Eli ”Kieliversiointia, palautteiden kuulemista ja perustoiminnallisuuksia” on tällä kertaa kesää edeltävän Kenno-blogin otsikko. Kesäkuu on siis lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin, ja aiempien kuukausien tapaan se on tuonut mukanaan uudistuksia lähes jokaiselle Kennon osa-alueelle. Kennon ensimmäinen, kattavasti käyttöön otettava versio valmistuu vääjämättä.

Kennon käyttöliittymän taustalla on tehty menestyksekkäästi töitä Kennon suorituskyvyn, toiminnallisuuksien vasteaikojen pienentämisen ja datasiirtojen eteen. Myös tietoturvaa on tarkasteltu ulkopuolisen toimijan toimesta ennakoiden tulevaa tietoturva-auditointia. 

Isoimpana toiminnallisuusuudistuksena, joka ei kuitenkaan suoraan näy Kennon demo-ympäristön käyttöliittymästä, on kieliverisointien ulottaminen läpi koko asuttamisen prosessin. Katettuna on nyt sekä englanti että ruotsi, ja laajuutena hakijalle näkyvä viestintä hakemuksen jättämisestä sopimuksen muodostukseen saakka. Käytettävä kieli määräytyy hakemuksella tehdyn valinnan perusteella. Valintaa voi myöhemmässä vaiheessa myös sopimuksen tietojen kautta muuttaa. Myös julkisesta, internet-sivuille upotettavasta vikailmoituslomakkeesta on toteutettu suomen-, englannin- ja ruotsinkieliset versiot.

Päivityksen myötä Kennon taustalle on saatu muutamia muitakin toiminnallisuuksia ja tietolisäyksiä, jotka eivät käyttöliittymää varsinaisesti muuta, mutta jotka mahdollistavat muiden toiminnallisuuksien toiminnan. Tällaisia ovat:

  • Rakennuksen tietojen kautta vesilaskutuksessa hyödynnettävä tieto vesimittaritoimittajasta. Mahdolliset vesimittaritoimittajavalikon arvot ovat tällä hetkellä Fidelix, Kamstrup, Koka, Metec ja Verto.
  • Rakennuksen tietojen kautta Asunnot -osiossa hyödynnettävissä oleva korkotukimuoto (lyhyt korkotuki, uusi korkotuki, vanha korkotuki, Arava, ei korkotukea)
  • Asunnon jyvitettyjen neliöiden tallennusmahdollisuus neljällä desimaalilla aiemman kahden sijaan
  • Pääasiallisen viitennumeron luonti sopimukselle sopimusluonnoksen tallennuksen yhteydessä. Viitenumero on muotoa: Kiinteistöyhtiön tunnus + kohdenro + sopimuksen numero + laskettu tarkenne, eikä se vielä näy käyttöliittymässä missään.


Kuva: Asunnot -osion rajaimissa näkyvissä taustatiedoissa olevat korkotukimuodot

Kennon ylläpito-osion tuotantokäytön myötä on käyttäjiltä noussut pieniä muutostoiveita varsinkin eri näkymien rajainvalikoimiin tai oletusasetuksiin. Toiveet on kuultu ja osa niistä on saatu jo tähän nyt päivitettyyn versioon toteutettua. Jatkossa Tehtävät -osion eri listoilla on kiinteistöyhtiön käyttäjillä oletuksena päällä rajain “Omat vastuukiinteistöt”. Palveluntarjoajan käyttäjillä vastaavasti on jatkossa oletuksena päällä rajain “Omat suoritettavat”. Rajaimet saa edelleen tarvittaessa pois päältä, mutta oletusasennot toivottavasti auttavat käyttäjiä pääsemään nopeammin kiinni itselle tärkeisiin tehtäviin.

