rajaimiin on tuotu muitakin uusia mahdollisuuksia rajata asuntojen korttinäkymää.  


Kuva: Asunnot -näkymän tämän hetkinen rajainkokonaisuus

Kennon käyttäjät voivat merkitä jonkin asunnon omalle työlistalleen asuntonäkymän “Omalla työlistalla” -valintapainikkeella. Tieto siitä, kenen työlistalla mikäkin asunto on, näkyy niin asunnon pikkukortin kuin asunnon laajemman näkymän oikeassa yläkulmassa. Käyttäjä voi myös tuoda asuntojen korttinäkymään vain omalla työlistallaan olevat asunnot kääntämällä rajaimista “Vai omat” -valinnan päälle.


Kuva: Asunnon omalle työlistalle ottaminen kuvauksen oikealta puolelta, itselleen asunnon merkinneen henkilön näkyminen asunnon tietonäkymän ja pikkukortin oikeassa yläkulmassa


Kuva: Asuntojen korttinäkymän rajaaminen vain omalla työlistalla oleviin asuntoihin rajainriviltä löytyvän ”Vain omat” -valinnan avulla

Asuttamisen kehitystä on edistetty vuokra-asunnon asuttamisen osalta, aso-asunnot ja liiketilat liitetään prosessiin kehityksen seuraavissa vaiheissa. Tätä silmällä pitäen nykyinen asunnon tietonäkymä on saanut lisää sisältöä. Näkymän ylälaidassa oleva pieni muistiinpanokenttä toimii ja on yhteydessä pikkukortissa näkyvään kenttään. Kentän sisältöä vai muokata kummassa näkymässä tahansa ja tieto päivittyy ristiin. Tämän muistiinpanokentän tarkoitus on palvella lyhyttä tiedon tallennusta ja juuri käsillä olevan tilanteen kommunikointia muille Kenno-käyttäjille. Kentän tiedot eivät siis tallennu historiaan, vaan ne poistuvat Kennosta kun uusi teksti kirjoitetaan vanhan tilalle. Kenttää kannattaa ajatella esimerkiksi postIT-lapun korvikkeena – nopeaa muistiinpanoa jonka voi heittää roskiin hetken kuluttua. 


Kuva: Asunnon kortin muistiinpanokenttä pikkukortissa ja asunnon laajemmassa näkymässä

Huoneisto -välilehden yläosaan on tuotu kuvaus huoneistosta. Näkymässä olevat linkit huoneistoon liittyvän kiinteistön ja rakennuksen sekä huoneiston itsensä profiilisivuille ovat toiminnassa. Profiilisivun saa avattua painikkeesta nykyiseen näkymään tai hiiren oikealla painikkeella uuteen välilehteen/selainikkunaan. Näkymän alalaitaan nousevat näkyville huoneistoon kohdistuvat ja kohdistuneet sopimukset perustietoineen, sekä viimeisin tarkastus vikoineen ja huomioineen. Jos tarkastuksella on kirjattu vikoja tai huomioita, saa kyseisen vian tai huomion auki klikkaamalla vian tai huomion kohdalla olevaa linkkiä. 


Kuva: Asunnon kuvaus, painikkeet profiilisivuille, listaus sopimuksista ja viimeisimmän huoneistotarkastuksen haivainnoista

Huoneiston Tarjoukset -välilehdelle nousevat nyt näkyviin huoneistoon kohdistuva aktiivinen tarjous sekä aiemmat tarjoukset vastauksineen. Aktiivisesta tarjouksesta näkee myös sen, kauanko kyseinen tarjous on vielä voimassa. 


Kuva: Asunnon Tarjoukset-välilehden näkymä

Suunnittelu

Suunnittelussa ollaan hahmoteltu sopimushallinnan erikoistapauksia ja sopimuksen päättymisen eri muotoja. Haastatteluissa on perehdytty mm. kuolinpesän, turvakiellon, edunvalvonnan ja häätötapausten vaatimiin toimenpiteisiin. Myös uudiskohteen erityispiirteet ja muutostöiden hallinta ovat saaneet huomiota. Joulukuun alussa pidettiin ensimmäiset reskontran haastattelut, joiden myötä viimeinen Kennon mvp:n suuri kokonaisuus pääsi työn alle.  

Asuttamisen ohessa myös Kennon ydintoiminnot ovat saaneet lisää yksityiskohtia. Notifikaatioiden esittämisellä on uusi ulkoasu, kiinteistöhierarkia on täydentynyt, samoin kuin huoneistotarkastuslomake. Kiinteistöyhtiön käyttäjä voi nyt hallita käyttöliittymästä omia vastuukiinteistöjään sekä hyödyntää kiinteistövastuita listojen ja näkymien rajaimena.

