Elokuu on ollut Kenno-tiimissä normaaliakin kiireisempää aikaa kun ensimmäinen koko Kennon kattava tuotantokäyttö on nurkan takana, samoin kuin uuden asumisoikeuslain voimaanastuminen. Fokus koko porukalla onkin ollut ensimmäisen tuotantoversion viimeistelyssä kumpaakin vastaantulevaa rajapyykkiä silmällä pitäen. 

Tällä hetkellä kaikki toiminnallisuudet minimivaatimusten täyttämiseksi on saatu valmiiksi, ja käsillä on Kennon laajan tuotantokäytön aloittava versio! Osa tiimistä painii tällä hetkellä esille nousseiden havaintojen parissa ja osalla katseet ovat kääntyneet seuraavien, Kennon kokonaisuutta laajentavien tehtävien suuntaan. 

Tässä nyt käytössä olevassa Kennon versiossa on saatu lisäyksiä jälleen lähes kaikkiin Kennon osioihin. Näistä esittelyt alla.

Yleiset ja ylläpito

Käyttäjien pyynnöstä arkea helpottamaan on tarkastuslomakkeelle tuotu näkyviin asukkaiden roolit sopimuksella. Asukkaat on myös järjestetty rooliensa mukaiseen järjestykseen: ylimpänä ovat sopijat, näiden alla maksajat ja alimpana pelkän asukas -roolin omaavat henkilöt. Kullakin henkilöllä näkyy tiedoissaan myös puhelinnumero ja sähköpostiosoite jos ne henkilön tiedoista löytyvät. 


Kuva: asukkaat näkyvissä sopimusten tiedoissa huoneistotarkastuslomakkeella

Muutamassa viime blogissa esiteltyyn Asukkaat -osioon on tehty pieni tietomuutos. Jos asukkaalla ei ole tiedossa henkilötunnusta, näkyy jatkossa hänen tiedoissaan syntymäaika joka jokaiselta Kennoon tallennetulta asukkaalta löytyy.

Asuttaminen

1.9. voimaan astuva uusi asumisoikeuslaki on tuonut muutostarpeita myös Kennon toiminnallisuuksiin. Hakemuslomaketta on laajennettu siten, että hakija voi:

  • jättää hakemuksen ilman aso-numeroa
  • valita onko aso-numero haettu Aralta vai Kunnalta
  • kirjata tietoihinsa varallisuus- ja velkatiedot
  • ilmoittaa olevansa Suomen kansalainen tai omaavansa yli vuoden oleskeluluvan
  • antaa luvan sähköiseen asiointiin

Kaikki uudet hakemuslomakkeen tiedot on luonnollisesti tuotu näkyviin myös Kennon käyttöliittymään, hakemuksen tietoihin ja niitä voi sitä kautta myös muokata.

Hakemuksen käsittelyn dokumentointia on helpotettu uusilla toiminnallisuuksilla. Saapuneelle hakemukselle on tuotu mahdollisuus merkitä muistiin valintakytkinten avulla että varallisuustiedot on selvitetty, kaikki hakijat ovat yli 55 vuotiaita tai hakemuksen henkilöt ovat ylivarallisia. Näistä valinnoista lokitetaan normaaliin tapaan tallentaja ja tallennusajankohta Kennon lokitietoihin. Hakemuksen alaosaan on myös tuotu mahdollisuus jättää kirjauksia. Kirjaukselle on mahdollistettu liitteen lisääminen


Kuva: Hakemuksen käsittelyn lisätietovalinnat ja Kirjaukset lista

Tarjouskierrokselle hakijat järjestyvät jatkossa seuraavasti:

  • ensimmäisinä kohteen sisäiset vaihtajat, vanhimman sopimuksen omaava vaihtaja etusijalla tuoreemman sopimuksen omaavaan vaihtajaan
  • seuraavana kunnalta saadun numeron omaavat vaihtajat, pienin numero ylimpänä
  • seuraavana Aralta saadun numeron omaavat vaihtajat, pienin numero ylimpänä
  • lopussa muut aso-numerottomat hakijat kuin kohteen sisäiset vaihtajat

Tarjouskierroksen muodostamisnäkymään on tuotu lisää tietoja näkyviin. Näin varsinkin nyt uuden lain ylimenovaiheessa on käyttäjän helppo varmistua tarjouskierroksen järjestyksen oikeellisuudesta ja hakemusten tärkeimmästä sisällöstä jo tarjouskierroslistan kautta. 

