Kulunut kuukausi on jatkunut tiukasti vielä keskeneräisten toiminnallisuuksien viimeistelyllä ja kokonaan puuttuvien liittämisellä Kennon mvp-kokonaisuuteen. Myös testaus käy kuumana sekä tulevien käyttäjien että Pandian testaajien joukossa. Tätä kautta ollaankin löydetty hienosti Kennoon vahingossa lipsahtaneita toimimattomuuksia tai ajatusvirheitä. Näitä tässä tämän kertaisessa julkaisussa korjantuu iso kasa. Suunnittelun saralla sähköisten palveluiden käyttöliittymän lisäksi työllistää lähinnä reskontran kaipaamat käyttöliittymäviilaukset.

Yleiset osiot ja luottotietotarkistus

Kiinteistöhierarkiassa olevaa kohdetunnusta tullaan tarvitsemaan sekä laskujen viitenumeroiden että reskontran kirjanpitoaineistojen muodostuksessa, joten tiedon muodosta ja olemassaolosta tulee olla täysin varma. Tämän vuoksi tieto on muutettu numeeriseksi ja pakolliseksi. 

Luottotietotarkistukseen on lisätty mahdollisuus nähdä, onko hakijalla jonka luottotietoja tarkastellaan voimassa olevaa edunvalvontaa. Jos edunvalvonta löytyy, on luottotietotarkistuksen tuloksen perässä varoituskolmio. Tapauksessa, jossa hakutulos on “Vaatii lisätietoja”, on edunvalvonnan varoituskolmion kohdalla kysymysmerkki.

Tarjousten kehitys

Tarjoukset ovat saaneet monessa kohtaa pieniä muutoksia toimintoihinsa. Asunnot -osioon, asunnon Tarjoukset -välilehdelle on tuotu nyt näkyviin tarjouksen voimassaoloaika. Enää ei käyttäjän siis tarvitse erikseen tätä tietoa tarjouksen syövereistä lähteä tarkistamaan.


Kuva: Tarjouksen voimassaoloaika näkyvissä asuttamisen prosessin näkymissä

Vuokratarjouksen hylkäämiseen liittyvä Hylkäyksen syy on muutettu palautteiden perusteella pakolliseksi. Vastaava mahdollisuus antaa hylkäävään vastaukseen selite, on lisätty myös aso-hakemukselle. Kun tarjoukseen tai tarjouskierrokseen vastataan hylkäävästi, näkyy hylkäyksen yhteydessä annettu syy tarjouksen kohdalla käyttöliittymässä.


Kuva: Vuokratarjouksen hylkäyksen syy tarjouksen tiedoissa


Kuva: Aso-tarjouksen hylkäyksen syy tarjouksen tiedoissa

Kun asumisoikeuden tarjouskierroksen kautta on löydetty hakija, jolle päästään asunto varaamaan sopimuksen tekoa varten, tulee asuinkunnalta hakea hyväksyntä valinnalle. Tästä prosessin vaiheesta viestimisen avuksi on Kennoon toteutettu kyllä/ei valinnat vaiheille “Kaupungin hyväksyntä haettu” ja “Kaupungin hyväksyntä saatu”. Nämä valinnat löytyvät Asunnot -osiosta, asunnon Sopimukset -välilehdeltä. Kummankin prosessivaiheen perusteella voi myöhemmässä vaiheessa asuntojen korttinäkymää myös rajata.


Kuva: Aso-tarjouskierroksen kaupungin hyväksynnän valinnat
 

Asunnon sopimuksen luonnin kehitystä

Asunnot -osion Sopimukset -välilehti on kokenut pienoisen muodonmuutoksen. Näkymä on jatkossa jaettu neljään osaan. Ylimpänä näkymässä on näkyvissä hakemus jolle sopimusta ollaan tarjouksen perusteella tekemässä. Hakemuksen kohdalla on näkyvissä hakemukselle tehdyn tarjouksen perustiedot ja valinta “Liitteet saatu” sekä sopimuksen luonnin painike. 


