Uusi vuosi on pyörähtynyt käyntiin työn täyteisenä. Kenno-tiimin kehitysfokus on asuttamisen työkaluissa. Ydintoiminnallisuudetkin ovat saaneet hieman huomiota olemassa olevien näkymien viilauksen muodossa. Toiminnallinen suunnittelu kohdistuu tällä hetkellä sopimushallinnan erityistapausten läpikäymiseen ja reskontran haastatteluihin. Sopimushallinnan perustyökalujen suunnitelmia käydään läpi teknisen kokonaissuunnittelun näkökulmasta. Näin saadaan muodostettua käsitys suunniteltujen työkalujen tarvitsemista tietomallin laajennuksista ja samalla pilkotaan osio kehitystä silmällä pitäen sopivan kokoisiin kokonaisuuksiin.

TA aloitti huoneistotarkastuskokonaisuuden pilotoinnin, joka polkaistiin käyntiin heti alkukuusta pidetyllä käyttäjäkoulutuksella. Kun pilotissa on saatu arki sujumaan ja tarvittavat datatäydennykset kiinteistöhierarkiaan tehtyä, on tarkoitus siirtyä huoneistotarkastusten osalta tuotantokäyttöön. Tuotantokäytön aloituksen tavoiteaikataulu on helmikuussa.

Asuttaminen

Kennon ison plussan takaa luotava vuokra-asuntohakemus on saanut lisää sisältöä. Montaa suunniteltua yksityiskohtaa ei hakemuslomakkeelta enää puutu. 


Kuva: Vuokra-asuntohakemuksen sivu 1


Kuva: Vuokra-asuntohakemuksen sivu 2


Kuva: Vuokra-asuntohakemuksen sivu 3


Kuva: Vuokra-asuntohakemuksen sivu 4


Kuva: Vuokra-asuntohakemuksen yhteenveto esikatselussa

Plussan takaa löytyy pohja myös asumisoikeushakemukselle. Tämäkin hakemus saa lähipäivinä lisää suunnitelmien mukaista sisältöä.


Kuva: Kennon ison plussan takaa avautuva valikko, jossa alimpana hakemusten lisääminen


Kuva: Asumisoikeushakemuksen sivu 1


Kuva: Asumisoikeushakemuksen sivu 2

Asumisoikeushakemusta ei vielä saa tallennettua näkyviin Kennon käyttöliittymään. Vuokra-asuntohakemus puolestaan tallentuu ja tallennettua hakemusta voi tarkastella Hakemukset -osion kautta. Tallennettu hakemus myös kohdistuu entistä useamman kriteerin perusteella siihen sopiviin vapaisiin/vapautuviin tiloihin jotka näkyvät Asunnot-näkymässä.

Hakemusten käsittelyyn on tuotu uutena ominaisuutena mahdollisuus peruuttaa hakemus käyttöliittymän kautta. Hakemuksen peruutus tapahtuu valitsemalla peruutettavaksi haluttava hakemus Kennon Hakemukset -osiossa ja painamalla hakemuksen yhteenvedossa Peruuta -painiketta. Hakemuksen peruuttaminen vanhentaa hakemuksen, jolloin se ei enää nouse asuttamisessa näkyville. 


Kuva: Hakemuksen peruutus hakemuslomakkeella


Kuva: Peruutuksen vahvistus

Sitä mukaa kun asuntojen ja hakemusten ominaisuudet karttuvat, muodostuu taustalle Kennossa suoritettavista toiminnoista riippuva asunnon ja hakemuksen status-vaiheistus. Asunnoilla muuttuva status näkyy asunnon kortilla ja nyt toteutettujen statusten perusteella voi myös suodattaa asuntojen korttinäkymää. 


Kuva: Asuntojen korttinäkymän tämän hetkiset suodatustekijät, uusimpana status

Yleiset rekisterit

Kuten artikkelin alussa mainittiin, on asuttamisen työkalujen kehityksen ohella parannettu myös joitain Kennon ydintoiminnallisuuksien näkymiä. Yksi näistä muutoksia kokeneista näkymistä on kiinteistöt -osion hierarkianäkymä. Siellä kiinteistöjen listaan on tuotu kiinteistöstä lisää tietoja heti näkyville. Aiemmin näkyneen osoitteen lisäksi kiinteistön rivillä on nyt näkyvissä myös käyttäjän kirjoittama tarkenne, sekä kohteen nimi ja tunnus. Kiinteistöt on myös järjestetty listalle aakkosjärjestykseen katuosoitteen perusteella. 


Kuva: Kiinteistöjen listan uusi tietosisältö 

Hierarkian tietoihin on tullut muutoksia myös huomioiden näkymisen osalta. Huoneiston profiilisivulla olevaan Huomiot -haitariin on tuotu näkyviin huoneistoon liittyvien huomioiden lisäksi myös kyseisen huoneiston huoneiden huomiot omien otsikoidensa alle. 


