Kennon toinen kalenterivuosi on pyörähtänyt ympäri ja on aika katsoa mitä vuoden aikana onkaan tapahtunut. Vuoteen 2021 lähdettiin tilanteesta, jossa huoltokirjakokonaisuus alkoi olla pilotointivalmis ja suunnittelussa katseet oli käännetty asuttamisen ja sopimushallinnan puoleen. Kenno-tiimissä oli vuoden alkaessa 11 henkilöä. Tammikuussa joukkoon liittyi vielä 2 uutta kehittäjää. Kennoa oli demottu loppuvuoden 2020 aikana ahkerasti kiinnostuneille tahoille ja vastaanotto oli ollut innostunutta!

Tammikuussa viimeisteltiin huoltokirjan toiminnallisuuksia ja syvennettiin suunnittelijoiden ymmärrystä asuttamisesta haastatteluiden kautta. Huoneistotarkastuksia testattiin kentällä todellisella kiinteistödatalla tulevien Kenno-käyttäjien toimesta ja palaute oli varsin hyvää. Muutamat muutostoiveet otettiin heti toteutukseen. Muutoin työn alla olivat palveluliitosten, ylläpito-ohjelman, notifikaatioiden ja tilausten viimeiset ominaisuudet. Kennoa esiteltiin kiihtyvällä vauhdilla kiinnostuneille tahoille, joissa kiinnostus tuntui vain kasvavan valmistuneen Kenno-kokonaisuuden demoamisen myötä.

Helmikuu toi Kennoon uuden kehittäjän lisäksi uuden kehityskumppanin Lahden Talojen hypättyä mukaan Pandian toiminnanohjauskelkkaan. Kehityspuolella keskityttiin Kennon ytimen laajentamiseen. Kiinteistöhierarkia ja ylläpito-ohjelman käsittely täydentyivät uusien esille nousseiden käyttötapausten tarpeiden perusteella. Toimipisteiden valinta kiinteistöyhtiön kumppaniksi valmistui ja kuntotarkastuksen tekeminen mahdollistui. Käyttöoikeudet alkoivat hahmottua. Suunnittelu jatkui asuttamisen rautalankojen validoinnilla. Kennon esittelyt jatkuivat aktiivisina ja ne poikivat pilottiprojektiehdotuksen tekemisen Heinolan Vuokra-asunnot Oy:lle. 

Maaliskuussa tiimissä aloitti osa-aikaisena tietosuoja-asiantuntija. Lokitukseen kohdistuviin tarpeisiin pureuduttiin yhteisessä työpajassa. Myös Kennon esittelyt herättivät edelleen kiinnostusta kentällä vaikka pilotoimaan ei Heinolan kanssa päästykään. Huoneistotarkastus sai massatoiminnallisuuksia ja tulostettavan raportin. Tilatun työn tarkastus valmistui, samoin palveluliitoksen loput ominaisuudet. Valmistuneiden toiminnallisuuksien myötä huoltokirja saatiin toiminnallisuuksiltaan valmiiksi! Tekeminen jatkui vakaata rataa toiminnallisen ja teknisen infrastruktuurin parissa. Suunnittelussa validoitiin asuttamisen suunnitelmia ja pohdittiin multitenantin ympäristön vaatimuksia. 

Huhtikuun ohjausryhmässä pohdittiin laajasti hankkeen riskejä, aikataulua ja kustannuksia. Ohjausryhmä myös päätti, että Kennoon toteutetaan applikaatio tarkastusten offline-tekemistä avittamaan. Kenno-tiimi sai vahvistusta uudesta kehittäjästä. Kehityksen saralla vahvistettiin Kennon teknisiä ominaisuuksia ja tietoturvaa. Käyttäjät pääsivät ihastelemaan ylläpito-ohjelman suunnittelunäkymää ensimmäistä kertaa. Suunnittelu jatkui hakemisen ja tarjoamisen parissa.

Toukokuussa Kennon kehityksen painopiste oli vahvasti infrastruktuurissa ja Kennon teknisessä toiminnassa. Auktorisointi alkoi hahmottua nykyiseen muotoonsa ja tietosuojatyö aloitettiin tutustumalla kehityskumppaneiden toimintaan. Kennon tietoturva testattiin ensimmäisen kerran ulkopuolisen toimijan toimesta. Testin tulokset olivat hyviä. Suunnitteluun mukaan asuttamisen rinnalle otettiin sopimushallinta. Kennon esittelyiden lisäksi pidettiin kiinnostuneille tahoille kaksi webinaaria Kennon valmistuneista osioista ja asuttamisen suunnitelmista. Avain Yhtiöiden kanssa pureuduttiin mahdolliseen Kennon käyttöönottoon. Tulevat käyttäjät testasivat ylläpito-ohjelmaa joka sai positiivista palautetta eikä muutostoiveita noussut esille.

Kesän kynnyksellä pohjustettiin jo tulevia käyttöönottoja. Datasiirtoja ja toiminnallisuuksien aktiivista testausta varten pystytettiin kehityskumppanikohtaiset Kenno-ympäristöt. Huoltokirjakokonaisuuden ensimmäistä tuotantokäyttöönottoa suunniteltiin. Selvityksessä olivat alkuvaiheessa tarvittavat yhteistyökumppanit ja integraatiot. Kenno-tiimin kokoonpanosta muihin haasteisiin siirtyi yksi kehittäjä. Kiinteistöhierarkia täydentyi ja erilaisten listanäkymien rajaaminen monipuolistui. Asuttamisen työkalujen rungot alkoivat hahmottua käyttöliittymään. 