Notifikaatioiden lista ja kiinteistöhierarkia

Notifikaatioiden listaa on yksinkertaistettu, jotta sen käyttö olisi mahdollisimman yksiselitteistä ja vaivatonta. Tuttuun tapaan uudet notifikaatiot nousevat Kennon käyttöliittymän oikean yläkulman kello-kuvakkeeseen numerona ja pikalukulistana. Kellon takaa pääsee edelleen siirtymään notifikaatioiden listaan, josta käyttäjä pääsee tarkastelemaan notifikaation yksityiskohtia. Listassa näkyy edelleen notifikaatiot uudimmasta vanhimpaan, mutta näkymän oikeassa laidassa ei ole enää notifikaation kohteen detail -näkymää. Detail -näkymän saa auki klikkaamalla notifikaatioriviä listasta. Jos notifikaatio koskee esimerkiksi tiettyä tarkastusta, siirtyy Kennon näkymä tarkastus -osioon, kyseisen tarkastuksen kohdalle. Näin käyttäjä pääsee aiempaa helpommin selaamaan koko tarkastusta ja porautumaan tietoihin tarvittaessa tarkemmin. Tehty muutos ennakoi myös sitä, että asuttamisen ja sopimushallinnan notifikaatiot sujahtavat samaan listaan huoltokirjan notifikaatioiden kanssa helpommin. 


Kuva: Notifikaatiokellon näkymä josta notifikaatioiden listaan


Kuva: Notifikaatioiden lista

Rakennuksen profiilisivu on saanut täydennystä. Perustietoihin on lisätty paikka energialuokalle. 


Kuva: Rakennuksen profiilisivu

Rakennuksen osa, eli porras on saanut oman profiilisivun. Tältä profiilisivulta pääsee tarkastelemaan portaaseen liitettyjä liitteitä, varusteita sekä huomioita. Liitteiden ja varusteiden lisäys löytyy myös profiilisivulta, kyseisten haitareiden alta. Profiilisivun yläosasta pääsee siirtymään takaisin tarkastelun alla olevan rakennuksen osan sijaintikiinteistön hierarkiaan. 


Kuva: Rakennuksen osan, eli portaan profiilisivu

Myös ulkoalue on saanut rakennuksen osan profiilisivun kaltaisen profiilisivunsa. Tältäkin sivulta pääsee tarkastelemaan ja lisäämään ulkoalueelle liitteitä ja varusteita. Myös ulkoalueeseen liitetyt huomiot näkyvät täällä, profiilisivun haitarissa.  


Kuva: Ulkoalueen profiilisivu

Kiinteistöhierarkiaan liitetyt varusteet on tuotu näkyville myös tarkastuslomakkeille. Tarkastettavaan kohteeseen hierarkiassa liitetyt varusteet näkyvät tarkastuslomakkeen ylälaidassa omassa Varusteet -haitarissaan. Haitarissa varustetta klikkaamalla saa auki varusteen detail -näkymän, jossa varustetta voi myös muokata. Varusteen muokkaus tapahtuu Muokkaa -painikkeesta Kenno-näkymän päälle aukeavassa modaalissa. Takaisin tarkastuslomakkeelle pääsee varusteen detail -näkymän ylälaidassa olevasta “Takaisin tarkastukseen” -linkistä. 


Kuva: Tarkastuslomakkeen Varusteet -haitari


Kuva: Tarkastuslomakkeen varusteen tietonäkymä


Kuva: Tarkastuslomaakkeelta varusteen muokkaus modaalissa

Kiinteistöyhtiön käyttäjän vastuukiinteistöt

Kennoon luotu kiinteistöyhtiön käyttävä voi hallinnoida itse omia vastuukiinteistöjään. Tämä tapahtuu oman profiilisivun kautta, “Muokkaa vastuukiinteistöjä” -painikkeen takaa.


Kuva: Kiinteistöyhtiöön kuuluvan henkilön profiilisivun Muokkaa vastuukiinteistöjä -painike

Avautuvassa modaalissa käyttäjä aloittaa uusien vastuukiinteistöjen lisääminen klikkaamalla “Lisää uusi vastuukiinteistö” -aluetta. 


Kuva: Vastuukiinteistöjen lisäämisen alkutilanne

Vastuukiinteistöjä voi tässä toiminnallisuuden ensimmäisessä versiossa lisätä yksi kerrallaan, hakien kiinteistön osoitteella oikeaa kiinteistöä listasta. Käyttäjä saa hakutulokseksi ainoastaan niitä kiinteistöjä, joihin hänellä on oikeus kiinteistöyhtiökytköksen kautta. Toisin sanoen käyttäjä voi hakea niitä kiinteistöjä, joiden omistajana on kiinteistöyhtiö johon käyttäjä kuuluu. Kiinteistö löytyy haun kautta myös silloin, kun käyttäjän kiinteistöyhtiö omistaa jonkin osan kiinteistöstä, esimerkiksi yhden rakennuksen tai huoneiston. Tällöin kirjattu vastuu koskee luonnollisesti vain käyttäjän kiinteistöyhtiön omistamaa kiinteistön osaa. 

