Edellisen blogin jälkeen kuluneet kaksi viikkoa ovat olleet aivan yhtä työntäyteiset kuin edeltäjänsäkin. Paljon tapahtuu Kennon osalta monella saralla. Toiminnallisuudet muotoutuvat lopullisiin muotoihinsa, käyttöönottoja valmistellaan, dataa siirtyy vauhdilla ja koulutuksissa jaetaan Kenno-tietämystä koko ajan laajemmalle ja laajemmalle porukalle. 

Isossa roolissa tässä jaksossa on ollut ylläpitäjän työkalun kehitys. Työkalu mahdollistaa tehokkaat datasiirrot. Se myös tuottaa selkeät virheraportit datasta joka ei ole Kennon rakenteeseen ongelmitta sujahtanut. Tätä kautta käyttöönottoja edeltävä datatyö saa selkeän rakenteen ja pääsee etenemään datan haasteista riippumatta suunnitelmallisesti kohti eheädataista Kennoa. Viimeisimpänä ylläpitäjän työkalun osalta ollaan pureksittu reskontran alkutilanteen vaatimaa dataa ja sen tuontia.

Taustadataan on mahdollistettu aiempien rekisterikokonaisuuksien ohelle tilojen postiosoitteen hallinta. Nyt siis esimerkiksi asunnolla voi olla tiedoissaan sekä käynti- että postitusosoite. Käyntiosoitetta ylläpidetään ylläpidon operatiivista toimintaa varten, kun postitusosoite taas luonnollisesti palvelee reskontran laskujen lähetystä ja Kennosta tapahtuvaa viestintää.

Ylläpitäjän työkalun lisäksi on valmistunut myös käyttöliittymässä näkyviä toiminnallisuuksia. Hakemukset -osiossa on nyt hakemuksen tiedoissa näkyvissä kaikki hakemukselle syötetyt tiedot sekä vuokra- että asumisoikeushakemuksilla. Myös hakemuksen lisätietokentät toimivat nyt moitteetta (hakemukselle kirjoitetut lisätiedot, sekä hakemuksen kortin ja detailin lisätietokenttä).

Reskontra on Kennon osioista tällä kertaa se, joka on saanut eniten lisää sisältöä. Korkolaskentaan on tehty viimeiset viilaukset. Tämän päivityksen jälkeen Kennoon on mahdollista määritellä maksulajit joita ei huomioida korkolaskennassa. Tällainen maksulaji on oletuksena korkomaksulaji itse, muille maksulajeille asetus “ei kerrytä korkoa” voidaan laittaa päälle tarvittaessa. Aiemmin sopimuksella näkyi kertyneenä korkona summa, joka sisälsi jo laskutetut mutta vielä maksamattomat korot. Saadun palautteen perusteella kertyneen koron näyttölogiikkaa muutettiin. Jatkossa kertyneenä korkona sopimuksella näkyy vain korot, jotka ovat kertyneet edellisen korkolaskun muodostuksen jälkeen. 

Aivan uusi käyttöliittymässä näkyvä ominaisuus on kiinteistöyhtiökohtaisten asetusten näkymä. Tässä näkymässä voi käyttäjä hallita lähinnä reskontralle tarpeellisia tausta-asetuksia. Näkymä löytyy Kennon käyttöliittymän oikeasta yläkulmasta käyttäjäkuvakkeen takaa, klikkaamalla halutun kiinteistöyhtiön nimeä.


Kuva: Kiinteistöyhtiöt valittavissa asetusten muokkausta varten

Asetusten ensimmäisellä välilehdellä voidaan hallita korkolaskutukseen ja maksumuistutusten lähetyslogiikkaan liittyviä yleisasetuksia. Lisäksi tällä välilehdellä voidaan muokata laskulle tulevaa Maksuehdot -tekstiä.


Kuva: Kiinteistöyhtiön yleisasetukset

Toisella asetusvälilehdellä voidaan katsella ja muokata käsiteltävän kiinteistöyhtiön laskutukseen liittyviä tietoja. Kolmas välilehti puolestaan sisältää erilaisten viestipohjien hallinnan. Tällä hetkellä toteutettuna on eriasteisten maksumuistutusten tekstien muokkaus. 


Kuva: Kiinteistöyhtiön laskutusasetukset


Kuva: Kiinteistöyhtiön viestisisällöt

Kennoon on saatu valmiiksi kiinteistökohtainen vesilaskutus. Toiminnallisuudelle on oma näkymänsä reskontranssa (“Vesi ja sähkö”). Näkymä listaa kaikki kiinteistöt joihin käyttäjällä on oikeus. Kiinteistön riviltä saa painikkeesta “Luo kulutuslaskut” auki vesilaskutuksen näkymän.

