Kulunut kaksiviikkoinen on pitänyt sisällään entiseen malliin suorituskyvyn varmistusta, datan siirtoa sekä roppakaupalla toiminnallisuuksien kehitystä. Kennoon aloitettiin myös ulkopuolisen tahon toimesta kaksi viikkoa kestävä tietoturvatestaus.

Nyt tehty Kennon päivitys on viimeinen ennen ensimmäisen mvp-version julkaisua. 

Lähiviikkojen julkaisusykli tulee olemaan seuraava:

  • viikko 27: tämä nyt käsissä oleva Kennon versio – viimeinen, ennen ensimmäisen kokonaisen mvp-version julkaisua
  • viikko 30: Kennosta otetaan testattavaksi seuraava versio
  • viikko 31: viikon 30 version julkaisu ympäristöihin – ns. mvp-beta, joka sisältää kaikki mvp-toiminnallisuudet, mutta joka kaipaa vielä yhdessä testaamista ennen tuotantokäytön aloitusta
  • viikko 32: Kennosta otetaan testattavaksi seuraava versio – versio, jolla koko Kennon kattava tuotantokäyttö aloitetaan
  • viikko 33: Kennon ensimmäisen tuotantoversion julkaisu – sisältää kaikki sovitut mvp-toiminnallisuudet sekä ensimmäiset jatkokehitykset

Tässä Kennon versiossa on saatu uusia toiminnallisuuksia kattavasti läpi kaikkien osioiden. Yleisten rekisterien osalta suurin muutos on asukkaiden ilmestyminen näkyviin kiinteistöhierarkiaan ja Ihmiset -osioon. 

Kiinteistöhierarkiaan, Asunnon profiilisivulle on toteutettu haitari “Asukkaat”. Profiilisivulla asukkaat näkyvät sopimuksen ollessa aktiivinen. Haitarin otsikossa näkyy kuinka monta asukasta asunnossa sillä hetkellä on. Asukkaista näytetään avatussa haitarissa suoraan nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Myös henkilöturvatunnus on nähtävissä, mutta sen nähdäkseen Kennon käyttäjän on painettava “Näytä henkilötunnus” -silmäkuvaketta. Jokainen hetun katselu lokitetaan Kennon taustalokeihin. Jos asunnossa on voimassa oleva sopimus, jossa on yritys osapuolena, näytetään yrityksestä nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.


Kuva: Asukkaat näkyvissä Asunnon profiilisivulla

Asukkaat ovat nähtävissä myös Ihmiset -osiossa, omalla välilehdellään. Haluttua asukasta voi hakea tällä hetkellä nimen perusteella. Hakulistassa asukkaan nimeä klikattaessa avautuu tutusti Kennon oikeaan laitaan profiilisivu. Asukkaan profiilisivusta on tulossa koontinäkymä, joka koostaa asukkaaseen liittyviä asioita yhteen paikkaan. Nyt tästä profiilisivusta on julkaisu sen ensimmäinen versio, joka pitää sisällään asukkaan nimen, puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen.


Kuva: Asukkaan profiilisivu Ihmiset -osiossa

Asuttaminen ja sopimushallinta

Rakennuskustannusindeksin perusvuosi on aiemmin ollut Kennossa kiinteistökohtainen tieto. Nyt perusvuosi voidaan asettaa asuntokohtaisesti, jotta kunkin asunnon kohdalla saadaan asumisoikeusmaksu perustumaan juuri haluttuun perusvuoteen. Tämä muutos koskee tällä hetkellä datatuonteja, mutta myöhemmässä vaiheessa perusvuosi voidaan asettaa Kennon käyttöliittymästä, aso-asunnon tiedoista.

Asuntokohtainen perusvuosi nousee näkyviin Kennon käyttöliittymään, Asunnot -osioon aso-asunnon tietoihin muiden asumisoikeusmaksun tietojen joukkoon. Asunnon tiedoissa näytetään asumisoikeusmaksun eri vaiheisiin liittyvät tiedot seuraavasti:

  • Alkuperäinen aso-maksu (maksupäivä, alkuperäinen käytetyn indeksin määräytymiskuukausi / vuosi, alkuperäinen käytetty indeksiluku, laskennassa käytetty indeksin perusvuosi
  • kuluvan hetken indeksikorjauksen määrä
  • Kuluvan hetken aso-maksun arvo (käytetyn indeksin määräytymiskuukausi / vuosi, käytetty indeksiluku)
  • kuluvan päivän muutostöiden arvo (muutostöiden ensimmäinen kirjauspäivä)
  • Aso-maksun kokonaisarvo: kuluvan päivän asomaksu + kuluvan päivän muutostöiden arvo
  • Lisäksi vapautuvalla / vapaalla asunnolla: luopumishetken aso-maksu (alkuperäinen asomaksu, indeksikorjauksen määrä, aso-maksuun vaikuttaneiden muutostöiden määrä, edellisen luopumisen pvm, käytetty indeksiluku)

Samalla tehtiin sopimuksen päättymiseen liittyvän aso-maksun laskentaan muutos, jossa huomioidaan luopumisilmoituksen saapumishetken indeksi sopimuksen päättymishetken indeksin sijaan. Tämä luopumishetken aso-maksu on jatkossa muuttumattomana käytössä tarjouskierroksilla ja seuraavalla uudella sopimuksella.


