Kuluneen kuukauden aikana on koko Kenno-tiimillä ollut fokus tiukasti MVP-Kennon puuttuvien toiminnallisuuksien valmiiksi saattamisessa. Koko ajan valmiimmaksi tulevat niin yhteys M-Filesiin sopimusten luonnin ja dokumentoinnin osalta, asuntojen ominaisuuksien aikajänteen hallinta kuin reskontrankin eri kokonaisuudet. Samalla taustalla vahvistuvat auktorisointi, mahdollisten virhetilanteiden käsittely ja Kennon käytön lokitus.

Suunnittelun saralla kuukausi on ollut varsin reskontra-painotteinen. Reskontran loppusilausta vaille olevat suunnitelmat on esitelty muutamaan otteeseen tuleville käyttäjille ja niitä on viilattu entistä paremmiksi saatujen palautteiden perusteella. Muutostarpeita suunnitelmiin ei enää ole juurikaan noussut, joten kohta päästään kuittaamaan reskontran suunnitelmat hyväksytyiksi. Samalla ollaan konseptitasolla määritelty reskontran taustaprosessien kulkua esimerkiksi kirjanpidon ja korkolaskennan näkökulmasta. Kaikki alkaa olla siis valmista reskontran yksityiskohtien kehitykselle.  

Tuotehallinnassa katseet ovat hektisen nykyhetken lisäksi jo seuraavissa vuosissa. Vuoden 2023 ja 2024 jatkokehityssuunnitelman sisältö alkaa hahmottua työpajoista ja palautteista kerätyn informaation perusteella. Muodostettu suunnitelma on kerätty nähtäville Productboard -järjestelmään, joka auttaa laajan kehityskokonaisuuden hallinnassa. Näihin näkymiin on avattu pääsy myös kehityskumppaneille. 

Perustekemisen ohella ollaan päästy seuraamaan Kennon ensimmäisiä askeleita huoneistotarkastajien jokapäiväisenä työkaluna ihan oikeissa töissä. Kaikki vaikuttaa menevän sillä saralla hienosti!

Reskontran peruskehitys on rullannut suunnitelmien viimeistelyn ohella vauhdilla eteenpäin. Tämänkertaisessa blogissa esiteltävät uudet toiminnallisuudet koskettavatkin reskontraa ja siellä yksittäisten sopimusten kokonaisuutta.

Reskontran päävalikkoon on saatu uusi valinta “Sopimukset”. Tämä näkymä listaa olemassa olevat sopimukset. Listaa voi myös suodattaa sopimuksen tilan, maksutilanteen, tyypin ja kohteen hallinnoijan perusteella. 


Kuva: Sopimuslistauksen rajaimet

Sopimuksesta näkee rivillä heti sopimuksen kohteen, numeron, asumisen muodon (vuokra/aso), sopimuksen osapuolet sekä rästit ja ennakot. Rästien ja ennakoiden summan kohdalla ilmaistaan pisteinä kuukaudet joiden aikana rästi tai ennakko on muodostunut. Rästin kohdalla pisteet ovat oranssit ja ennakoiden puolestaan vihreät. Sopimusten listauksen kehitys on siirtynyt tämän toteutuksen jälkeen haitarin sisältämiin toimintoihin ja sopimuksen maksutilannenäkymään. 


Kuva: Sopimuslistaus

Tämän demo-ympäristön päivityksen myötä alkaa reskontra näkyä myös sopimushallinnan puolella. Sopimukset osiosta, sopimuksen detail-näkymästä löytyy nyt väliaikaisesti painike “Laskut”. Tämän painikkeen kautta pääsee simuloimaan uuden sopimuksen maksujen luontia. Kyseessä on toiminnon ensimmäinen versio, jonka kautta konkretisoituu reskontrassa taustalla tehtävä hintojen määritys. Painike tulee myöhemmin siirtymään oikealle paikalleen uuden sopimuksen luonnin yhteyteen. 


Kuva: Sopimuksen “Laskut” -painike

Laskut -painikkeesta saa auki näkymän, jonka yläosaan listautuu reskontrassa määritellyt toistuvat käyttömaksut. Tällaisia ovat vuokra/vastike, mahdollisten lisäpalveluiden (esimerkiksi pysäköintipaikka, saunavuoro tai lisävarasto) kuukausittaiset käyttömaksut sekä vesiennakko. Nämä summat nousevat sopimukselle sen suuruisina, millaisiksi kyseisen kohteen kustannukset on reskontran maksulajien ja yksikköhintojen perusteella määritelty. Summat jakautuvat maksulajikohtaisiksi riveiksi ja rivin alle nousee kahden seuraavan muodostuvan tavoitteen ajankohdat. 

Näkymässä voi määritellä muodostettavalle laskulle päivämäärän, eräpäivän sekä maksukauden jolle tavoitteet tullaan reskontraan muodostamaan laskun tallennuksen yhteydessä. Lasku päivätään oletuksena seuraavan kuukauden ensimmäiselle päivälle ja eräpäivä sekä maksukausi nousevat laskulle taustatiedoista, mutta näitä tietoja voi tarvittaessa tässä näkymässä muuttaa.  


Kuva: Sopimuksen kuukausiveloitusten listautuminen ja laskun määrittäminen Laskut -näkymässä

Laskut -painikkeesta avautuneessa näkymässä voi myös muodostaa sopimukselle vakuuslaskun. Vakuudelle tarjotaan summaksi sopimuksen kohteelle reskontrassa määriteltyä vakuuden määrää. Summaa voi kuitenkin tapauskohtaisesti tarvittaessa muuttaa. Vakuuslaskulle oletuksena tarjotaan laskun päivämääräksi seuraavan kuukauden ensimmäistä päivää ja eräpäiväksi seuraavan kuukauden 15. päivää. Kumpaakin päivämäärää voi käyttäjä muuttaa haluamakseen.


Kuva: Vakuuslaskun muodostus Laskut -näkymässä

Kun tarvittavat muutokset on laskuille tehty, voidaan laskut ja niiden perusteella määräytyvät sopimuksen maksutavoitteet muodostaa näkymän Tallenna -painikkeella. Kyseisessä näkymässä laskun muodostuminen näkyy harmaaksi muuttuvana vakuusmaksu-kohtana sekä harmaina kuukausimerkintöinä kuukausimaksujen kohdalla. Tavoitteet ja muodostuvat laskut tulevat kokonaisuutena näkyviin sopimuksen maksutilannenäkymään, jota päästään tarkastelemaan seuraavan blogin myötä. 

Kenno-tiimi jatkaa vauhdikasta kehitystä kohti Kennon ensimmäisen, tarpeet minimitasolla täyttävän version valmistumista. Seuraava blogikirjoitus julkaistaan noin kuukauden päästä, viikolla 3. Silloin, blogin ilmestymisen kanssa samassa tahdissa päivittyy tutusti myös demoympäristö uuteen versioonsa. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet vielä kootusti:

  • Reskontra, sopimusten listaus
  • Sopimuksen maksujen luonti – kuukausittaiset maksut ja tavoitteet
  • Sopimuksen maksujen luonti – kertaluonteiset maksut ja tavoitteet