Kuva: Hakemuksen ja tarjouksen tiedot Sopimukset -näkymän yläosassa

Seuraavaksi omassa osiossaan näkyy käsiteltävä, eli ei vielä valmis sopimus sopimusluonnoksena. Näitä voi yhdellä asunnolla olla kerrallaan vain yksi. Sopimusluonnoksen kohdalta voi siirtyä sopimuksen sivulle Sopimukset -osioon, peruuttaa sopimusluonnoksen tai viimeistellä luonnoksen lopulliseksi, allekirjoitusvalmiiksi sopimukseksi. Jos tässä vaiheessa sopimus perutaan, voi tarvittaessa saman tarjouksen perusteella tehdä uuden sopimuksen uusilla tiedoilla. Jos hakemukselle taas halutaan tehdä uusi tarjous johonkin toiseen asuntoon, hylätään tarjous sopimusluonnoksen perumisen jälkeen. Tällöin päädytään tilanteeseen, jossa hakemukselle uuden tarjouksen tekeminen on mahdollista. 


Kuva: Sopimusluonnos näkyvissä Sopimukset -näkymässä

Kun sopimusluonnos on viimeistelty, jää se edelleen näkyviin käsiteltäviin sopimuksiin siihen saakka kun allekirjoitus sopimukseen on saatu. Tässä osiossa näkyvät siis kaikki sopimukset jotka ovat tilalla luonnos, odottaa allekirjoitusta, allekirjoitus rauennut tai allekirjoitus peruutettu. 

Käsiteltävän sopimuksen alle listautuvat ensin omaan osioonsa voimassa olevat sopimukset. Näitä ovat sopimukset jotka ovat tilalla voimassa tai irtisanottu (mutta sopimus ei ole vielä päättynyt). Alimpana näkyvä kaikki tarkasteltavan asunnon aiemmat, jo päättyneet sopimukset. Täällä osiossa ovat näkyvissä myös mahdolliset peruutetut sopimukset. Näiden osioiden sopimusriveiltä pääsee siirtymään sopimuksen sivulle Sopimukset -osioon. Lisäksi riviltä löytyy linkki sopimusdokumenttiin, joka sijaitsee fyysisesti M-Filesissä. 

Uuden sopimuksen luontiin ja tarkemmin sopimuspohjaan, on tässä samassa sopimusten kehityksen yhteydessä lisätty vuokranantajan yhteystiedot.

Reskontran uudet toiminnallisuudet

Reskontran Laskut ja maksut -listaukseen on valmistunut mahdollisuus kohdistaa syystä tai toisesta kohdistumattomia suorituksia sopimuksille manuaalisesti. Kohdistusikkunan saa auki kohdistumattoman suorituksen riviltä “Liitä sopimukseen” -painikkeesta. Avautuvassa ikkunassa voi tässä ensimmäisessä versiossa etsiä sopivaa sopimusta viitenumeron perusteella. Seuraavassa kehitysvaiheessa tuodaan toiminnallisuuteen laajemmin mahdollisuuksia etsiä oikeaa sopimusta monipuolisesti sopimuksen ja aiempien suoritusten eri tiedoilla. Kun haluttu sopimus on löytynyt, voidaan suoritus kohdistaa tälle sopimukselle “Kohdista” -painikkeella. Tällä hetkellä suoritus kohdistuu kyseiselle sopimukselle kokonaisuudessaan ja tavoitteet täyttyvät Kennon kohdistussääntöjen mukaisessa järjestyksessä.


Kuva: Kohdistumattoman suorituksen kohdistus manuaalisesti
   

Suoritusten kohdistuksissa on tällä hetkellä Kennossa yksi poikkeus: Kelan maksamat suoritukset (asumis- ja toimeentulotuet). Jos suorituksen maksajana on KELA/FPA tai Kansaleläkelaitos, kohdistuu suoritus seuraavien sääntöjen mukaisesti viitteen osoittamaan sopimukseen:

  • ensin kohdistus tehdään maksukuukauden vuokraan, vesimaksuihin ja saunamaksuun
  • tämän jälkeen jos rahaa on jäljellä, kohdistuu se vastaavien maksulajien maksamattomiin tavoitteisiin
  • jos vielä tämän jälkeen on rahaa jäljellä, jää se vastaaville maksulajeille ennakoksi

Jatkossa Kennoon voidaan toteuttaa Kelan suoritusten poikkeuskohdistumisen ohittava toiminnallisuus, mutta ennen tuota kehitystä Kelan suoritukset kohdistuvat edellä mainitun mukaisesti. 

