Kulunut kuukausi on ollut jännittävää aikaa. Kennon ensimmäinen tuotantokäyttöönotto alkaa olla nurkan takana ja valmistautuminen siihen on pitänyt käyttöönotosta vastaavat tiimin jäsenet kiireisinä. Multitenantti Kenno tullaan käyttöönottamaan historiansa aikana vain kerran ja se hetki on nyt käsillä. Jatkossa muut Kennoa käyttävät organisaatiot vain liittyvät jo olemassa olevaan Kennoon. Ensimmäisenä Kennon osiona pääsee tositoimiin huoneistotarkastus.

Muutoin Kennon kehitys on jatkanut tasaista matkaansa kohti valmistuvaa mvp-versiota. Kustakin osiosta vastaava porukka on selkiyttänyt loppuvuoden tehtävänsä ja toiminnallisuuksia painetaan innolla valmiiksi. Taustalla on käynnissä myös tietoturvan ja tietosuojan riittävän toteutuksen lopullinen varmistaminen ja auktorisoinnin viimeistely. Suunnittelun osalta läpikäydään viimeisimmän validaation ja proto-klikkailun kautta saatuja palautteita. Kohta suunnitelmat alkavat olla hyväksyntäkunnossa ja reskontraan tarvittavat yksityiskohdatkin loksahtelevat paikoilleen.  

Ensivaiheessa tarvittavat integraatiot ovat myös päässeet työn alle. Suurimpana niistä integraatio Kennon yhteistyökumppaniin M-Filesiin, jonka avulla tullaan hallitsemaan mm. vuokra- ja aso-sopimusten muodostus sekä sähköinen allekirjoitus. 

Tässä päivityksessä Kennoon on saatu kourallinen uusia käyttöliittymässä näkyviä muutoksia ja uudistuksia. Ensimmäinen esiteltävä muutos on kiinteistöhierarkiaan tehty rakenteen selkeytys rakennustyypin osalta. Jatkossa kiinteistöhierarkiassa rakennuksen tiedoissa näkyy sanan “Rakennus” sijaan kyseiselle rakennukselle valittu rakennustyyppi, esimerkiksi Kerrostalo tai Rivitalo. Tämä auttaa käyttäjiä hahmottamaan jo heti hierarkiaa tarkastellessaan millaisesta kiinteistöstä on kyse. 


Kuva: Rakennuksen tyyppi näkyvissä kiinteistöhierarkiassa
 

Tarkastusten lista on saanut käyttäjien toiveesta uusia rajausmahdollisuuksia. Entisten vaihtoehtojen (Osoite, Tarkastuksen tyyppi, Tarkastuksen tila) lisäksi “Kaikki tarkastukset” -listaa on nyt mahdollista rajata Työnsuorittajatoimipisteen ja -henkilön perusteella. 


Kuva: Kaikki tarkastukset -listan tämän hetkiset rajaimet

Hakemuksiin on tehty pieniä sisällön viilauksia käyttäjien toiveesta. Solu valinta on nostettu osaksi huoneistotyyppivalintaa ja työllisyystilanteeseen on tuotu uusi vaihtoehto, “Yrittäjä”. Yrityksen nimissä tehtävä hakemus on myös saanut uuden sisällön. Yrityksen hakemuksella ei mm. kysytä varallisuustietoja. Muutoin hakemisen ja tarjoamisen kanssa työskentelevä tiimi on työstänyt hakemukselle täytettyjen kriteerien perusteella muodostuvaa toiveasuntojen listausta, hakemuksen liitteitä sekä Asunnot -listauksen filttereitä. Näiden jälkeen tiimi siirtyy asunnon ominaisuuksien hallinnan ja hakemusten kieliversioiden näkyväksi tekemisen kimppuun. 


Kuva: Hakemuksella valinta “Yrittäjä”

Sopimushallinnan tiimi on M-Files yhteyden lisäksi viime aikoina keskittynyt pysäköintiasioihin. Työn alla ovat niin pysäköintipaikan lisääminen sopimukselle kuin pysäköintipaikkoihin liittyvien jonojen hallintakin. Tämän päivityksen yhteydessä käyttöliittymään on saatu sopimuksiin liittyen näkyviin asukasdemokratiaroolien sekä saunavuorojen hallinta. 

Käyttäjä voi nyt asettaa asukkaalle päälle asukasdemokratiaan liittyviä rooleja sopimukselta löytyvän “Muokkaa henkilötietoja” -toiminnon kautta. Kun käyttäjä klikkaa aktiiviseksi jonkin asukasdemokratiaroolin, pääsee hän määrittelemään roolille voimassaolon päivämäärät sekä sen, onko rooli toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen. Saman toiminnon kautta onnistuu myös roolien muokkaaminen ja päättäminen. Samalla asukkaalla voi olla yhtäaikaisesti aktiivisena useampi rooli. Tällöin jokaisella roolilla on omat voimassaolon päivämäärät. 