Rajainlisäyksinä on kaikkien tehtävien, vikailmoitusten, tilausten ja tarkastusten listoille mahdollistettu listan rajaaminen kiinteistöä tarkemmalla osoitteella. Nyt siis esimerkiksi listalta “Kaikki tilaukset” voi hakea asunnon osoitteella kaikki tiettyyn asuntoon kohdistuvat tilaukset. Eri tehtävätyyppien listoilla voi haluttua tehtävää jatkossa hakea myös tehtävän numerolla


Kuva: Kiinteistöä tarkemman tason ja numerohaun näkyminen Tilaukset -listan rajaimissa

Käyttäjien toiveesta on kaikkien eri ylläpidon tehvätyyppien luonnissa oleviin tilahakuihin nostettu kiinteistötaso ylimmäksi, jotta se olisi valittavissa tehtävän kohteeksi ilman listan selaamista. 


Kuva: Tilahaussa kiinteistö näkyvissä listan ensimmäisenä

Asuttaminen

Asunnot -osio on kokenut visuaalisen ilmeen uudistuksen. Nyt Asunnot -osio alkaa noudatella lopullista, suunniteltua väritystä ja asettelua. Visuaalisen viimeistelyn lisäksi Asunnot -osio on saanut laajennusta uusista rajaimista. Aiemmin mainittujen korkotukirajainten lisäksi Asunnot -osiota voi jatkossa rajata jokaisen asunnolle määritellyn ominaisuuden perusteella, asuntoa hallinnoivalla kiinteistöyhtiöllä sekä kaikkien asunnon prosessistatusten perusteella. Seuraavassa Kennon päivityksessä saadaan rajaimiin lisäystä asunnon tarkan osoitteen muodossa. 


Kuva: Asunnot -osion nykyinen rajainlaajuus
 

Asunnon ominaisuuksien näkymään on tuotu lisää vesilaskutusta tukevia tietoja. Viime päivityksessä näkymään tuotiin jo vesilaskutuksen muoto (kuuluu hintaa, ennakko, mittariperusteinen, kiinteä maksu). Nyt näkymään on lisätty asuntojen vesimittarien hallinta. Käyttäjä voi lisätä asunnolle yhden tai useamman vesimittarin “Lisää vesimittari” -toiminnolla. Vesimittarista tulee kirjata vesimittarin tunnus sekä valinta kuuma / kylmä. Tunnus tulee olla yhteneväinen vesimittaritoimittajan aineistossa käytetyn tunnuksen kanssa, jotta aineistotuonti osaa kohdistaa lukemat oikeisiin asuntoihin ja mittareihin. Jos vesilaskutuksen yhteydessä käytetyssä lukema-aineistossa ollaan tuomassa lukemaa, jolle vastinmittaria ei Kennosta löydy, herjaa vesilaskutustoiminnallisuus puuttuvasta mittarista. Tällöin mittari tulee lisätä oikeaan asuntoon ennen vesilaskutuksen jatkamista. 


Kuva: Vesimittarin lisäys Asunnon -ominaisuudet näkymässä

Lisätylle mittarille on mahdollista syöttää ympäripyörähdyksen ajankohta sekä käytöstä poiston päivämäärä. Näillä päivämäärillä on suora vaikutus vesilaskutukseen, joka osaa huomioida kummankin tilanteen laskuja muodostettaessa. 


Kuva: Vesimittarin muutospäivämäärät
 

Kennon hakemus on muuttunut hieman sitten viime päivityksen. Yrityksen hakemuksella ei enää kysytä henkilötietoja pakollisina tietoina, vaan yhteystiedot liittyvät jatkossa yritykseen, ei henkilötunnuksen omaavaan henkilöön. Hakemukset -osioon on hakemuksen kortille tuotu käyttäjien toiveesta näkyviin hakemuksen jättöpäivämäärä sekä umpeutumisajankohta

Tarjouskirjeet ja -sähköpostit saavat jatkossa mukaansa tarjottuna sopimuksen alkamispäivänä voimassa olevat hinnat tarjouksen tekohetken hintojen sijaan. Asumisoikeuden asuttamisprosessiin liittyen, on tuotu hakemukselle liitetyt liitteet näkyviin Asunnot -osion Sopimukset -välilehdelle, asunnon varanneen hakemuksen tietoihin.  