Palautuksen muodostaminen sopimukselle on myös valmistunut ja saatu demoympäristöön tässä versiopäivityksessä. Palautuksen luonti tapahtuu sopimuskohtaisessa laskujen käsittelyn ikkunassa, jonka saa auki Reskontra -osiossa, Sopimukset -listauksen kautta. Luo uusi -painikkeesta avautuvan ikkunan viimeisenä välilehtenä on nyt Palautus.

Palautuksen tyyppejä on kolme: yleinen palautus joka voi koskea mitä tahansa maksupalautusta, vakuuspalautus sekä aso-maksun palautus. Palautus tulee kytkeä tiettyyn maksulajiin ja sille tulee luonnollisesti kirjata palautettava rahamäärä, tilitiedot jolle palautus maksetaan sekä maksupäivä. Palautukselle voi myös kirjata joko viitteen tai viestin, jotka siirtyvät palautusaineiston mukana maksun saajalle tiedoksi. Palautuksen voi myös jakaa useammalle henkilölle lomakkeen alalaidan “Jaa palautus useammalle henkilölle” -toiminnolla.


Kuva: Palautuksen luonti sopimukselle

Kun palautus tallennetaan, näkyy se jatkossa listalla “Lähtevät laskut ja palautukset”. Kyseisen listan kautta palautukset voidaan lähettää aineistona pankkiin, jotta palautus konkreettisesti toteutuu. Tässä ensimmäisessä palautustoiminnallisuuden versiossa palautuksia voidaan tehdä sopimukselle erillisinä tapahtumina. Jatkossa tämä nyt esitelty palautuksen luonti -toiminnallisuus kytketään osaksi vakuus-, aso-maksu- sekä vesimaksupalautusten käsittelyä. 

Reskontran muiden toiminnallisuuksien taustalla ruksuttava korkolaskenta on saatu rullaamaan. Kennossa korot lasketaan taustalla rullaavasti joka yö, joten jokaisen sopimuksen kohdalta on nähtävissä sopimuksen korkokertymä päivätasolla. Korkokertymä näytetään sekä Sopimukset -listauksessa sopimuksen rivillä, että sopimuksen Maksutilannenäkymässä. Sopimukset listaa voidaan myös suodattaa kertyneen koron perusteella. 


Kuva: Korot näkyvissä Sopimukset -listauksessa


Kuva: Korot näkyvissä sopimuksen Maksutilannenäkymässä


Kuva: Korkokertymärajain reskontran Sopimukset -listassa

Korot lasketaan kustakin sopimuksen tavoitteesta erikseen ja ne summataan sopimuksen kokonaiskorkokertymäksi. Myös juhlapyhät luonnollisesti huomioidaan laskennassa korkosäännösten mukaisesti. 

Korot ovat siis nähtävissä sopimuksen tiedoissa, vaikka ne eivät olekaan konkretisoituneet maksettaviksi. Korkotavoite ja sitä kautta lasku sekä maksuvelvoite syntyy, kun Kennossa muodostetaan korkolaskut. Korkolaskun voi muodostaa joko yksittäiselle sopimukselle, tai massana isommalle joukolle sopimuksia. 

Yksittäisen korkolaskun muodostaminen tapahtuu jo tutun sopimuksen riviltä löytyvän Luo uusi -painikkeen kautta. Avautuvan ikkunan ensimmäiseltä välilehdeltä “Lasku”, löytyy valikosta nyt vaihtoehto “Korkolasku”. Ikkunassa on mahdollisuus katsella kertyneen kokonaiskoron määrää sekä tavoitteita, jotka korkoa ovat valitulla laskutusaikavälillä kerryttäneet. Sama informaatio siirtyy myös korkolaskulle tarkasteltavaksi. Oletuksena lasku muodostuu koko kertyneen koron määrälle, mutta käyttäjä voi laskutettavaa summaa tarvittaessa myös muuttaa. Laskun päiväys (oletuksena kuluva päivä) sekä eräpäivä (oletuksena laskun päivä + 14 päivää) ovat myös käyttäjän muutettavissa. Tallennuksen jälkeen korkotavoite näkyy sopimuksen maksutilannenäkymässä ja korkolasku “Lähtevät laskut” -listassa. Lasku käyttäytyy tämän jälkeen samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin sopimukselle muodostettu lasku.