Kuva: Asukasdemokratiaroolien asettaminen asukkaalle

Sopimuksen perusnäkymässä on jo aiemmin näkynyt asunnon kohteen saunat vuoroineen omassa haitarissaan. Saunavuorolistassa tarkasteltavalle sopimukselle varattu vuoro näkyy turkoosina, yleisesti varatut vuorot näkyvät harmaina ja vielä vapaat valkoisina. Vuorojen kohdalta esiin nouseva tooltip kertoo vuoron tilanteen tekstinä. Sopimukselle varattuja saunavuoroja on mahdollista tarkastella saunavuorojen haitarin lisäksi “Muokkaa sopimusta tai palveluita” -näkymän kautta. 


Kuva: Saunavuorolistojen haitari ja saunavuorojen eri värit

Uuden saunavuoron voi lisätä sopimukselle joko “Muokkaa sopimusta tai palveluita” -näkymän kautta, tai klikkaamalla haluttua vuoroa saunavuorokalenterissa. Uuden vuoron voi lisätä klikkaamalla Lisää palvelu -painiketta. Tällöin käyttäjälle avautuu lomake, jossa valitaan haluttu saunavuoro ja asetetaan sille voimassaoloaika. Saunavuoro voi olla voimassa toistaiseksi tai määräaikaisesti. 


Kuva: Uuden saunavuoron lisääminen sopimukselle

Jos saunavuoro asetetaan alkamaan tulevaisuudessa, näkyy lisätty saunavuoro sopimuksen muokkausnäkymän ylälaidassa oranssilla korostettuna. Tällöin saunavuoron kohdalla sopimuksen näkymässä näkyy tietona “Alkamassa”. Oranssista palkista löytyy “Peru muutos” painike, jolla alkavan saunavuoron lisääminen sopimukselle voidaan perua. Perumisen voi tehdä myös saunavuoron kohdalla näkyvästä “Peru” -painikkeesta. Kun alkava saunavuoro perutaan, saa käyttäjä muokkausikkunaan vahvistuksen perumisen onnistumisesta ja peruttu saunavuoro poistuu sopimuksen tiedoista. Jo alkanutta, voimassa olevaa saunavuoroa ei vielä pysty päättämään, vaan se tullaan toteuttamaan myöhemmin.


Kuva: Tulevaisuudessa alkava saunavuoro sopimuksen tiedoissa


Kuva: Vahvistus tulevaisuuden saunavuoron perumisesta

Reskontra-osio on tässä päivityksessä saanut ensi kertaa päivänvalon osana Kennon käyttöliittymää. Kennon yläosasta löytyy nyt Reskontra, jonka kautta pääsee siirtymään reskontra-osion päävalikkoon. Valikossa on näkyvissä tulevan reskontra-osion eri osa-alueet, mutta niiden alta ei vielä löydy toiminnallisuuksia Maksulajit -valikkoa lukuunottamatta. 


Kuva: Reskontra -osion päävalikon näkymä

Maksulajit -valikosta avautuu Maksulajien listaus. Maksulajit siellä on jaoteltu kategorioittain ryhmiin Käyttökorvaukset, Asomaksut, Vakuus, Vastike ja Vuokrat. Kunkin kategorian kohdalta nuolesta avautuu lista kyseiseen kategoriaan kuuluvista maksulajeista. Kullakin maksulajilla on järjestysnumero, jonka perusteella jatkossa saapuvat suoritukset kohdistuvat. Ensin suoritus tulee kohdistumaan pienimmän järjestysnumeron omaavan maksulajin perusteella luotuun tavoitteeseen. Tulevaisuudessa maksulajien kohdistusjärjestystä voi käyttöliittymän kautta muuttaa, mutta tätä toiminnallisuutta ei ole vielä toteutettu. Maksulajista listassa näkyvät kategorian ja nimen lisäksi laskentaperuste (m2, jm2, kpl), maksuväli sekä maksulajiin mahdollisesti kohdistuvat myyntitilit. Seuraavaksi kehitykseen pääsee maksulajin perustietojen  tarkastelu ja hintojen muodostus. 


Kuva: Maksulajien listaus Reskontra -osiossa

Kenno-tiimi jatkaa kovalla asenteella kehitystä kohti ensimmäistä tuotantoversiota. Seuraava blogikirjoitus julkaistaan noin kuukauden päästä, viikolla 46. Silloin, blogin ilmestymisen kanssa samassa tahdissa päivittyy tutusti myös demoympäristö uuteen versioonsa. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet vielä kootusti:

  • Kiinteistöhierarkiaan näkyviin rakennuksen tyyppi sanan ”Rakennus” sijaan
  • Kaikki tarkastukset -listan uudet rajaimet (Työnsuorittajatoimipiste ja -henkilö)
  • Solu-valinta huoneistotyypiksi hakemuksella
  • Hakemukselle työllisyystilanteeseen valinta “Yrittäjä”
  • Yrityksen nimissä tehtävä hakemus
  • Asukasdemokratiaroolien asettaminen asukkaalle
  • Asukademokratiaroolien muokkaus ja päättäminen
  • Saunavuoron lisääminen voimassa olevalle sopimukselle
  • Tulevaisuuden saunavuoron peruminen
  • Reskontra-osio näkyviin osio-palkkiin
  • Maksulajien listaus Reskontra -osiossa