Kuva: Aso-hakemuksen liitteet näkyvissä asunnon Sopimukset -välilehdellä

Sopimuksella jo aiemmin ollut pysäköintipaikkojen ja saunavuorojen päättäminen voimassa olevalta sopimukselta on saanut lisätoiminnallisuuden. Nyt lisäpalveluita voi päättää tulevaisuuden päivämäärillä ja vielä päättymättömien lisäpalveluiden päättymisen voi perua niiden lisäämisen tapaan sopimuksen muokkausnäkymän kautta. Sopimuksen päättymiseen liittyen, on päättyvän sopimuksen irtisanomispäivä ja sopimuksen päättymispäivä nostettu näkyville Sopimukset -osioon, sopimuksen kortille. Näin tietoa ei tarvitse etsiä sopimuksen perustietojen joukosta, vaan päivämäärät ovat heti käyttäjän nähtävissä kun sopimusta tarkastelee joko korttinäkymässä tai avattuna.


Kuva: Päättyvän sopimuksen tärkeät päivämäärät näkyvissä sopimuksen tiedoissa
 

Reskontra

Laajimpia muutoksia on tälläkin kerralla saatu Kennon Reskontra -osioon. Reskontran päävalikkoon on tuotu uusi listaus “Vakuudet”. Listaus pitää tällä hetkellä sisällään kaikki Kennoon kirjatut vakuusmaksut ja niiden perustiedot. Jatkossa kustakin vakuudesta tullaan tuomaan vakuusrivin haitariin vakuuden tarkempia tietoja sekä mahdollisuudet käsitellä/palauttaa/siirtää vakuus, kirjata jälkikäteen vakuussitoumuksen tiedot sekä muokata vakuuden maksutietoja. Vakuuksien listaa voi tällä hetkellä rajata reskontran perusrajaimilla: sopimuksen tilalla, maksutilanteella, sopimuksen tyypillä ja asuntoa hallinnoivalla kiinteistöyhtiöllä omien vastuukiinteistöjen ja sopimusosapuolten tietojen lisäksi. 

Maksulajikategorioihin on tuotu uusi kategoria, “Yleinen”. Se on tarkoitettu kategoriaksi niille maksulajeille, joiden avulla laskutetaan satunnaisia, yksittäisiä kuluja. Tällä hetkellä kategoria pitää sisällään maksulajin maksumuistutuskululle, mutta jatkossa kategoriaan voi maksulajeja liittää tarpeen mukaan. 

Sopimukset -listauksen “Luo uusi” -painikkeen taakse on toteutettu toiminnallisuus, jolla voi manuaalisesti kirjata sopimuslähtöisesti maksun saapuneeksi. Kirjaukselle tulee kirjata maksajan nimi, maksettu summa, maksun kirjaus- ja maksupäivät sekä pankkitili jolle suoritus on saapunut. Tallennus lisää maksun suoritukseksi käsiteltävälle sopimukselle ja kohdistaa maksun auki oleviin tavoitteisiin Kennon kohdistussääntöjen mukaisesti. 


