Syyskuun ensimmäisenä päivänä Kenno otettiin laajaan tuotantokäyttöön TA:lla. Tämä on tarkoittanut asuttamisen osioiden käyttöä työntekijöiden ensisijaisena työkaluna ja reskontran pyörittämistä Kennolla rinnakkain aiemman järjestelmän kanssa. Reskontran porukalla arki on kuitenkin varsinaisesti pyörinyt vielä Kennon ulkopuolella. Kuun alku on ollut siis täynnä tiedon täsmäyttämistä, datasiirtoja, kahden järjestelmän rinnakkaiseloa, huomioiden nostamista Kennon toiminnallisuuksista ja niiden muuttamista sekä viilaamista. Aivan uusiakin juttuja on Kenno-tiimi ehtinyt tehdä. Niistä saatte tuttuun tapaan esittelyn tässä blogissa.  

Yleiset Kennon osiot ja kiinteistöjen ylläpito

Ihmiset -osiossa, Asukkaiden listauksessa, voi jatkossa hakea asukasta nimen lisäksi myös henkilötunnuksen perusteella. Samaiseen listaukseen on tuotu mahdolliseksi henkilön perustietojen muokkaus Sopimusnäkymän “Muokkaa henkilötietoja” -toiminnallisuuden tapaan.


Kuva: Asukkaan tietojen muokkaus Ihmiset -osion kautta

Tässä päivityksessä on muutettu eri ylläpidon entiteettien (vikailmoitukset, tilaukset, tarkastukset) kohdevalintojen valikkosisältöjä selkeämmiksi. Nyt valikossa näkyy kustakin valittavana olevasta kiinteistöhierarkian osasta enemmän tietoja, joten käyttäjän on helpompi tehdä oikea valinta. Sama näkymän selkeytys on tehty myös kiinteistöhierarkiaan.


Kuva: Kohteen valinta tilauksella, selkeytetty valikon sisältö

Tarkastajilta on saatu palautetta Kaikki tarkastukset -listan järjestyksestä, joka on aiemmin perustunut siihen koska tarkastus Kennoon on luotu. Jatkossa Kaikki tarkastukset -listalla ylimpänä näkyy se tarkastus, joka tulee ensimmäisenä tehtäväksi. Tässä määräävä tieto on suunniteltu tarkastuspäivä jos sellainen on asetettu. Jos suunniteltua tarkastuspäivää ei löydy, käytetään järjestyksen muodostamiseen tarkastuksen ensimmäistä mahdollista suorituspäivää. Tämä muutos on tehty sekä Kennon, että offlineaplikaation (mobiiliappiksen) tarkastuslistoihin. 

Asuttaminen

Kennon julkiset hakemuslomakkeet on saatettu saavutettaviksi ja ne täyttävät melkein  saavutettavuusdirektiivin vaatimukset. Saavutettavuus viimeistellään syksyn aikana täyteen laajuuteen. Jatkossa siis näkörajoitteisille hakemuksen täyttö itsenäisesti on mahdollista.  

Hakemukselle on lisätty nykyisen asunnon tietoihin Asumismuoto -valikkoon aiempien arvojen lisäksi arvot: Vanhempien luona, Laitos, Muu. Lisäksi vuokrahakemukselle on lisätty aso-hakemuksen tapaan, esikatselunäkymään lomakkeen täyttäjälle tehtäväksi valinta sähköisen asioinnin sallimisesta.

Asunnot -osiossa on asunnon näkymän alalaitaan tuotu näkyviin kyseisen asunnon aiemmat, nykyiset ja tulevat sopimukset voimassaoloaikoineen ja  sopimusosapuolineen. Kultakin osapuolelta näytetään näkymässä myös puhelinnumero ja sähköpostiosoite. 


Kuva: Sopimukset ja niiden osapuolet näkyvissä Asunnot -osiossa, asunnon näkymän alalaidassa

Asumisoikeusasumiseen liittyviä muutostöitä ei vielä Kennolla voi kattavasti hallita. Muualla lasketun, tiettyyn päivämäärään sidotun ja asumisoikeusmaksun suuruuteen vaikuttavan muutostöiden arvon voi syöttää sopimukselle kahta kautta.

