Maaliskuussa päätettiin Kennosta tehdä välijulkaisu, jotta muutamat ylläpitokokonaisuuden tuotantokäytölle kriittiset korjaukset saatiin mukaan Kennon tuontantoversioon. Näin saatiin varmistettua sujuva palveluntarjoajien liittyminen Kenno-käyttäjien joukkoon. Ylläpitokokonaisuus kasvatti tässä päivityksessä suorituskykyään isoilla yhtäaikaisilla käyttäjämäärillä. Lisäksi ylläpitäjän työkaluun saatiin mukaan tarpeelliset osiot, jotta palveluntarjoajadata saadaan tuotua Kennoon muun datan jatkoksi. 

Ylläpidon sujuvuuden varmistamisen lisäksi Kennoon saatiin tämän päivityksen myötä nopeammin nähtäville uusia toiminnallisuuksia asuttamisen ja reskontran kokonaisuuksiin. 

Asuttaminen ja sopimushallinta

Asunnon ominaisuudet ovat laajentuneet muutamalla vaihtoehdolla. Nyt asunnon voi merkitä lemmikkivapaaksi (“Ei lemmikkejä”) sekä uudiskohteeseen kuuluvaksi. Uudiskohde -ominaisuus voidaan asettaa asunnoille rakennuksen kautta massana, eikä sitä voi asunnon kautta muuttaa. Lisäksi asunnolle voi laittaa päälle ominaisuuden “Ei asutettavissa”. Tämä ominaisuus poistaa asunnon hakemusten toiveasuntojen listasta sekä Asunnot -näkymästä. Ei asutettavissa olevat asunnot saa kuitenkin listattua Asunnot -näkymään ominaisuutta vastaavalla rajaimella. Uudet ominaisuudet toimivat vanhojen kanssa samalla logiikalla: niitä voi ajastaa ja perua, päällä ollessaan ne tuottavat badgen asunnon kortin vasempaan laitaan ja niiden perusteella voi Asunnot -näkymää rajata. 


Kuva: Asunnon ominaisuudet


Kuva: Valitut ominaisuudet näkyvissä asunnon kortilla ja tietonäkymässä

Asunnon ominaisuuksista on poistettu arvonlisäveroa koskeva tieto, sillä reskontran toiminnan kannalta todettiin sen kuuluvan sittenkin maksulajin tiedoksi asuntotason sijaan. 

Aiemmin Kennossa on ollut puutteita asunnon tilan vaihtumisessa suhteessa asuttamisen prosessin vaiheeseen. Nyt ne on korjattu ja asunnon tila vaihtuu moitteetta. Kaikki mahdolliset asunnon tilat löytyvät Asunnot -osion rajaimista, sillä kullakin tilalla voi näkymää tarvittaessa rajata. 

Sopimus -näkymässä ”Peru sopimus” -painike on siirretty loogisempaan paikkaan, mutta sopimuksen peruuttamisen toiminnallisuuteen ei muutoksia ole tehty.

Sopimukselle pystyy nyt lisäämään henkilön sekä sopimuksen luonnin yhteydessä että voimassa olevan sopimuksen kautta. Kummassakin tapauksessa henkilön lisäys toimii saman logiikan mukaisesti. Henkilön lisääminen lähtee aina henkilötunnuksen syöttämisellä. Henkilötunnuksen perusteella Kenno tarkistaa löytyykö henkilö jo Kennosta, vai tuleeko Kennoon muodostaa uusi henkilö. 

Jos henkilö Kennosta löytyy, täyttää Kenno lomakkeelle henkilön tiedot käyttäjän puolesta. Näitä tietoja voi käyttäjä tarvittaessa muuttaa ja lomakkeen tallennus päivittää uudet tiedot henkilölle. Jos taas henkilöä ei Kennosta löydy, voi käyttäjä syöttää tiedot lomakkeella ja tallentaa Kennoon uuden henkilön. 


Kuva: Henkilön lisäämisen lomake

Voimassa olevan sopimuksen lisäpalveluiden käsittelyyn on lisätty tässä päivityksessä pysäköintipaikan irtisanominen. Käyttäjä voi sopimuksen muokkauksen lomakkeella tehdä voimassa olevan pysäköintipaikkavarauksen kohdalta valinnan “Päätä” ja antaa lomakkeen alalaidan päivämäärävalitsimella pysäköintipaikan varaukselle päättymispäivän.


Kuva: Pysäköintipaikan varauksen päättäminen

Tallennuksen jälkeen tulevaisuudessa oleva varauksen päättyminen näkyy sopimuksen “Muokkaa sopimusta tai palveluita” näkymän ylälaidassa oranssissa palkissa. Pysäköintipaikan kohdalla lomakkeella lukee tässä tapauksessa “Päättymässä”. 


Kuva: Päättymässä oleva pysäköintipaikkavaraus


Tulevaisuudessa olevan pysäköintipaikan varauksen päättämisen voi perua painamalla lomakkeen ylälaidan oranssissa palkissa näkyvää “Peru muutos” -painiketta.