Kuva: Suorituksen kirjaaminen manuaalisesti suoraan tietylle sopimukselle

Sopimuksen maksutilannennäkymään on tuotu mahdollisuus lisätä sopimukselle erikoistilanteista kertovia tageja. Tageja voi lisätä ja poistaa maksutilannenäkymän oikean yläkulman kolmesta pisteestä avautuvan valikon kautta. Kukin valinta päällä ollessaan tuottaa maksutilannenäkymän ylälaitaan ja sopimukset -listalle, sopimuksen riville merkinnän kustakin päällä olevasta erikoistilanteesta. Sopimukset -listausta voi jatkossa rajata päälle asetettujen erikoisstatusten perusteella. Suurin osa valinnoista on näkyvissä käyttöliittymässä informaationa käyttäjille, mutta muutama valinta päällä ollessaan vaikuttaa Kennon toimintaan:

  • “älä kohdista maksuja” – kun tämä status on valittuna, jäävät sopimuksen viitteellä maksetut rahat kohdistumattomiin suorituksiin Laskut ja maksut -näkymässä, eikä mitään automaattikohdistuksia tehdä. Tästä tilasta muodostuu käyttäjälle huomautus ”Maksujen automaattinen kohdistus sopimukselle estetty” sopimuksen kirjauksen luontiin sekä viiteaineiston käsinkohdistuksen näkymään. 
  • “ei maksumuistutuksia” – kun tämä status on valittuna, ei sopimukselle muodostu maksumuistutuksia maksumuistutusten massaluonnissa
  • “ei korkolaskuja” – kun tämä status on valittuna, ei sopimukselle muodostu korkolaskua korkolaskujen massaluonnissa


Kuva: Sopimuksen erikoisstatusten valikko

Samasta valikosta erikoisstatusten hallinna kanssa löytyy linkki näkymään, jossa voi hallita sopimuksen osoitteesta eriävää laskutusosoitetta. Oletuksena sopimukseen liittyvät laskut ja muut postit lähtevät siis sopimuksen osapuolille asunnon postitusosoitteeseen, mutta laskutusasetusten kautta saadaan posteille määriteltyä toinen taho ja osoite vastaanottajaksi. 


Kuva: Sopimuksen laskutusosoitteen tallennuksen näkymä

Yksittäisen sopimuksen korkolaskun luontiin on korkolaskun muodostuksen rinnalle tehty toteutus, jossa korkokertymästä voi muodostaa tavoitteen sopimuksen reskontraan ilman laskun lähetystä. Toiminnallisuus esiteltiin maaliskuun 16. päivän blogissa, ja isoilta linjoiltaan se ei ole siitä muuttunut. Korkolaskun muodostuksen näkymän alalaitaan on vain lisätty laskun muodostuksen painikkeen rinnalle painike pelkän tavoitteen luomiseksi. Pieni käyttöliittymämuutos, jonka takana on paljon toimintalogiikkaa!


Kuva: “Muodosta vain tavoite” -painike sopimuksen korkolaskutuksen näkymässä

Vesilaskutuksen kokonaisuuteen liittyvät viimeiset toiminnallisuudet on saatu valmiiksi. Lukematiedoston tuonnin yhteydessä on jatkossa mahdollista tehdä lukemien välitallennus, eli tuoda lukemat Kennoon ja tallentaa asunnoille tietyn ajanhetken lukematilanne ilman laskujen tai palautusten luontia. Samalla on viimeistelty laskujen ja palautusten luonti ymmärtämään mahdolliset välitallennukset ja ennakoiden vaikutus vesilaskun suuruuteen. Yhtiön asetuksista löytyy nyt tieto vesilaskutukseen liittyvistä maksulajeista ja käyttäjälle on luotu mahdollisuus muokata maksulajivalintoja.


Kuva: Vesilaskutuksen maksulajien valinta Kiinteistöyhtiön asetuksissa

Lähtevien laskujen Finvoice-aineistoon on tehty muutoksia. Jatkossa sopimukselle annetut alennukset muodostavat aineistoon oman laskurivin aiemman yhteenlasketun, perusmaksulajin alennetun summan sijaan. Alennukset näytetään jatkossa laskuilla siis yksityiskohtaisemmin. 