Kesän aikana valmistuivat ensimmäiset integraatiot: Pandia Investment ja Vastuu Group tuottivat dataa Kennon käyttöliittymään. Myös mobiiliapplikaatio offline-tarkastamista varten alkoi olla julkaisukunnossa. Ylläpito-ohjelman toiminnalllisuuksia viilattiin, tiedon hakemista Kennosta helpotettiin hakukentillä ja rajaimilla, toteutettiin palveluntuottajille toimialatagit sekä laajennetttiin kiinteistöhierarkiaa. 

Elokuussa lähdettiin työstämään datasiirtoja asiakaskohtaisiin ympäristöihin ja keskusteltiin asukkaan palveluiden toteuttamisesta. Kehitys alkoi enenevässä määrin keskittyä asuttamisen työkaluihin ja suunnittelu sopimushallintaan. Pandia sai uudet nettisivut joiden osaksi Kennon sivusto siirrettiin. Sivustolla julkaistiin asiakastarina Kennosta. Avain Yhtiöiden kanssa keskustelut käyttöönottomahdollisuuksista jatkuivat.

Syksyn tullen etsittiin sähköiseen allekirjoitukseen ja vahvaan tunnistautumiseen kumppania tositarkoituksella ja valmisteltiin huoltokirjakokonaisuuden käyttöönottoa. Syyskuun kehitys piti sisällään pääasiassa hakemisen ja tarjoamisen työkalujen edistämistä. Niiden kehitys oli aloitettu vuokra-asuttamisen prosessista, joka alkoi hahmottua perustapauksen kautta käyttöliittymään. Asuttamisen lisäksi Kennon ydintoiminnallisuuksiin ja huoltokirjaan tehtiin pieniä lisäyksiä käyttäjien testauksissa nousseiden toiveiden täyttämiseksi.  

Lokakuussa Kenno-tiimin kokoonpanossa tapahtui muutoksia yhden kehittäjän siirryttyä uusiin haasteisiin ja testaajan liityttyä vahvuuteen. Huoltokirjan käyttöönoton mahdollistavat datasiirrot työllistivät Kenno-tiimiä asuttamisen kehityksen ohella. Asuttaminen kehittyi edelleen vuokra-asuttamisen perusprosessi edellä, nyt mukaan oli otettu myös hakijan näkymät ja sähköinen asiointi. Palveluntuottajien henkilöstölle luotiin työkalut liittyä Kennon käyttäjiksi asettamalla salasana kutsun kautta. Muutaman serkkuyhtiön kanssa polkaistiin käyntiin säännölliset palaverit, joissa Kennon edistymisestä ja suunnitelmista keskusteltiin esittelyjä laajemmin.

Marraskuussa Kennon kehitys puksutti tasaista tahtia kohti asuttamisen työkalujen ja sopimushallinnan suunnitelmien valmistumista. Kuukausi oli varsin haastattelujen täyteinen, kun suunnittelijat perehtyivät sopimushallinnan erityistapauksiin, häätöprosessiin ja kuulivat ensi raapaisun reskontran tämänhetkisistä haasteista. Kennon rakenteeseen saatiin mukaan uusi ulottuvuus, kun kiinteistöyhtiön käyttäjien hallinta valmistui. Kennon esittelyt keskittyivät kahteen asuttamisen työkaluista pidettyyn webinaariin, joissa oli mukavasti kuulijakuntaa. Kennon mvp-vaiheen jälkeisestä kehityksestä ja sen mallista työpajailtiin kaikkien kehitystahojen kanssa yhdessä kuun puolivälissä.

Vuoden viimeinen kuukausi oli varsin hektinen. Haastattelut pyörivät aktiivisesti ja käyttöliittymässä näkyi kiihtyvällä tahdilla uusia asuttamisen toiminnallisuuksia. Kenno-tiimi sai vahvistusta uudesta kehittäjästä ja ohjausryhmässä päätettiin lähteä edistämään vahvaa tunnistautumista ja sähköistä allekirjoitusta Verified Globalin kanssa. Huoltokirjan käyttöönottoa valmisteltiin vauhdilla huoneistotarkastus edellä.

Vuosi 2021 Kennon parissa oli mielenkiintoinen, antoisa ja opettavainen. Edelleen jatkuneesta yleismaailmallisesta poikkeustilanteesta huolimatta Kenno kehittyi vauhdikkaasti kohti käyttöönotettavaa versiota ja matkan varrella kertyi muistilistalle iso kasa jatkokehitysajatuksia. Vuoden lopulla todettiinkin yhdessä, että kehitysallianssi on loistava tapa tehdä ohjelmistokehitystä ja siitä on tärkeä pitää jatkossakin kiinni muodossa tai toisessa. Kenno-tiimi kiittää kaikkia mukana olleita ja panoksensa Kenno-projektiin antaneita vuodesta 2021, jokaisen teidän panos kehitykseen on ollut tärkeä! Tästä on hyvä jatkaa yhdessä matkaa kohti valmistuvaa, mutta alati kehittyvää Kennoa.