Kuva: Aso-asunnon tiedoissa näkyvissä asumisoikeusmaksun laskuperusteet, voimassa oleva sopimus

Asunnot -osiossa on käytössä tästä eteenpäin asunnon postitusosoite sijaintiosoitteen sijaan. Myös haku siis kohdistuu postitusosoitteeseen.

Henkilötunnusten käsittelyyn Kennossa on tehty muutos. Jatkossa henkilötunnus ei ole pakollinen muilla kuin sopimusten sopija-osapuolilla. Tämän muutoksen vuoksi muutettiin myös Kennon hakemuslomaketta siten, että vain päähakijalla on oltava joko henkilötunnus tai passin numero ja syntymäaika. Toissijaiselta hakijalta kysytään aina vain syntymäaika.

Yrityshakemuksen näkyminen Kennossa on viimeistelty. Yrityksen hakemuksen kortille on tuotu havainnollistamaan erityistä hakemusta merkki Oy. Sama Oy-merkki löytyy myös Asunnot -osiosta, asuntoon sopivien hakemusten listasta. Hakemuksen tietojen näkyminen ja muokkaus käyttöliittymän kautta on myös saanut kaikki palaset kohdilleen. 


Kuva: Yrityksen hakemus Kennon Hakemukset -osiossa


Kuva: Yrityksen hakemus Asunnot -osiossa, asunnon Hakemukset -välilehdellä

Sopimukset -osiossa on myös viilattu sopimuksen tiedoissa näkyviä tietoja ja visuaalista ilmettä kohdilleen. Yhtenä esimerkkinä uusista tiedoista on sopimuksen tietonäkymään esille tuotu sopimuksen numero ja pysäköintipaikkojen siirto näkymän alalaidasta kohdilleen, sopimuksen perustietojen alle.


Kuva: Sopimuksen tietonäkymä

Isompi muutos sopimusten hallintaan on toiminnallisuus, jolla voidaan luoda sopimuksia yrityksille. Tämän päivityksen jälkeen yritys voi olla sopimuksen osapuolena henkilön tapaan, joten yrityshakemukselta voi tehdä tarjouksen ja sopimuksen loppuun asti ongelmitta. Yrityksen tietojen muuttaminen sopimuksen tietonäkymästä ja irtisanomiseen littyvät yksityiskohdat saadaan käyttöliittymään testattavaksi seuraavassa Kennon päivityksessä.

Reskontra

Reskontrassa on tehtävät viuhuneet eteenpäin ja osioon on saatu muutamia isompia kokonaisuuksia nähtäville demoympäristöön. Ensimmäisenä niistä pureudutaan yksittäisen asunnon hintojen muuttamisen toiminnallisuuteen.

Hintojen muuttaminen asunnolle tapahtuu Maksulajit -listauksen kautta, rajaamalla ensin näkymää halutulla kohteella. Näin saadaan listattua yhden kohteen maksulajit ja niiden asuntokohtaiset hinnat maksulajikategorioiden haitareihin. 


Kuva: Kohteen hinnat näkyvissä Maksulajit -listassa

Klikkaamalla yksittäistä asuntoa, saadaan auki kyseisen asunnon hintojen muokkauksen näkymä. Näkymän ylälaidassa on näkyvissä asunnon tiedot (osoite ja kennon hierarkian sisäinen id). Hintojen muokkaus on mahdollista tulevaisuuteen sellaiselle ajanjaksolle, jolle hintaa ei vielä ole asetettu. Tämän vuoksi näkymässä ensimmäisenä näytetään nykyinen voimassaoleva hinta, sekä sen voimassaolon ajanjakso. Tämän ajanjakson muokkaus toteutetaan seuraavassa Kennon versiossa, jotta saadaan asetettua uusi hinta asunnolle kesken jo määritellyn maksukauden esimerkiksi sopimuksen vaihtuessa.  

