Tilastokeskus julkaisi 14.8.2019 heinäkuun kuluttajahintaindeksin vuosimuutoksen joka oli 0,8 prosenttia.

Vuosimaksulainojen muutokset 

Pandia Financeen julkaistiin tällä viikolla vuosimaksu- eli aravalainojen 1.3.2020 – 28.2.2021 kauden vuosimaksuihin vaikuttavia laskentaperusteita. Valtiokonttori on perinteisesti ilmoittanut vuosimaksulainojen muutokset lokakuun puolissa välin mutta koska laskentaperusteita on jo nyt tiedossa, olemme päivittäneet Pandian laskennan näiltä osin. Aravalainojen vuosimaksujen kehitys on laajalti riippuvainen kuluttajahintojen vuosimuutoksesta. Tilastokeskus julkaisi 14.8.2019 heinäkuun kuluttajahintaindeksin vuosimuutoksen, joka oli 0,8 prosenttia (linkki). Aravalainatyypeissä joissa vuosimaksu tarkastuu suoraan kuluttajahintaindeksin mukaan vuosimaksut kaudelle 1.3.2020 – 28.2.2021 nousevat siis 0,8% nykyisestä (mm. 1300, 1310, 1304 ja 1400 -aravalainat).

Vuosimaksulainojen viitekorko määrittyy Suomen Pankin Suomen valtion 10 vuoden euromääräisille obligaatiokoroille laskemista kuukausikeskiarvoista heinäkuun lopussa päättyneeltä 36 kuukauden ajanjaksolta. Jos viitekorko nousee tai laskee yli 0,5%, useiden aravalainojen korkokatto muuttuu vastaavasti. Valtion 10 vuoden obligaatiokorkojen kuukausikeskiarvot 36 kuukauden ajalta eivät ole muuttuneet yli 0,5% joten aravalainojen korkokatot pysyvät näiltä osin samana. Valtiokonttori ilmoittaa myöhemmin syksyllä mahdolliset senttimuutokset ja poikkeukselliset erät, jotka saamme tuolloin päivitettyä Pandiaan.

Muutokset Pandiassa

Kun huomaat Pandia Financesi päivittyneen versoon 8.6 voit tarkastella aravalainojen päivittyneitä vuosimaksuja ja käyttää uusinta mahdollista tietoa muun muassa budjetoinnin apuna. Ota yhteyttä jos haluat lisätietoja Pandia Financen hyödyntämisestä rahoituksenhallinnassa!

Ystävällisin terveisin,
Pandian tuki