Reskontra

Viime blogissa (16.3.2023 Vääjäämättömästi kohti valmista!) esiteltiin Kennon korkolaskujen muodostuksen toiminnallisuus. Tässä päivityksessä on saatu testattavaksi korkolaskujen luonti massana. Tämä tapahtuu valitsemalla Reskontra -osion Sopimukset -listauksesta halutut sopimukset, painamalla listan yläpuolella olevaa “Valitse kaikki” -painiketta ja avaamalla esille nousevasta massatoimintopalkista “Luo korkolaskut” -painikeella korkolaskujen massaluonnin näkymän. 


Kuva: Reskontran massatoimintopalkki

Korkolaskujen massaluonnin näkymässä käyttäjä voi valita laskutettavan ajanjakson, sekä määrittää korkolaskuille päiväyksen ja eräpäivän. Laskun päiväyksenä on oletuksena kuluva päivä ja eräpäivä siitä 14 päivän päässä. Näitä voi kuitenkin käyttäjä muuttaa halutessaan. Tallennuksella muodostuvat laskut listautuvat Reskontran Lähtevät laskut -listaan ja ne voi sieltä lähettää asukkaille muiden laskujen tapaan


Kuva: Korkolaskujen massaluonnin näkymä


Vakuuslaskun luonnin näkymään on tuotu mukaan vakuussitoumuksen kirjaaminen. Sitoumuksen kirjaaminen löytyy vakuuslaskun luonnin näkymästä, jonka löytää Reskontran puolelta Sopimukset -listauksesta, sopimuksen “Luo uusi” -painikkeella avautuvasta näkymästä. Välilehdellä Lasku, valitsemalla valikosta laskun tyypiksi “Vakuus”, pääsee käyttäjä muodostamaan sopimukselle vakuuslaskun (toiminnallisuus esitelty blogissa ”Innolla uuteen vuoteen” 25.1.2023). Kääntämällä päälle valinnan “Maksusitoumus”, pääsee käyttäjä kirjaamaan vakuuslaskuun kohdistuvan sitoumuksen ja sen suuruuden. Maksusitoumukselle voidaan tallentaa maksusitoumuksen antaneen tahon tiedot, sitoumuksen summa ja myöntöpäivämäärä. Lisäksi sitoumukselle voi lisätä tarvittaessa liitteitä. Kirjattu sitoumus tulee jatkossa näkymään sopimuksen tiedoissa ja maksutilannenäkymässä. Lisäksi se nousee näkyviin vakuuden palautuksen toiminnallisuuden yhteyteen.

Sitoumus voi kattaa joko koko vakuuslaskun summan tai vain osan siitä. Jos sitoumus on vakuuden määrää pienempi, muodostuu tällä toiminnallisuudella vakuuslaskun loppusummasta konkreettinen asukkaalle lähetettävä lasku.  


Kuva: Maksusitoumuksen kirjaaminen

Reskontaan on saatu uusi listaus lähteville laskuille. Lähtevät laskut -listaus pitää sisällään listan kaikista muodostetuista laskuista, joita ei vielä ole lähetetty asukkaille. Laskujen listan sisältöä voi hallita näkymän oikean yläkulman aikajakso -valitsimella ja rajaimilla. Tällä hetkellä rajaimissa on valittavana laskuttava kiinteistöyhtiö, mutta rajaimia voidaan tarpeen tulleen toteuttaa lisää. 


Kuva: Lähtevät laskut -listauksen rajaaminen

Kun listaan on saatu rajattua kaikki lähetettäväksi halutut laskut, tulee käyttäjän valita laskut “Valitse kaikki” -painikkeella. Tämän jälkeen voi laskutusaineiston luoda esille nousevan valintapalkin painikkeella “Luo ulos lähtevä laskuaineisto”.


Kuva: Laskujen valinta laskutusaineistoon


Kuva: Laskutusaineiston muodostaminen

Laskutusaineisto luodaan tausta-ajona joka ei häiritse Kennon käyttöä. Tausta-ajon tilanne näkyy Reskontran päävalikon Eräajot näkymässä. Muodostunut laskutusaineisto listautuu valmistuttuaan Lähteävät laskut -listauksen alle. Aineiston riviltä voi aineiston ladata itselleen “Lataa aineisto” -linkistä. 


Kuva: Valmistunut laskutusaineisto

Kenno-tiimi jatkaa tiukkaa kehitystä kohti Kennon ensimmäisen, tarpeet minimitasolla täyttävän version valmistumista. Seuraava blogikirjoitus julkaistaan muutaman viikon kuluttua, viikolla 15. Silloin, blogin ilmestymisen kanssa samassa tahdissa päivittyy tutusti myös demoympäristö uuteen versioonsa. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet vielä kootusti:

  • Asunnon uudet ominaisuudet (ei lemmikkejä, uudiskohde, ei asutettavissa)
  • Poistettu asunnon ominaisuus liittyen alv:n käsittelyyn
  • Asunnon tilojen toiminta suhteessa asuttamisen prosessiin
  • Peru sopimus -painikkeen siirto
  • Henkilön lisääminen sopimukseen 
    • Olemassa olevan henkilön tunnistaminen ja tietojen päivitys
    • Uuden henkilön luominen
  • Sopimuksen pysäköintipaikan irtisanominen
  • Sopimuksen pysäköintipaikan irtisanomisen peruminen
  • Korkolaskujen massaluonti
  • Vakuussitoumuksen kirjaaminen
  • Lähtevät laskut -listaus ja laskutusaineiston muodostaminen