Kulunut kuukausi on Kenno tiimillä rullannut tuttua rataa kohti käyttöönotettavaa Kennoa. Asuttamisen viimeistely on edennyt testauksen havaintojen kautta sujuvasti. Sopimuksen muodostus ja muokkaus sekä asukkaiden tietojen käsittely ovat ottaneet aimo harppauksia eteenpäin. Reskontran suunnitelmat alkavat saada muotoaan. Taustatyönä on Kennon ei toiminnallisten vaatimusten täyttämisen dokumentointi saanut hyvin tuulta alleen. 

Kenno applikaatio on julkaistu ja se on ladattavissa Googlen Play -kaupasta ja Applen App Storesta. Applikaatio löytyy kaupoista nimellä “ Kenno – Tarkastukset”. Applikaatiolla mahdollistetaan huoneistotarkastuksella havaittujen vikojen ja huomioiden dokumentointi, vaikka internet-yhteys ei olisikaan saatavilla. Vikojen ja huomioiden tallentamisen jälkeen tarkastuksen loppuun saattaminen ja tilausten tekeminen tehdään varsinaisessa Kennossa internet-yhteyden taas toimiessa. Tällä hetkellä Kennon applikaatio on valjastettu tarkastusten pilotointiin ja sitä kautta TA:n tarkastajien käyttöön. Muut tahot eivät siis tällä hetkellä vielä saa tarkastuksia applikaatioon näkyville. Tämäkin voidaan mahdollistaa heti kun muiden organisaatioiden datasiirrot saadaan vietyä tarpeeksi pitkälle.

Huoneistotarkastusten pilotoinnin kautta saatujen palautteiden pohjalta on Kennon huoltokirjatoiminnallisuuksiin tehty muutamia käytettävyysparannuksia

  • Jos käyttäjä klikkaa mobiilinäkymässä vahingossa työstössä olevan lomakkeen ulkopuolelle, tai on poistumassa lomakkeelta jolla on tallentamatonta tietoa, kysyy Kenno käyttäjältä: ”Lomakkeella on tallentamatonta tietoa. Haluatko poistua ilman tallennusta?”. Kysymykseen voi vastata joko Kyllä tai Ei. Näin tallentamatonta tietoa ei pääse vahingossa hukkumaan. 
  • Huoneistotarkastusraportilla näkyi aiemmin virheellisesti myös huomioilla kohta Laskutustieto. Tämä kohta on nyt näkyvissä vain vioilla. 
  • Varustetta lisättäessä, kohdetilaa valittaessa antaa Kenno huomautuksen käyttäjälle, jos tilan hakukriteerit ovat niin väljät, että tiloja tulisi alaspudotusvalikkoon yli 500 kappaletta. Tällöin käyttäjän tulee tarkentaa hakukriteerejä, jotta mahdollisten tilojen lista pienenee sopivammaksi


Kuva: Tilavalinnan huomautus jos hakukriteeri on niin väljä, että vaihtoehtoja on enemmän kuin 500 kappaletta

Hakemuksiin liittyen on valmistunut kielituki. Tällä hetkellä on toteutettuna suomi ja englanti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että verkkosivuille on upotettavissa sekä suomen- että englanninkielinen hakemuslomake. Kennossa hakemukset näkyvät kuitenkin aina suomenkielisinä. Hakijan valitsema kieli on näkyvissä hakemuksen toisella välilehdellä ylimpänä tietona. Tämän tiedon voi myös tallentaa hakemukselle joka täytetään Kennon käyttöliittymästä käsin, plussan kautta.  


Kuva: Hakijan asiointikieli -valinta Kennon hakemuksella

Jos hakija täyttää hakemuksen englannin kielellä, tai hänelle kirjataan Kennossa asiointikieleksi englanti, lähettää Kenno hakijalle suuntautuvan tarjousviestinnän myös englanniksi. 

Kielituen lisäksi hakemuksen esikatselussa on nyt näkyvissä kaikki hakemuksen tiedot. Vuokrahakemuksen tietojen pakollisuuksia on lisäksi vielä kertaalleen viilattu saatujen palautteiden perusteella. 

Sopimushallinnan kehitys on pureutunut viime aikoina asukkaiden erikoistilanteiden sekä roolien kirjaamiseen. Valmistunut on sekä edunvalvontaan että turvakieltoon liittyvät merkinnät. Asukkaan voi tarvittaessa myös merkitä kuolleeksi. Nämä erityiset tilanteet pääsee asettamaan henkilölle henkilön kohdalla näkyvästä “Muokkaa henkilötietoja” -painikkeesta. 