Näkymässä käyttäjä voi:

  • Valita laskutettavan aikavälin
  • Nähdä aiemmin tallennetut tariffit kylmälle ja lämpimälle vedelle
  • Lisätä uuden tariffin valitusta päivästä eteenpäin
  • Tuoda kulutuslukematiedoston Kennoon (ensimmäisenä toteutettu Verto)
  • Tallentaa lukemat asunnoille ilman laskutusta
  • Luoda asunnoille vesilaskut tai palautusaineistot
  • Poistaa tarvittaessa lasku/palautusaineistosta huoneiston


Kuva: Kiinteistön vesilaskutuksen näkymä

Asunnolle on Kennossa mahdollista tallentaa useampi kylmä ja lämmin vesimittari. Mittarien osalta Kennossa voidaan hallita ympäripyörähdys ja mittarin poistuminen käytöstä. Vesimittareiden hallinta tulee olemaan osa asunnon ominaisuuksien hallintaa. Vesilaskutuksen toiminnallisuus huomioi mahdolliset maksetut vesiennakot vesilaskun suuruuden laskennassa. Myös kesken valitun laskutuskauden vaihtuneet sopimukset näkyvät listauksessa ja Kenno huomioi vaihtumispäivän laskiessaan laskutettavaa summaa. Sopimusten osalta näkymään tuodaan myös näkyviin mahdollinen kertyneen rästin määrä, jotta käyttäjä osaa ottaa rästitilanteen huomioon mahdollisen muodostuneen vesimaksupalautuksen yhteydessä. Yhden asunnon vesilaskutus toteutetaan sopimuksen päättymisen viimeistelyn yhteydessä.

Reskontran listaukset ovat laajentuneet myös Asumisoikeusmaksujen listauksella. Tässä näkymässä listataan kaikki asumisoikeussopimukset. Sopimuksen rivillä näkyy kyseisen sopimuksen indeksikorjattu aso-maksun suuruus tarkasteluhetkellä. Sopimuksen haitarista käyttäjä näkee tarkasteluhetken aso-maksun suuruuden lisäksi alkuperäisen aso-maksun suuruuden, sopimuksen alkamishetkellä maksetun aso-maksun määrän, laskennassa käytetyn indeksin sekä arvon muutoksen. Kennon aso-maksun laskenta osaa huomioida myös muutostöiden vaikutuksen aso-maksuun. Muutostöiden syöttäminen Kennoon tosin ei vielä ole valmis. 


Kuva: Aso-maksun näkyminen Kennossa

Aso-maksutavoite muodostuu tällä hetkellä automaattisesti sopimuksen luontihetkellä. Laskukin nousee automaattisesti lähteviin laskuihin sopimuksen laskujen luonnin toiminnallisuudella. Painikkeen “Siirrä asomaksu” kautta voidaan valita sopimus jolle aso-maksu tulee siirtää. Kehityksen tässä vaiheessa Kenno muodostaa automaattisesti joko lisälaskun tai palautuksen riippuen siirrettävän aso-maksun ja uuden sopimuksen aso-maksun suuruuden erotuksesta. Painikkeella “Palauta asomaksu” saadaan muodostettua palautusaineistoon koko aso-maksun suuruinen palautus. Palautus voidaan jakaa myös useammalle henkilölle. Työn alla aso-maksuun liittyen ovat vielä käyttöliittymät aso-maksulaskun muodostuksen, aso-maksun siirron sekä aso-maksupalautuksen luomisen manuaaliseen hallintaan. Nyt jo valmiina olevat automaattitoiminnot hoitavat perustapaukset kattavasti, mutta vielä puuttuvat manuaalitoimintojen käyttöliittymät tarvitaan poikkeustapausten hallintaa varten. 

Sekä vesilaskutus että asumisoikeusmaksun käsittely ovat vielä Kennon testaustiimin käsittelyssä, eli näistä toiminnallisuuksista voi demotessa nousta esiin toimimattomuuksia joita ei olla vielä ehditty korjata.  

Kenno-tiimi jatkaa tiukkaa kehitystä kohti Kennon ensimmäisen, tarpeet minimitasolla täyttävän version valmistumista. Seuraava blogikirjoitus julkaistaan viimeistään kuukauden päästä, viikolla 19. Silloin, blogin ilmestymisen kanssa samassa tahdissa päivittyy tutusti myös demoympäristö uuteen versioonsa. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet vielä kootusti:

  • Hakemuksen tiedot näkyvissä Hakemukset -osiossa
  • Hakemuksen lisätietokenttien toiminta
  • Kiinteistöyhtiökohtaiset asetukset
  • Sopimuksen korkokertymän näyttölogiikan muutos
  • Vesilaskujen muodostaminen kiinteistölle massana
    • Tariffien hallinta
    • Asunnon mittareiden hallinta
    • Mittarilukemien tuonti aineistosta
    • Lukemien tallennus
    • Laskujen tai palautusten luonti
  • Asumisoikeusmaksut -listaus ja asumisoikeusmaksun automaattinen laskenta, laskutus, siirto ja palautus