Elokuun ensimmäisellä viikolla kääntyi viimeinenkin mvp-tehtävä valmiiksi ja nyt päästään yhdessä läpikotaisin testaamaan ja käymään läpi Kennon ensimmäistä, kaikki mvp-toiminnallisuudet sisältävää versiota. Tämän rajapyykin kohdalla Kennoon tehtiin ulkopuolisen toimijan toimesta tietoturva-auditointi. Joitain löydöksiä tehtiin, mutta ne on nyt korjattu ja Kenno sai tietoturvan osalta puhtaat paperit. Korjauksia on tehty myös Kenno-tiimin testaajien ja käyttäjien testatessa tekemiin löydöksiin sitä mukaa kun niitä esille on noussut. 

Toiminnallisuuksien kehityksen lisäksi Kennon lokitusten kattavuutta on tarkasteltu ja varmistettu, että lokit vastaavat käyttäjien ja varsinkin uuden asumisoikeuslain vaatimuksia. Kennon käyttöliittymän virheilmoituksia on lisätty ja tehty niistä informatiiivisempia, jotta ongelmatilanteen sattuessa käyttäjälle olisi selvää mistä ongelma johtuu. Asuttamisen hakijalle näkyvän prosessin kielikäännökset englantiin ja ruotsiin on saatu viimeisteltyä. 

Yleiset osiot ja Asuttaminen

Viime blogissa esitelty Asukkaan profiilisivu on saanut vielä  muutaman täydennyksen. Profiilisivulla näytetään nyt asukkaan aktiivisen sopimuksen kohdetta hallinnoiva kiinteistöyhtiö sekä asukkaat roolit kyseisellä sopimuksella. Jos aktiivista sopimusta ei ole, näytetään näiden tietojen kohdalla viiva. Asukkaan profiilisivulla, sähköpostiosoitteen alla, näytetään jatkossa myös sopimuksen irtisanomisen yhteydessä asukkaalle tallennettu tilinumero.  


Kuva: Asukkaan profiilisivulla näkyvissä kiinteistöyhtiö jonka asunnossa hän asuu, sekä sopimusroolit nykyisellä sopimuksella

Kenno-käyttäjälle on luotu mahdollisuus peruuttaa voimassa oleva hakemus. Peruutuksen voi tehdä Hakemukset -osiossa, hakemuskoosteen alta löytyvällä painikkeella “Peruuta hakemus”. Peruutuksen yhteydessä on kirjattava syy peruutukselle (vapaa tekstikenttä). Peruutuksen syy tulee näkyviin peruutetun hakemuksen tietoihin. Jokainen peruutus lokitetaan, jotta saadaan tarvittaessa selville kuka hakemuksen on peruuttanut ja koska. 


Kuva: Peruuta hakemus -painike hakemuksen koontinäkymässä

Sopimukset -osio on saanut lisää rajaimia. Jatkossa Sopimukset -näkymää voi rajata sopimusosapuolen nimen, henkilötunnuksen, Y-tunnuksen, puhelinnumeron ja sähköpostin avulla. Lisäksi asunnon postiosoitteen paikkakunta toimii rajaimena.

Uuden sopimuksen luontiin Kennon isosta plussasta on tuotu näkyviin sopimukselle valitun kohteen olemassa olevat sopimukset. Näin käyttäjä pystyy vielä sopimusta luodessaan varmistumaan siitä, että uusi sopimus ei päädy ristiriitaan jo tehdyn sopimuksen kanssa. 


Kuva: Valitun kohteen sopimukset näkyvissä Luo uusi Sopimus -näkymässä

Sopimuksen irtisanominen on nyt viimeistelty mvp-laajuuteensa. Lomakkeella näkyy kaikki sopimukseen ja sen osapuoliin liittyvät tiedot, kuten saunavuorot, pysäköintipaikat, pysäköintipaikan jonotus ja asukasdemokratiaroolit. Saunavuorot ja pysäköintipaikat noudattelevat sopimuksen irtisanomista ja myös sen perumista. Irtisanomisen perumistilanteessa lisäpalvelut palaavat siis sopimukselle. Pysäköintipaikkajonon tilanne sekä asukasdemokratiaroolit ovat sellaiset, joihin käyttäjän tulee ottaa kantaa jononäkymän ja henkilötietojen muokkauksen näkymän kautta.