Kuva: Henkilön tilanteen erikoistapaukset: Edunvalvonta, turvakielto ja kuolema

Turvakielto ja kuolema ovat itsenäisiä tietoja, mutta edunvalvontaan liittyy aina edunvalvojan täytettävät tiedot. Edunvalvojasta voidaan Kennoon tallentaa: etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite, puhelinnumero, katuosoite, postinumero, postitoimipaikka sekä lisätietoja. Edunvalvonnalle voidaan myös asettaa alkamispäivä tai voimassaolon aikaväli.


Kuva: Edunvalvojan tiedot henkilön tiedoissa 

Edunvalvojia voi henkilöllä olla kerrallaan vain yksi. Tämän vuoksi Kenno huomauttaa käyttäjää, jos valitulla ajankohdalla on jo kirjattuna edunvalvoja.


Kuva: Päällekkäinen edunvalvoja

Sopimuksella oleville henkilöille on luotu roolit sopija, maksaja ja asukas. Asukas -roolilla voi olla myös tarkempi määre. Valikosta löytyy valittavaksi Asukas -perustapauksen lisäksi vaihtoehdot Alivuokralainen, Väistöasunnon asukas, Ei asukas. Kunkin asukkaan roolit näkyvät sopimuksen detail-osiossa nimen alla. Näitä rooleja pääsee muokkaamaan sopimukselta löytyvän painikkeen “Muokkaa sopimusta tai palveluita” kautta. Jokaisella sopimuksella tulee olla vähintään yksi sopija ja maksaja. 


Kuva: Erikoistapausten ja roolien näkyminen sopimuksen tiedoissa


Kuva: Asukkaiden roolit sopimuksella
  


Kuva: Asukas -valinnan vaihtoehdot


Kuva: Kennon huomautus vajaista sopimusrooleista

Sopimusroolien muutokset voidaan tehdä ajastetusti. Tulevaisuudessa voimaan astuva muutos näkyy sopimuksen muokkausnäkymän ylälaidassa oranssilla värillä korostettuna. Ylimpänä näkyy aina seuraavaksi voimaan astuva muutos. Ennen muutoksen astumista voimaan voidaan muutos myös perua. Tämä tapahtuu klikkaamalla muutosrivin perässä olevaa “Peru muutos” -painiketta. Jatkossa kaikki sopimukseen kohdistuvat muutokset tulevat noudattamaan samaa toimintalogiikkaa. 


Kuva: Tulevaisuuden sopimusmuutokset ja niiden peruminen

Reskontran ensimmäiset rautalangat on esitelty kaikkien kehityskumppanien edustajille. Ylätason suunnitelmat saivat kaikilta peukkua, joskin tunnistettiin niiden erilaisuus nykytilanteeseen olevan varsin suuri. Vaikka aivot joutuukin laittamaan uuteen asentoon Kennon reskontraa ajatellessa, pidettiin suunniteltuja näkymiä yleisesti selkeinä ja yksinkertaisina. Suunnittelijat jatkavat siis valitsemallaan tiellä! Esittelytilaisuuksissa saatiin kerättyä hyviä huomioita, jotka auttavat suunnitelmien edistämistä. Tarkentuvista suunnitelmista järjestetään vielä kevään/alkukesän mittaan uusi validointikierros. 

Kenno-tiimi jatkaa asuttamisen viimeistelyä ja sopimushallinnan toiminnallisuuksien kehitystä. Reskontran suunnitelmat pyritään saamaan nopeasti siihen vaiheeseen, jossa osion toteuttamisen teknistä suunnittelua voidaan aloittaa. Seuraava blogikirjoitus julkaistaan noin kuukauden päästä, viikolla 26. Silloin, blogin ilmestymisen kanssa samassa tahdissa päivittyy tutusti myös demoympäristö uuteen versioonsa. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet vielä kootusti:

  • Kenno – Tarkastukset applikaatio ladattavaksi Play-kauppaan ja AppStoreen
  • Mobiilinäkymässä huomautus ja mahdollisuus palata takaisin, jos olet poistumassa lomalleelta jolla on tallentamatonta tietoa
  • Huoneistotarkastusraportti: huomiolta pois Laskutustieto
  • Varusteen lisäämisen tilan valintaan huomautus, jos hakukriteeri on niin yleinen, että hakutuloksia on yli 500
  • Hakemusten kielituki
    • suomen- ja englanninkieliset hakemukset
    • hakemuksella tieto “Hakijan asiointikieli
    • tarjousviestintä hakemuksen kielellä
  • Hakemuksen esikatseluun kaikki hakemuksen tiedot näkyviin
  • Vuokrahakemuksen pakollisuuksiin muutoksia
  • Asukkaalle mahdollisuus merkitä turvakielto voimaan
  • Asukkaalle mahdollisuus merkitä status kuollut
  • Asukkaalle edunvalvonnan kirjaaminen ja edunvalvojan tietojen tallennus
  • Asukkaan roolitus sopimuksella
  • Sopimuksen tietojen tulevaisuuteen sijoittuvat muutokset ja muutosten peruminen