Asuttamispäätöksen dokumentointia helpottamaan on mahdollistettu Kennon muista osioista tutun kirjauksen tekeminen myös Tarjoukselle. Kirjausmahdollisuus löytyy kunkin tarjouskierroksella olevan tarjouksen haitarista. Tehdyn kirjauksen riviä klikkaamalla saa auki koko kirjauksen ja myös sille liitetyt liitteet.


Kuva: Aso-tarjouksen kirjaukset

Asunnot -osion asuntojen takaa löytyvällä Näytöt -välilehdellä näkyy jatkossa pidettyjen näyttöjen historia. Kun näytön ajankohta on ohitettu, siirtyy se automaattisesti historialistaan. 

Sopimukset

Asukasvalintaan liittyen on Sopimukset -osioon mahdollistettu Asukasvalintaraportin tulostus. Raportin saa muodostettua Sopimukset -osion rajainten yhteydestä. Luo raportti -painike aktivoituu, kun rajaimista on valittuna raportin kohteena oleva kiinteistöyhtiö sekä ajanjakso jonka aikana alkavia sopimuksia halutaan raportille listata. 


Kuva: Asukasvalintaraportin luonti Sopimukset -osion rajainikkunassa

Sopimuksen Tapahtumat -listaan on toteutettu muutamia muutoksia. Kirjauksen voi jatkossa tehdä uudella luokalla “Asuttamispäätös”. Uudella luokalla voi kirjausten listaa rajata samaan malliin kuin muillakin luokilla. Kirjauksen voi entiseen malliin kohdistaa joko koko sopimukselle tai jollekin sen osapuolista. Aiemmin osapuolista näkyi valintapainikkeissa vain sukunimi ja etunimen ensimmäinen kirjain. Nyt osapuolista on näkyvissä koko nimi, jotta kirjauksen kohdistaminen oikealle henkilölle olisi mahdollista saman alkukirjaimen omaavien henkilöiden tapauksessa. Tallennetun kirjauksen voi jatkossa poistaa. Poisto -painike löytyy tallennettua kirjausta klikkaamalla avautuvasta tarkastelunäkymästä.  


Kuva: Sopimuksen kirjauksen luokka “Asuttamispäätös” näkyvissä kirjausten listassa


Kuva: Sopimuksen Kirjauksen poisto kirjauksen tarkastelunäkymästä

Sopimuksen muokkauksen näkymässä on selkeytetty lisäpalveluiden lisäämisen listaa. Siihen on tuotu näkyviin myös varatut pysäköintipaikat ja saunavuorot. Varattujen paikkojen ja vuorojen kohdalle on tuotu näkyviin myös varauksen alkamispäivä. Näin mahdollistuu uutta varausta tehtäessä tulevaisuudessa vapautuvien paikkojen ja vuorojen varaaminen vapautumishetkestä eteenpäin. 


Kuva: Varattu pysäköintipaikka näkyvissä sopimuksen lisäpalveluiden lisäysvalikossa

Reskontra

Reskontran näkymiä on täydennetty ohjeteksteillä ja virheilmoituksilla, jotta käyttäjälle olisi entistä selkeämpää mitä hän on tekemässä tai mitä pitäisi virheen sattuessa tehdä toisin. Näistä yksi esimerkki on korkolaskutuksen massaluontinäkymään tuotu info siitä, kuinka monta sopimusta valitusta massasta löytyy, jolle korkolasku massatoiminolla on muodostumassa. 