Kirjanpitoaineiston muodostus on saatu valmiiksi ja sen sisältö on tarkasteltavissa Kennon reskontran Kirjanpito -osiosta. Jotta aineistoon tarkasteltavaksi sisältöä saa, pitää Kennon reskontrasta luonnollisesti löytyä ensin sopimuksia joilla on tavoitteita ja mielellään myös niihin kohdistuneita suorituksia. Jotta demoympäristössäkin kirjanpitoaineiston tarkastelu olisi jouhevampaa, on Kenno-tiimillä työn alla kattava setti reskontran demodataa, joka saadaan ympäristöön käyttöön tulevien päivitysten yhteydessä. 

Kenno-tiimi jatkaa tiukkaa kehitystä kohti Kennon ensimmäisen, tarpeet minimitasolla täyttävän version valmistumista. Kennosta pyritään tekemään versiopäivitys kahden viikon välein, mutta viimeistään kuukauden päästä, viikolla 27 julkaistaan seuraava blogikirjoitus. Samassa tahdissa päivittyy tutusti myös demoympäristö uuteen versioonsa.Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet vielä kootusti:

Yleiset ja ylläpito

  • Rakennuksen tietoihin vesimittaritoimittaja
  • Jyvitettyjen neliöiden desimaalimuutos 2 → 4
  • Eri korkotukimuodot rakennusten kautta asuntojen ominaisuuksiksi
  • Tehtävät listojen rajainoletukset:
    • Kiinteistöyhtiön käyttäjillä oletuksena ”omat vastuukiinteistöt” -rajain päällä
    • Palveluntarjoajien käyttäjillä oletuksena ”omat suoritettavat” päällä
  • Ylläpito, entiteettikohtaiset tehtävälistat: haku entiteetin numerolla
  • Ylläpito, kaikki tehtävälistat: haku kiinteistöä tarkemmalla osoitteella
  • Vika, Huomio, Tilaus: kohdetilan valintalistauksessa kiinteistö ylimpänä
  • Julkinen vikailmoitus + sen kieliversiot

Asuttaminen

  • Asunnot -osion uusi visuaalinen ilme
  • Asunnot -osion rajainlaajennukset (asunnon ominaisuudet, kiinteistöyhtiö, asunnon statukset)
  • Asunnon ominaisuudet: Vesimittarien hallinta
  • Asuttamisen prosessin englanninkielinen toteutus
  • Asuttamisen prosessin ruotsinkielinen toteutus

Hakemukset ja tarjoukset

  • Yrityshakemukselta on poistettu henkilötiedot -osio
  • Hakemukset -osioon, hakemuksen tietoihin näkyviin jättöpäivämäärä ja umpeutumisaika
  • Aso-hakemuksen liitteet näkyviin Asunnot -osion sopimukset -näkymään
  • Tarjoussähköpostille tarjotun sopimuksen alkamisajankohdan hinnat (vuokra ja aso)

Sopimukset

  • Viitenumeron muodostus sopimukselle sopimuksen luonnin yhteydessä
  • Sopimuksen lisäpalveluiden irtisanomisen ajastus
  • Sopimuksen irtisanomisen tiedot näkyviin sopimuskortille Sopimukset -osioon

Reskontra

  • Vakuudet -listaus
  • Maksulajikategoria “Yleiset” kertaluoteisten veloitusten maksulajeille
  • Manuaalisen maksukirjauksen tekeminen
  • Sopimuksen maksutilannenäkymä: 
    • Erikoisstatusten hallinta
    • Laskutusasetukset -modaali
  • Pelkän korkotavoitteen luonti mahdolliseksi ilman laskun muodostusta
  • Vesilaskutuksen viimeistely:
    • Ennakoiden huomiointi lukemien välitallennuksen yhteydessä
    • Vesilaskujen palautukset / hyvitykset
    • Vesilaskutuksen maksulajit yhtiön asetuksiin muokattaviksi
  • Lähtevän laskun Finvoice-aineistoon mukaan mahdolliset alennusrivit
  • Kirjanpitoaineiston muodostus