Marraskuu on ollut jännittävää aikaa, sillä kehitys on päässyt siihen pisteeseen, että Kennon tuotantoympäristö päästiin käynnistämään 15.11.2022. Tämä on multitenantille Kennolle ainutkertaista, sillä Kennolla on vain tämä yksi ja ainoa tuotantoympäristö, johon Kennoa käyttämään tulevat organisaatiot jatkossa liittyvät. Tällä hetkellä tuotantoympäristö pitää sisällään TA:n kiinteistöt, kiinteistöyhtiöt ja käyttäjät. Tuotantokäyttö alkaa nyt marraskuussa huoneistotarkastuksista ja etenee loppuvuoden aikana ylläpito-ohjelmaan, vikailmoitusten käsittelyyn ja tilausten hallintaan. 

Suunnittelun saralla viimeistellään reskontran toiminnallisuuksien käyttöliittymäsuunnitelmia. Nämä viimeiset muutokset on päästy tekemään käyttöliittymäprotosta saatujen palautteiden perusteella. Kun palautteet on otettu suunnitelmissa huomioon, käydään suunnitelmat vielä kerran läpi kaikkien asianosaisten kanssa ennen mvp-suunnitelmien lukitsemista.

Kuluneen kuukauden aikana on paljon kehityskapasiteettia käytetty tuotantoympäristön valmisteluun tuotantokäyttöä varten. Työ on pitänyt sisällään paljon testausta, ympäristön kuormitusta, toimintavakauden varmistusta ja ylläpitotyökalun kehitystä. Keskeneräisten toiminnallisuuksien parissa työskentelevät tiimit ovat kuitenkin päässeet jatkamaan myös perustoiminnallisuuksien kehitystä. 

Hakemukset ovat täydentyneet vielä muutamilla yksityiskohdilla. Hakemuslomakkeen alalaidassa oleva “Lisää halutessasi toiveasuntoja” -listaus rajautuu nyt hakijan täyttämien kriteereiden perusteella sopiviin asuntoihin dynaamisesti. Listauksessa olevat asunnot voi merkitä toiveasunnoiksi klikkaamalla asuntoa listassa. Tämä valinta näkyy Asunnot -osiossa, kyseisen asunnon tiedoissa hakemuksen kohdalla “Toiveasunto” -merkintänä. 


Kuva: Lisää halutessasi toiveasuntoja -listaus rajautuneena hakukriteerien perusteella


Kuva: Toiveasuntovalinta näkyvissä hakemuksen kohdalla asunnon tiedoissa

Kaikille on varmasti tärkeää, että hakemukset vastaavat mahdollisimman hyvin hakijan kulloistakin asunnon tarvetta. Tätä kohti päästään sillä, että saadaan heti hakijalta riittävät ja oikeelliset tiedot asunnon tarpeesta ja asioista jotka tehtävään tarjoukseen voivat vaikuttaa. Hakemusta on siksi täydennetty ohjeteksteillä, joiden tarkoitus on auttaa hakijaa täyttämään hakemus parhaalla mahdollisella tavalla. Näiden pienten tekstien avulla saadaan läpinäkyvästi avattua sitä, miten mikäkin valinta hakemuksella vaikuttaa hakemuksen kohdistumiseen asuntoihin tarjousvaiheessa. Tekstejä on hakemukselle jatkossakin mahdollista lisätä tarpeen mukaan. Alla esimerkki ehdottoman lisävarustelun ja lisävarustelutoiveen vaikutuksen selventämisestä.


Kuva: Hakemuksen ohjeteksti asunnon kriteerien alla

Hakemukseen liittyen on myös muutettu hieman luottotietotarkistuksen tuloksen tallennusta Kennoon. Aiempien vaihtoehtojen lisäksi, Kennossa voi nyt luottotietotarkastuksen tulos olla myös “Lisäselvityksiä tarvitaan”. Tämä vaihtoehto tallentuu tarkistuksen tietojen yhteyteen, jos hakijan kotikunta on ulkomailla, hänellä on oma-aloitteinen luottokielto tai henkilölle on määrätty edunvalvoja. 

Hakemuksen käännös englanniksi on valmistunut. Jatkossa voi hakemuksen siis jättää kokonaan englannin kielisenä. Tätä varten on toteutettu oma, erillinen nettisivuille upotettava linkki. 

Asunnot -osion rajaimet alkavat olla suunnitellussa laajuudessaan. Vuokra-asunnoilla ja asumisoikeusasunnoilla on kummallakin hieman omanlaisensa rajaimet. Tämän vuoksi näiden eri näkymien rajaimet eivät myöskään synkkaudu. Eli jos käyttäjä on rajannut vuokra-asuntojen näkymää ja hän siirtyy tarkastelemaan asumisoikeusasuntoja, tulee rajaukset tehdä näille asunnoille uudelleen.


Kuva: Asunnot -osio, vuokra-asuntojen rajaimet


Kuva: Asunnot -osio, asumisoikeusasuntojen rajaimet

Asunnot -osion korttien ja asunnon yksityiskohtaisemman näkymän oikeasta yläkulmasta saa merkittyä kortin omalle työlistalleen. Tämä toiminnallisuus on ollut jo kauan olemassa, mutta nyt se on saanut pienen lisäyksen. Jos asunto on jonkun käyttäjän työlistalle merkitty, nousee nimikirjainten päälle hiiren kursorin myötä vihjeteksti, josta selviää asunnon käsittelijän koko nimi. Näin samat nimikirjaimet omaavat käyttäjät eivät mene keskenään sekaisin. 