Kuva: Korkolaskujen massaluonnin infoteksti

Tavoitteiden luontiin ja olemassa olevien hintojen muokkaukseen on tuotu lisäominaisuuksia helpottamaan sopimuksen reskontran oikeaa muodostusta erilaisissa poikkeustilanteissa. 

Uudelle sopimukselle tavoitteita luotaessa käyttäjä voi jatkossa valita, mistä voimassa olevan hinnan omaavista maksulajeista halutaan tavoitteet luoda. Valinnan voi tehdä sopimuksen Luo uusi -näkymän välilehdellä “Tavoitteet” klikkaamalla harmaiksi ne maksulajit, joista ei tavoitteita halua luoda. Jatkossa tavoitteiden massaluonti luo tavoitteita ainoastaan niille maksulajeille jotka ovat sopimuksella käytössä, riippumatta siitä millä asunnon maksulajeilla on voimassa olevat hinnat. 


Kuva: Tavoitteiden luonnista jätetty pois kaksi hinnan omaavaa maksulajia
 

Viime blogissa esiteltiin yksittäiselle asunnolle uuden hinnan tuominen voimassa olevan hintajakson jälkeiseen aikaan käytössä oleville maksulajeille. Yksittäisen asunnon hinnan muokkaus on mahdollista nyt myös hintajaksoille joilla on jo luotuja tavoitteita. Tavoitteille kytketyn hintajakson voi päättää tavoitteettomalle ajanhetkelle ja antaa maksulajille uuden hinnan seuraavasta päivästä eteenpäin. Seuraava tavoitteiden luonti asunnon sopimukselle huomioi tämän jälkeen uuden hintajaksotuksen. 


Kuva: Tavoitteella jo olevan hintajakson päättäminen ja uuden hinnan luominen maksulajilistauksen kautta

Laskujen muodostukseen on tehty muutos kautta Kennon. Jatkossa laskun päiväyksen ja eräpäivän välistä aikaa ei ole rajoitettu, vaan eräpäivä on vapaasti käyttäjän valittavissa kunhan se ei ole laskun päivää aiemmin. Kenno ilmoittaa käyttäjälle eräpäivä -kentän alapuolella, jos laskun päivän ja eräpäivän välillä on vähemmän kuin 14 päivää. Näin pyritään estämään tilanne, jossa käyttäjä vahingossa tekisi laskun normaalia tiukemmalla maksuehdolla. Laskun päivää ei saa asettaa menneisyyteen, mutta muita esteitä senkään päivämäärän valinnalle ei ole. 


Kuva: Laskun luonnissa huomautus lyhyestä maksuehdosta

Seuraavan päivityksen ajankohtaa ei ole vielä lukittu, mutta se tulee todennäköisesti olemaan viikolla 36. Päivityksen yhteydessä julkaistaan tuttuun tapaan myös uusi blogikirjoitus. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet:

Yleiset ja ylläpito

  • Tarkastuslomake: Asukkaille näkyviin sopimusroolit
  • Asukkaat-näkymä: syntymäaika näkyviin jos ei hetua ole

Asuttaminen

  • Aso-hakemuslomakkeen muutokset
  • Hakemuksen käsittelyn uudet valintakytkimet
  • Saapuneelle hakemukselle kirjausten mahdollistaminen
  • Hakemusten järjestys aso-tarjouskierroksella
  • Tarjoukselle kirjausten lisäämismahdollisuus
  • Sovittujen näyttöjen historian tiedot näkyviin

Sopimukset

  • Asukasvalintaraportti kaupungille
  • Sopimuksen kirjaukset – uusi luokka
  • Sopimuksen kirjauksen kohdistaminen henkilölle, näkyvissä koko nimi
  • Sopimuksen kirjauksen poisto
  • Irtisanotut/päättyvät lisäpalvelut valittaviksi uudelle sopimukselle

Reskontra

  • Tavoitteiden luonti sopimukselle: valinta mistä maksulajeista tavoitteet kulloinkin luodaan
  • Tavoitteelle jo linkitetyn, yksittäisen asunnon hinnan muokkaus
  • Laskun eräpäivän määrittäminen