Kuva: Huoneiden huomioiden näkyminen huoneiston profiilisivulla

Ihmiset -osio on kokenut uudistuksia. Ihmiset -listaus on jaettu kahteen osaan ja näkymä muokkautuu sen mukaan, kuuluuko kirjautunut käyttäjä kiinteistöyhtiöön vai palveluntuottajayritykseen. Kummallekin käyttäjälle näkyy Omat -osio, jonka alta löytyy omiin yrityksiin kuuluvat henkilöt. Sen lisäksi kiinteistöyhtiön käyttäjillä on näkyvissä Palvelutuottajat -osio ja palveluntuottajien käyttäjillä Kiinteistöyhtiöt -osio. Kummassakin listauksessa henkilöt on listattu aakkosjärjestyksessä sukunimen perusteella ja henkilöstä näytetään yritys johon hän on kytköksissä sekä työnimike/rooli. Termit riippuvat siitä, onko henkilö kiinteistöyhtiön vai palvelutuottajayrityksen leivissä. 

Kiinteistöyhtiön henkilön profiilisivu on saanut tietotäydennyksiä. Profiilisivun tiedoissa näkyy nyt työnimike sekä kiinteistöyhtiöt joihin henkilö liittyy. Työnimikkeen voi henkilölle asettaa joko Muokkaa -toiminnon kautta tai henkilön luonnin yhteydessä. Samojen toimintojen kautta saa muokattua myös henkilön yhteyksiä kiinteistöyhtiöihin jotka hänen kiinteistöyhtiöryhmäänsä kuuluvat.

Työnimike on Kennossa profiilisivulla näkyvän tiedon lisäksi se rooli, jossa käyttäjä on vastuussa kiinteistöistä joihin hänet on vastuuhenkilöksi asetettu. Roolia ei siis kytketä Tampuurin tapaan vastuujaksoon, vaan se on suoraan henkilöön liitetty tieto ja automaattisesti voimassa kaikissa vastuujaksoissa.


Kuva: Uudistettu Ihmiset -listaus ja henkilön profiilisivu

Ylläpidon työkalut

Vaikka ylläpidon työkalut ovatkin olleet käyttövalmiina jo hyvän aikaa, on käyttäjien toiveiden mukaisesti niihin tehty vielä muutama pieni muutos. Yksi niistä kohdistuu huoneistotarkastusraporttiin. Huoneistotarkastusraportille on nyt tuotu näkyviin varuste jos tarkastuksella kirjattu, raportoitava vika tai huomio varusteeseen liittyy.


Kuva: Vikaan liitetty varuste näkyvillä huoneistotarkastusraportilla

Ylläpito-ohjelman seurantanäkymässä on myös muutama uusi yksityiskohta. Jos ylläpito-ohjelman tehtävälle on tehty tarkastus, näkyy tämä tehtävän kohdalla katkoviivareunuksena. Reunus on vihreä jos tarkastukselta ei löydy kirjattuja puutteita. Punaiseksi kehys muuttuu, jos kirjattuja puutteita löytyy. Näkymän käyttöä on myös nopeutettu ja aikajanan kohdistuminen on tehty tarkemmaksi. 


Kuva: Ylläpito-ohjelman seuranta, tehtävään liittyvän tarkastuksen indikaatio

Kenno-tiimi jatkaa täydellä tohinalla asuttamisen ja sopimushallinnan kehitystä sekä reskontran käyttäjähaastatteluja. Seuraava blogikirjoitus julkaistaan noin kuukauden päästä, viikolla 6. Silloin, blogin ilmestymisen kanssa samassa tahdissa päivittyy tutusti myös demoympäristö uuteen versioonsa. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet vielä kootusti:

  • vuokrahakemuksen tietolisäykset ja yhteenvetonäkymä
  • uuden aso-hakemuksen luominen
  • hakemuksen peruminen
  • asunnot -näkymän rajaaminen asunnon statuksen perusteella
  • kiinteistöt listan järjestys ja kiinteistörivin uudet tiedot
  • huoneiston Huomiot -haitarissa näkyvissä myös huoneiden huomiot
  • Ihmiset -listan jako kahteen listaan, listojen aakkosjärjestys
  • kiinteistöyhtiön henkilön täydennetty profiilisivu
  • huoneistotarkastuksella kirjattuun vikaan/huomioon liittyvä varuste näkyvissä huoneistotarkastusraportilla
  • Ylläpito-ohjelman seurantanäkymä: indikaatio tehtävään kohdistuvasta tarkastuksesta ja sille kirjatuista puutteista