Uusi hinta asetetaan syöttämällä sille arvo sekä loppupäivämäärä. Alkupäivämäärä on oletuksena edellisen hinnan viimeistä voimassaolopäivämäärää seuraava päivä, eikä sitä voi muuttaa jottei asunto joudu hinnattomaan tilaan missään vaiheessa. Hinnan voimassaolon on oltava pituudeltaan vähintään yksi päivä, maksimipituutta ei ole määritelty. Näkymän alalaidassa listataan käsiteltävän maksulajin hintahistoria maksimissaan viiden voimassaolleen hinnan osalta.


Kuva: Yksittäisen hinnan muokkauksen näkymä

Toinen laajahko kokonaisuus on sopimuksen vakuuden käsittelyn -toiminnallisuus. Vakuuden käsittelyyn liittyy vahvasti muuttotarkastukselta poikivan laskun tekeminen. Tämän laskun saa tehtyä sopimukselle reskontran Sopimukset -listauksen kautta, Luo uusi -toiminnon ensimmäiseltä välilehdeltä. Tämä toiminnallisuus on esitelty 21.6. blogissa “Datan täydennystä ja visuaalista ilmettä”. Vakuuden käsittely tehdään reskontran Vakuudet -listan kautta, halutun vakuuden haitarista painikkeella “Käsittele vakuus” avautuvassa näkymässä. 

Näkymän yläosassa näytetään paljonko vakuutta on maksettu. Näkyviin tulee myös mahdollisen saadun vakuussitoumuksen osuus sekä myöntäjätaho. Sopimuksen vakuuksien alla on näkyvissä mahdolliset rästit sekä Pidätettävää -otsikon kohdalla sopimukselle kirjatut, vakuudesta pidätettäväksi ajatellut kulut (esimerkiksi remonttilasku muuttotarkastukselta). Laskutettavaa rivi kertoo sen, paljonko jää jäljelle maksettavaa jos koko vakuuden suuruus käytetään kulujen kattamiseen. Jos taas kulujen jälkeen jää palautettavaa vakuutta / vapautettavaa sitoumusta, näkyy se omalla “Palautettavaa” rivillään. 


Kuva: Vakuuden käsittelyn näkymä

Tilanteessa jossa pidätettävää löytyy, listaa Kenno rästiä aiheuttaneet tavoiterivit maksulajikohtaisesti osioihin “Pidätä vakuudesta” ja “Pidätä maksusitoumuksesta” riippuen vakuuden luonteesta. Mahdollisiksi pidätettäviksi listautuvat myös pidätettäviksi merkityt sopimuksen laskurivit. Kullakin mahdollisella pidätettävällä rivillä näkyy koko maksettavaksi jäänyt summa esitäytettynä. Käyttäjä voi summia muuttamalla hallita mitkä velat pidätetään vakuudesta, mitkä laskutetaan maksusitoumuksen antajalta ja mitkä jäävät asukkaalle loppulaskulla maksettaviksi. Kenno pitää huolen näkymän ilmoituksilla siitä, että käyttäjälle on selvää mikä on vakuuden / sitoumuksen suuruuden suhde pidätettäväksi merkittyjen  kulujen suuruuteen nähden. 

Jos pidätysten jälkeen jäljellä on vielä laskutettavaa, voi käyttäjä muodostaa loppulaskun näkymän “Luo lasku” -osiossa. Laskun summaksi Kenno tuo maksettavaksi jääneen summan ja käyttäjä voi kirjata laskulle päiväyksen, eräpäivän sekä viestin. Näkymän tallennuksella muodostuu lasku asukkaalle Lähtevät laskut -listaan ja vakuus kuittaantuu käsitellyksi. 

Tilanteessa, jossa pidätettävää ei enää ole ja vakuutta on jäänyt palautettavaksi / sitoumusta vapautettavaksi, voi käyttäjä luoda palautuksen näkymän alalaidassa “Luo palautus” -osiossa. Tänne Kenno tuo jäljelle jääneen palautettavan rahasumman, joka on käyttäjän muutettavissa tarvittaessa. Lisäksi käyttäjä voi syöttää palautuksen saajan tilinumeroineen, määritellä palautuksen maksupäivän, kirjoittaa palautusaineistoon siirrettävän viestin sekä kuitata vakuuden käsitellyksi. Jotta vakuus tulee varmasti käsiteltyä kokonaisuudessaan, kertoo Kenno käyttäjälle näkymän alalaidassa paljonko vakuudesta on tehtyjen valintojen jälkeen käsittelemättä. Näkymän alalaidasta voi myös kirjata maksusitoumuksen vapautetuksi.


Kuva: Palautuksen luonnin näkymä, vakuuden merkitseminen käsitellyksi ja sitoumuksen vapautus

Harvinaisessa tilanteessa, jossa vakuuden / sitoumuksen määrä on täsmälleen sama kuin pidätettävien kulujen summa, voi käyttäjä merkitä vakuuden käsitellyksi / sitoumuksen vapautetuksi näkymän alalaidan “Merkitse käsitellyksi” -osiossa. 