  • Asunnot -osiossa, asunnon näkymässä, asunnon Perustietojen yhteydessä
  • Sopimukset osiossa, sopimuksen näkymässä, sopimuksen osapuolten alla

Tällä tavalla esimerkiksi sopimuksen päättymisen yhteydessä tarvittava luopumishetken aso-maksu saadaan tallennettua Kennoon oikean suuruisena muutostöiden käsittelyn kehitystä odotellessa. 

Tarjouskirjeen sisältöä on viilattu tuotantokäytön aloituksen myötä nousseiden tarpeiden mukaiseksi niin vuokra- kuin aso-tarjouksen osalta. Kumpaankin tarjoukseen on tuotu näkyville sieltä puuttunut postinumero. Lisäksi aso-tarjoukselle on tuotu näkyviin aso-maksun kokonaissumma sekä vuokratarjouksen tapaan käsittelijän tiedot. Tarjouskirjeiden oletustekstiä on myös muutettu ja se kuuluu jatkossa näin: “Tarjoamme sinulle asuntohakemustasi vastaavaa asuntoa otsikon mukaisesta osoitteesta. Tutustuthan tarjoukseen ja sen liitteisiin, sekä annat vastauksesi tarjouksessa olevan vastauslinkin kautta. Vastaathan tarjoukseen mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään tarjouksessa ilmoitettuun määräpäivään mennessä.

Tarjouksiin liittyen on käyttöliittymään toteutettu muitakin muutoksia. Tarjouskierrokselle, tarjouksen riville on tuotu näkyviin onko hakijoilla sähköpostiosoitetta vai ei. Sähköpostittomille hakijoille on mahdollista tulostaa tarjouskirje, jonka voi tulostaa ja postittaa hakijalle. Kukin tarjouskirjeen muodostaminen ja tulostus lokitetaan Kennon taustalokeihin. Tämän muutoksen myötä myös tarjouskierrosraportilla näkyy tarjouskirjeen lähetyksen todellisuus varmemmin oikein. Tarjouskierrokseen liittyvät tarjoussähköpostit on mahdollista avata käyttöliittymästä jatkossa vuokrapuolen tapaan. 


Kuva: Tarjouskierroksella muodostuneen tarjoussähköpostin tarkastelu ja tarjouskirjeen tulostus

Sopimushallinta

Luotaessa asumisoikeussopimusta voi nyt luonnin yhteydessä muodostaa sopimukselle kuukausittain rullaavat tavoitteet halutulle ajanjaksolle. Tavoitteiden luonnin näkymä aukeaa sen jälkeen kun sopimusluonnos on tallennettu. Jos tavoitteita ei halua tässä vaiheessa luoda, voi tavoitteiden luonnin näkymän suljea Peruuta -painikkeella. 

Sopimuksen irtisanominen on saanut muutaman pienen lisäyksen. Lomakkeella on nyt aiempien irtisanomissyiden lisäksi valittavissa syyksi “Sisäinen vaihto”. Lisäksi irtisanomislomakkeella olevat maksunsaajatiedot saa poistettua henkilön nimen vieressä olevasta rastista, jos palautuksia sopimukseen liittyen ei ole tiedossa eikä maksunsaajien tietoja tarvita. Jos myöhemmin maksunsaajaa kuitenkin sopimuksella tarvitaan, voi sen lisätä sopimuksen näkymässä olevasta “Lisää uusi maksunsaaja” -painikkeesta. Olemassa olevia tietoja voi puolestaan muuttaa “Muokkaa tilitietoja” -painikkeesta. 


Kuva: Sopimuksen maksunsaajiin liittyvien tietojen hallinta sopimuksen näkymästä

Reskontra

Reskontran näkymiä on selkeytetty tuomalla listauksiin asunnon tunniste mukaan. Lisäksi Vakuudet -listaan on tuotu uusi rajain, jolla voi suodattaa Vakuuksien listaa vakuuden prosessin eri vaiheilla. Jatkossa Vakuuksien -listalla käsitellyt vakuudet ovat oletuksena piilossa ja näkyvissä ovat vain vakuudet joille pitää jotain tehdä. Lisäksi rajaimissa on omat valintansa rahavakuuksille ja sitoumuksille.