Kuva: Yksittäisen sopimuksen korkolaskun luonti
 

Massana korkolaskut voidaan muodostaa Reskontra -osion Sopimukset -listauksen kautta muiden massana muodostettavien laskujen tapaan. Siellä voidaan rajata näkyviin haluttu sopimusmassa, painaa oikean yläkulman “Valitse kaikki” -painiketta ja avata korkolaskujen muodostuksen ikkuna avautuvan valintalistan painikkeesta “Luo korkolaskut”. Massana laskuja muodostettaessa käyttäjä voi valita laskutettavan ajanjakson (oletuksena edellisen korkolaskutuksen jälkeinen päivä – kuluva päivä) sekä muokata laskun päivää ja eräpäivää. Massamuodostuksen yhteydessä ei ole mahdollista enää tässä ikkunassa tarkastella sopimuskohtaista korkokertymää, eikä hallita laskutettavan koron määrää. 


Kuva: Korkolaskujen luonti massana

Kennon kiinteistöyhtiökohtaisissa asetuksissa voidaan taustalla hallita maksujen korkovapaata aikaa, korkoprosenttia sekä summaa jonka alle jääviä korkoja ei vielä laskuteta. Tällä hetkellä nämä tiedot voidaan kiinteistöyhtiön tietoihin tallentaa, mutta niitä ei voi vielä muokata käyttöliittymästä. 

Kenno-tiimi jatkaa tiukkaa kehitystä kohti Kennon ensimmäisen, tarpeet minimitasolla täyttävän version valmistumista. Seuraava blogikirjoitus julkaistaan viimeistään kuukauden päästä, viikolla 15. Silloin, blogin ilmestymisen kanssa samassa tahdissa päivittyy tutusti myös demoympäristö uuteen versioonsa. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet vielä kootusti:

  • Kohdetunnuksen pakollisuus ja muodon rajaus numeroihin
  • Luottotietotarkistuksen mukana myös tieto henkilön mahdollisesta edunvalvonnasta
  • Asunnot – osio, asunnon Tarjoukset -välilehti: Tarjouksen voimassaoloaika näkyviin
  • Vuokratarjouksen hylkäämisen yhteyteen hylkäyksen syy pakolliseksi
  • Aso-tarjouksen hylkäämisen yhteyteen kenttä hylkäyksen syylle
  • Aso-tarjouskierrokselle valinta “Kaupungin hyväksyntä haettu”
  • Aso-tarjouskierrokselle valinta “Kaupungin hyväksyntä saatu”
  • Vuokra- ja aso-asunnon sopimusnäkymän muutoksia
    • Näkymän yläosaan näkyviin tehdyn tarjouksen tiedot
    • Sopimusten jaottelu näkymän eri osiin tilan perusteella
    • Käsiteltäviä sopimuksia voi olla kerrallaan yksi
    • Sopimuksen peruminen mahdollistaa uuden sopimuksen teon samalle hakemukselle saman tarjouksen perusteella
  • Vuokranantajan yhteystiedot näkyviin sopimusdokumenttiin
  • Kohdistumattomien maksujen manuaalisen kohdistuksen näkymä
  • Kelan maksujen automaattikohdistus Kelan antamien ohjeiden mukaisesti
  • Palautuksen luominen sopimukselle
  • Sopimusten korkolaskenta
    • Sopimuksen tavoitekohtainen korkolaskenta
    • Juhlapyhien huomiointi korkolaskennassa
    • Korkokertymän näyttäminen sopimuksen maksutilannenäkymässä
    • Korkokertymän näyttäminen sopimuksen tiedoissa Sopimukset -listalla
    • Sopimusten listan rajaaminen korkokertymän perusteella
    • Yksittäisen sopimuksen korkolaskun luonti ja korkotavoitteen muodostus
    • Korkolaskujen muodostus massana