Kuva: Asunnon käsittelijän nimi nimikirjainten päälle nousevassa vihjetekstissä

Sopimusten yhteyteen on tuotu käyttöliittymään näkyviin pysäköintipaikkoihin liittyvä jono. Pysäköintipaikkajonon toiminnallisuudet saa näkyviin avaamalla Sopimukset -osiossa jonkun sopimuksen kortin tarkempaan tarkasteluun. Sopimuksen näkymän alalaidassa on Autopaikat -osio, josta löytyy painikkeet “Tarkastele jonoa” sekä “Liity autopaikkajonoon”. 

Tarkastele jonoa -painike avaa sen kohteen pysäköintipaikkajonon tarkasteltavaksi, jossa kyseisen sopimuksen kohdeasunto sijaitsee. Tässä näkymässä käyttäjä voi tarkastella jonoa, muuttaa jonottajien pysäköintipaikkaa koskevia kriteerejä sekä kirjoittaa jonottajille lisätietoja. Myös jonottajan poistaminen jonosta tapahtuu tämän näkymän kautta.


Kuva: Pysäköintipaikkanojon tarkastelun ja muokkauksen näkymä

Liity autopakkajonoon -painike mahdollistaa käyttäjälle joko koko sopimuksen tai jonkin sen osapuolen liittämisen autopaikkajonoon. Näkymässä näkyy jo olemassa oleva jono, jonka loppuun uusi jonottaja lisätään. Jonottajan valinnan lisäksi käyttäjä voi valita vaihtoehdoista minkä tyyppistä paikkaa jonottaja haluaa jonottaa. Hän voi myös tarvittaessa kirjoittaa jonotukselle lisätietoja.Tässä samassa näkymässä voi myös muokata olemassa olevaa jonoa ja jonottajien valintoja, sekä poistaa tarvittaessa jonkin jonottajan jonosta. 


Kuva: Jonottajan lisääminen pysäköintipaikkajonoon

Tulevaisuudessa Kenno tulee notifikaatiolla huomauttamaan käyttäjiä, kun kohteesta josta löytyy pysäköintipaikkajono vapautuu pysäköintipaikka. Tämä notifikaatio toteutetaan samalla kun muutkin asuttamiseen liittyvät notifikaatiot kehitykseen saakka pääsevät. 

Reskontra kehittyy Kennon arjessa huimaa vauhtia. Tämä kehitys näkyy demoympäristössä pieninä kerta-annoksina. Tällä kertaa maksulajien lista on saanut ensimmäisen rajaimen. Listaa voi nyt rajata kohdetunnuksen tai -nimen, kiinteistön osoitteen sekä maksulajin kategorian perusteella. 


Kuva: Maksulajit -listaus, kaikki maksulajit


Kuva: Maksulajit -listauksen rajainikkuna

Tehdyt rajaukset voi poistaa rajainikkunan painikkeella “Nollaa valinnat”. Voimassa olevat rajaukset näkyvät Maksulajit -listan yläpuolella ja siitä listaa rajaavan tiedon voi poistaa tiedon kohdalta rastista.


Kuva: Tehdyt rajaukset näkyvissä Maksulajit -listan yläpuolella

Ilman rajausta Maksulajit -lista näyttää kaikki Kennoon perustetut maksulajit kategorioittain niputettuna. Kun listaa rajataan esimerkiksi kiinteistön osoitteen perusteella koskemaan tiettyä kiinteistöä, rajautuu listaan näkyviin vain kyseiseen kiinteistöön liitetyt maksulajit hintoineen. Hintanäkymässä on listattuna kaikki kyseisen kiinteistön asunnot. Asunnot on niputettu hintojen perusteella nippuihin. Alla olevassa esimerkissä jokaisen asunnon vuokra muodostuu hinnasta 23 €/jm2. Jos asunnoilla olisi erilaisia hintoja käytössä, olisi näkymässä useampi nippu ja nippukohtainen hinta. 


Kuva: Asuntojen hinnat näkyvissä Maksulajit -listassa

Jatkossa tämä näkymä asuntonippuineen tulee olemaan pohjana hintojen muutoksille.

Kenno-tiimi jatkaa vauhdikasta kehitystä kohti Kennon ensimmäisen, tarpeet minimitasolla täyttävän version valmistumista. Seuraava blogikirjoitus julkaistaan noin kuukauden päästä, viikolla 50. Silloin, blogin ilmestymisen kanssa samassa tahdissa päivittyy tutusti myös demoympäristö uuteen versioonsa. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet vielä kootusti:

  • Hakemuksille mahdollista valita toiveasuntoja kriteereihin sopivien asuntojen listasta
  • Hakemuslomakkeen täydennys ohjeteksteillä
  • Luottotietotarkistus: Uusi luokitus “Lisäselvityksiä tarvitaan”
  • Englanninkielinen vuokrahakemus
  • Asunnot -osion rajainten täydennykset
  • Kortti jonkun työlistalla → nimikirjainten päälle vihjeteksti jossa näkyy koko nimi
  • Pysäköintipaikan jonotus ja jonon hallinta
  • Maksulajilistan rajaus kiinteistön osoitteen perusteella