Kuva: Vakuuksien listan uudet rajaimet

Asunnon yksittäisen hinnanmuokkauksen näkymän ulkoasua ja tietosisältöä on parannettu saatujen palautteiden perusteella. Samalla hinnan muokkauksessa on mahdollistettu hinnan päättäminen ilman uuden hinnan asettamista. Näin mahdollistuu tilanne, jossa tietylle maksulajlle ei enää haluta generoida tavoitteita sopimuksille. 

Luotaessa sopimukselle tavoitteita, voi käyttäjä jatkossa valita mistä hinnan omaavista maksulajeista tavoitteet halutaan luoda. Sopimuksen Luo uusi -painikkeen takana olevassa tavoitteiden luonnin näkymässä voi käyttäjä klikata pois päältä ne maksulajit joista ei tavoitteita haluta luoda. Näiden maksulajien kohdalla harmaantuvat tekstit ja maksulajin nimen perään ilmestyy teksti “Älä luo tavoitteita”. 


Kuva: Maksulajin jättäminen pois sopimuksen tavoitteiden luonnista

Tavoitteiden massaluontiin on tehty lisäys, että vakuustavoitteet luodaan vain, jos sopimuksella ei ole päällä ”Ei vakuutta” ja vakuustavoite vielä puuttuu. Näin saadaan varmistettua että vääriä vakuustavoitteita ei pääse sopimuksille syntymään. 

Asumisoikeusmaksun käsittelyyn palautustilanteessa on tehty viilauksia. Nämä eivät näy käyttöliittymässä, mutta taustalla asumisoikeusmaksun eri osat (alkuperäinen aso-maksu, indeksitarkistus ja muutostyöt) kirjautuvat kukin omalla tavallaan kirjanpidossa ja palautusten taustalla. 

Seuraavan päivityksen ajankohtaa ei ole vielä lukittu, mutta se tulee todennäköisesti olemaan viikolla 39. Päivityksen yhteydessä julkaistaan tuttuun tapaan myös uusi blogikirjoitus. Sillä välin Kenno-tiimi jatkaa tiukkaa kehitystyötä laajentaen Kennoa entistä paremmaksi. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet:

Yleiset ja ylläpito

  • Asukkaan haku henkilötunnuksella Ihmiset-osiossa
  • Asukkaan profiilisivulle asukkaan tietojen muokkaus
  • Tarkenne näkyviin kohteen osoitteisiin ylläpidon valikoihin sekä kiinteistöhierarkiaan
  • Tarkastusten listan lajittelu ensimmäisen mahdollisen suorituspäivän / suunnitellun tarkastuspäivän mukaan

Asuttaminen

  • Julkiset hakemuslomakkeet saavutettaviksi
  • Hakemukselle nykyiseen asumismuotoon: Vanhempien luona, Laitos, Muu
  • Suostumus sähköiseen asiointiin valittavaksi vuokrahakemukselle
  • Asunnot -osio, Asunnon näkymä: sopimusosapuolien tiedot näkyviin
  • Aso muutostöiden päiväkohtaisen arvon syöttö mahdolliseksi Asunnot -näkymästä
  • Tarjouskirjeen sisältölaajennuksia
  • Tarjouskirjeen tulostus ja lähetetyn sähköpostin tarkastelu

Sopimukset

  • Tavoitteiden luominen asosopimusluonnoksen tallentamisen yhteydessä
  • Irtisanomislomakkeelle uusi Irtisanomisen syy
  • Aso muutostöiden päiväkohtaisen arvon syöttö mahdolliseksi Sopimuksen näkymästä
  • Sopimuksen maksunsaajan tietojen käsittely (irtisanomislomake ja sopimuksen muokkaus)

Reskontra

  • Asunnon tunniste näkyviin reskontran listauksiin
  • Vakuudet -lista, uusi rajain ”Vakuusmaksun tilanne”
  • Asunon hinnanmuokkausnäkymän muutokset
  • Tavoitteiden luontiin mahdollisuus valita mistä maksulajeista tavoitteet luodaan
  • Tavoitteiden massaluonnissa luodaan vakuustavoitteet vain, jos sopimuksella ei ole päällä ”Ei vakuutta” ja vakuustavoite vielä puuttuu
  • Aso-maksun palautuksen luominen: aso-maksun eri osien (alkuperäinen aso-maksu, indeksitarkistus, muutostyöt) huomioiminen palautuksessa / kirjanpidossa