Kuva: Vakuuden merkitseminen käsitellyksi / Sitoumuksen vapautus ilman muita toimenpiteitä

Reskontran Sopimukset -listaukseen, sopimuksen Luo uusi -näkymään on Lasku -välilehdelle tuotu uusi toiminnallisuus: “Toistuvat käyttömaksut (maksukauden 1. lasku)”. Tällä toiminnallisuudella saadaan muodostettua sopimukselle useamman kuukauden laskun kattava maksukuitti. Tämä kuitti on se, joka tulee lähtemään hinnan tarkistusten yhteydessä kaikille sopimuksille hinnantarkistuskirjeen mukana. Maksukuitin sopimukselle voi tarvittaessa tulostaa haluamalleen ajanjaksolle koska tahansa. Tämä voi olla tarpeellista esimerkiksi sopimuksen lisäpalveluiden muutosten yhteydessä, asukkaan halutessa uuden maksuohjeen käynnissä olevan maksukauden jäljellä oleville kuukausille. 


Kuva: Useamman kuukauden maksukuitin muodostus valitulle sopimukselle

Näkymässä käyttäjä valitsee laskulle päiväyksen, jolloin kuitti halutaan asukkaalle lähettää. Laskutettavaksi kuukaudeksi valitaan ensimmäinen kuitilla maksettava kuukausi. Aikaväliin “Koosta tavoitteet kuukausilta” valitaan ne kuukaudet, joille maksukuitti halutaan osoittaa. Näkymän lopussa on mahdollisuus liittää maksukuitille liitteitä, jotka lähtevät laskutusaineistossa kuitin mukana asukkaalle.

Tässä yhteydessä on mahdollistettu muillekin Kennossa muodostettaville laskuille liitteen lisääminen. Vastaava liitteen lisäämistoiminnallisuus löytyy jatkossa myös yhden kuukauden laskulta sekä erillislaskulta. 

Sopimuksen maksutilannenäkymään on toteutettu kirjauksen tekeminen sopimukselle. Kirjauksen voi tehdä maksutilannenäkymän Tapahtumat -haitarissa, Uusi kirjaus -toiminnolla. Sopimuksen kirjausten tapaan voi reskontrassakin kirjauksen kohdistaa joko koko sopimukselle tai vain jollekin sen osapuolelle. Kirjaukseen voi tallentaa sekä tekstiä että liitteitä. Tallennetut kirjaukset näkyvät Tapahtumat -haitarissa luontijärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Kirjauksesta näkyy haitarin rivillä kirjausajankohta, kirjaustekstin alku sekä kirjaaja. Koko kirjauksen liitteineen saa auki klikkaamalla kirjauksen riviä. 


Kuva: Sopimuksen maksutilannenäkymän Tapahtumat -listaus, jossa kirjauksia


Kuva: Reskontran kirjauksen luonnin näkymä
 

Kenno-tiimi jatkaa tiukkaa kehitystä kohti Kennon ensimmäisen, tarpeet minimitasolla täyttävän version valmistumista. Seuraava blogikirjoitus julkaistaan viikolla 31, Kennon mvp-beta version julkaisun yhteydessä. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet:

  • Yleiset
    • Huoneiston asukkaat näkyviin kiinteistöt-osioon, Asunnon profiilisivulle
    • Asukkaat -näkymä ja asukkaan profiilisivu Ihmiset -osioon
    • Rakennuskustannusindeksin perusvuosi huoneistokohtaiseksi
  • Asuttaminen ja sopimushallinta
    • Asunnot -osio, Asunnon detail: näkyviin tiedot aso-maksusta ja sen yksityiskohdista
    • Luopumishetken aso-maksun laskentaperusteen muutos
    • Aso-maksun määräytyminen tarjouskierrokselle edellisen luopumisen aso-maksun perusteella
    • Asunnot -osio: asunnon tietoihin postitusosoite sijaintiosoitteen sijaan
    • Aso- ja vuokra hakemuksella hetu pakollinen vain päähakijoilla
    • Yrityshakemuksen tietojen ja käsittelyn viimeistely
    • Sopimusnumero näkymään sopimuksen tietonäkymään
    • Yritykset sopimuksen osapuolena
  •  Reskontra
    • Yksittäisen huoneiston hintojen muuttaminen Maksulaji -listauksen kautta
    • Vakuuspidätysten käsittely, vakuuden palautus ja sitoumuksen vapauttaminen
    • Useamman kuukauden maksuohjeen luominen
    • Laskuille liitteiden lisäys
    • Maksutilannenäkymä – Tapahtumat-listaus ja kirjauksen tekeminen