Haluttua kiinteistöä voi hakea millä tahansa osoitteen osalla, eli joku kiinteistön katuosoitteista, kaupunginosa ja kaupunki ovat mahdollisia hakukriteereitä. Oikean kiinteistön valinnan jälkeen tulee vastuulle asettaa voimassaoloaika. Tämä tapahtuu valitsemalla toistaiseksi voimassa olevalle vastuulle alkamispäivän tai määräaikaiselle vastuulle sekä alkamis- että päättymispäivän.  


Kuva: Vastuukiinteistön haku osoitteen perusteella


Kuva: Kiinteistökohtaisen vastuujakson keston asettaminen

Tallennettu vastuujakso näkyy jakson lisäämisen jälkeen modaalin yläosassa. Ennen vastuun astumista voimaan, voi tallennetun vastuujakson poistaa rivin perässä olevasta rastista. Kun kaikki halutut vastuukiinteistöt vastuujaksoineen on tallennettu, tulee kokonaisuus tallentaa vielä modaalin oikean alakulman Tallenna -painikkeella. Vasta tämän jälkeen vastuujaksot astuvat voimaan.  


Kuva: Useampi vastuukiinteistöjakso luotuna tallennettavaksi yhdellä kertaa

Vastuujaksoja voi samalla henkilöllä olla kerrallaan voimassa vain yksi/kiinteistö. Jos käyttäjä koittaa tallentaa kahta päällekkäistä vastuujaksoa samalle kiinteistölle, kertoo Kenno siitä käyttäjälle huomautuksella vastuujakson luonnin  modaalissa. 


Kuva: Virheilmoitus käyttäjälle, jos kirjattava vastuujakso osuu päällekkäin jo voimassa olevan vastuujakson kanssa

Henkilölle tallennetut, aktiiviset vastuujaksot näkyvät henkilön profiilisivulla omassa haitarissaan, profiilisivun alalaidassa. 


Kuva: Vastuukiinteistöjen haitari kiinteistöyhtiön henkilön profiilisivulla, näkyvissä aktiiviset vastuujaksot

Jos tulee tarpeen päättää henkilön kuuluminen kiinteistöyhtiöön, tulee kaikki hänellä voimassaolevat vastuujaksot kyseisen kiinteistöyhtiön kiinteistöihin päättää ensin. Tämä tapahtuu valitsemalla henkilön profiilisivulta “Muokkaa vastuukiinteistöjä”, valitsemalla vastuujakson jonka haluaa päättää ja asettamalla sille päättymispäivän. 

Vastuukiinteistöjen asettaminen mahdollistaa Kennon eri listojen sisällön suodattamisen siten, että niissä näkyy vain käyttäjän vastuukiinteistöihin liittyvät asiat. Tämän rajauksen saa listoille tehtyä valitsemalla rajaimista päälle valinnan “Omat vastuukiinteistöt”. Selkeyden vuoksi Tehtävät -listan valinta “Vain omat” on nimetty uudelleen valinnaksi “Omat suoritettavat”. Tämä toivottavasti auttaa käyttäjää valitsemaan oikean rajaimen riippuen tarpeesta: “Omat suoritettavat” silloin, kun käyttäjä haluaa nähdä listalla vain ne tehtävät joissa on merkittynä työnsuorittajaksi ja “Omat vastuukiinteistöt” silloin, kun käyttäjä haluaa tarkastella omiin vastuukiinteistöihinsä kohdistuvia tehtäviä riippumatta siitä kuka niiden suorittajaksi on merkitty. 


Kuva: Tehtävät listan rajaaminen koskemaan vain omia vastuukiinteistöjä

Tämän blogin ja versiopäivityksen myötä Kenno-tiimi toivottaa kaikille Kenno-hankkeen osapuolille ihanaa vuodenvaihteen pyhien aikaa. Vuoden alussa palataan Kennon pariin ja jatketaan asuttamisen työkalujen kehitystä sekä reskontran haastatteluja. Silloin myös alkaa sopimushallinta muuttua suunnitelmista toimivaksi ohjelmistoksi. 

Seuraava blogikirjoitus julkaistaan noin kuukauden päästä, keskiviikkona 12.1.2021. Silloin, blogin ilmestymisen kanssa samassa tahdissa päivittyy tutusti myös demoympäristö uuteen versioonsa. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet vielä kootusti:

  • hakemuksen tietomuutokset
  • Asunnot -näkymän rajainmuutokset
  • asunnon merkitseminen omalle työlistalle
  • asuntokortin muistiinpano -kenttä
  • asunnon tietonäkymän tietolisäykset
  • asunnon tarjoukset -välilehden tietolisäykset
  • muutettu notifikaatiot -listan toiminta
  • rakennuksen profiilisivun tietolisäykset
  • rakennuksen osan, eli rapun profiilisivu
  • ulkoalueen profiilisivu
  • tarkastuslomakkeen tietolisäykset
  • kiinteistöyhtiön käyttäjän vastuukiinteistöjen asettaminen
  • vastuukiinteistöjen näkyminen henkilön profiilisivulla
  • kiinteistöyhtiön käyttäjän vastuukiinteistöjen vastuujaksojen muokkaus/päättäminen
  • listojen sisällön rajaaminen koskemaan omia vastuukiinteistöjä