Reskontra

Reskontran eri listat ovat saaneet roppakaupalla uusia rajaimia käyttäjien toiveiden perusteella. Sopimukset listaa saa jatkossa rajattua niin asunnon postiosoitteen tietojen kuin sopimuksen alkamis- tai päättymispäivän perusteella. Vakuudet -lista puolestaan rajautuu nyt myös vakuuden maksutilanteen perusteella ja maksutilannenäkymän haussa toimii aiempien tietojen lisäksi sopimuksen viitenumero sekä asukkaan nimi ja henkilötunnus. 

Maksulajit -listaan on toteutettu mahdollisuus antaa asunnolle hinta sellaiselle maksulajille mitä kyseisessä asunnossa ei ole ennen käytetty. Maksulajin tulee kuitenkin löytyä kyseiseltä kohteelta. Hintaa päästään määrittämään rajaamalla Maksulajit -listaa halutulla kohteella, avaamalla halutun maksulajin haitari ja klikkaamalla haluttua asuntoa maksulajin haitarissa. Asunnot joissa tarkasteltavalla maksulajilla ei vielä ole hintaa, näkyvät haitarissa harmaana ja tekstillä “Ei käytössä” varustettuna.


Kuva: Hinnattomat asunnot näkyvissä tarkasteltavan maksulajin haitarissa

Asuntoa klikkaamalla avautuu näkymä, jossa hinnan voi asunnolle asettaa. Lisäksi käyttäjä voi määritellä hinnalle voimassaolon aikavälin. 


Kuva: Ensimmäisen hinnan määritys asunnon maksulajille

Sopimuksen päättymisen vaikutus ulottuu jatkossa myös reskontraan. Kun sopimus irtisanotaan, poistuvat tulevaisuudesta löytyvät rullaavien kk-hintojen tavoitteet reskontrasta sopimuksen päättymispäivästä eteenpäin.

Asumisoikeussopimuksilta löytyy Luo uusi -lomakkeen Lasku -välilehdeltä vaihtoehto Asumisoikeusmaksu. Tässä näkymässä käyttäjä voi luoda asumisoikeussopimukselle laskun asumisoikeusmaksusta jos sitä ei vielä sopimuksen luonnin yhteydessä ole tehty. Oletuksena asumisoikeusmaksun määrä on summaltaan se, joka on kulkenut asuttamisen prosessissa mukana edellisen luopumisen jälkeen. Summaa voi käyttäjä lomakkeella kuitenkin tarvittaessa muuttaa. Luo lasku -painike luo asumisoikeusmaksusta tavoitteen ja lasku löytyy Lähtevät laskut -näkymästä valmiina lähetettäväksi asukkaalle laskutusaineiston mukana. 

Asumisoikeusmaksun palautus on myös saatu toteutettua valmiiksi. Asumisoikeusmaksun palautus voidaan tehdä Reskontran listalta Asumisoikeusmaksut, halutun sopimuksen haitarista löytyvän “Palauta Asomaksu” -painikkeen takaa. Haitarista löytyy palautuksen lisäksi kyseisen sopimuksen asomaksun yksityiskohdat. 

Käyttäjä voi palautusnäkymässä ottaa kantaa mitä aso-maksusta pidätetään, sekä paljonko palautetaan ja kenelle palautetaan. Toiminnallisuus on hyvin samanlainen kuin vakuuden palautuksen toiminnallisuus.

Lomakkeella käyttäjä näkee:

  • kuinka paljon sopimuksella on vakuutta tai sitoumusta 
  • paljonko sopimuksella on pidätettävää (rästit, erillislaskut)
  • kuinka suuri on luopumisilmoituksen hetkellä lukittu aso-maksu (= palautettavan aso-maksun suuruus)
  • onko aso-sopimus pantattuna ja missä pankissa (jotta pankin osuus osataan palauttaa pankille, eikä siitä tule tehtyä pidätyksiä)

Lisäksi käyttäjä voi:

  • määritellä mitkä pidätettävistä summista pidätetään aso-maksusta ja näkee paljonko jää palautettavaa
  • palauttaa palautettavan osuuden yhdelle tai useammalle taholle rahapalautuksena

Asumisoikeusmaksu on käsitelty, kun sen summa on päätynyt nollaan eikä pidätettävää tai palautettavaa enää ole.


Kuva: Asumisoikeusmaksun käsittelyn näkymä

Asumisoikeusmaksuun liittyen on Kennoon toteutettu kaksi uutta tulostetta: Asumisoikeusmaksun Hintalaskelma ja Luopumislaskelma. Kumpikin tuloste löytyy sekä Sopimukset -osiosta sopimuksen näkymästä, että Reskontra -osiosta, sopimuksen Maksutilannenäkymästä. Näissä näkymissä on uusi Tulosta -painike, jonka takaa omilta välilehdiltään laskelmat löytyvät. 

Ennakot saa jatkossa palautettua asukkaalle omalla toiminnollaan, joka löytyy reskontran Sopimukset -listalta sopimuksen Luo uusi -näkymästä. Siellä palautukset välilehdellä on valittavana vaihtoehto “Ennakoiden palautus”. Tällä valinnalla käyttäjä ei valitse maksulajia johon palautus kohdistuu, vaan palautus kirjataan ennakoiden kirjanpitotileille jotka on määritelty reskontran asetuksissa. Nämä tilit näytetään käyttäjälle, mutta niitä ei voi muuttaa. Käyttäjän tulee valita miltä pankkitililtä palautus tehdään (valittavissa kaikki kiinteistöyhtiön pankkitilit) ja kuka on palautuksen saaja /saajat. Palautuksen summan lisäksi tulee kirjata myös palautuksen päivä ja viite tai viesti. Luo palautus -painikkeella muodostuu ennakosta palautus Lähtevät maksut -listalle, josta se konkretisoituu todelliseksi palautukseksi kun palautusaineisto siirretään pankkiin. 


Kuva: Ennakoiden palautuksen näkymä

Ensimmäinen Kennon laajan tuotantokäytön aloitus lähenee kovaa vauhtia. Kenno-tiimi jatkaa tiukkaa tekemistä esille nousevien minimiversion puutteiden ja jatkokehitystoiminnallisuuksien parissa. Kennon versio, jolla laaja tuotantokäyttö tullaan aloittamaan 1.9.2023, julkaistaan Kennon eri ympäristöihin torstaina 24.8.2023. Samana päivänä julkaistaan tuttuun tapaan myös uusi blogikirjoitus. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet:

Yleiset ja asuttaminen

  • Asukkaan profiilisivulle näkyviin kiinteistöyhtiö, asukkaan sopimusroolit sekä tilinumero
  • Mahdollisuus peruuttaa hakemus
  • Sopimukset -näkymään uusia rajaimia
  • Uusi sopimus plussasta – näkyvissä muut sopimukset kohteessa
  • Sopimuksen irtisanomisen lomakkeen tietotäydennykset

Reskontra

  • Reskontran rajainlaajennuksia
  • Ensimmäisen hinnan määritys asunnon maksulajille
  • Sopimuksen päättyminen – tavoitteet poistuvat
  • Asumisoikeusmaksun laskun luonti
  • Asumisoikeusmaksun palautus
  • Asumisoikeusmaksuun liittyvät tulosteet
    • Hintalaskelma
    • Luopumislaskelma
  • Ennakoiden palautus