Kuluneen viikon aikana on osa Kenno-tiimistä päässyt keskittymään Kennon visuaalisen ilmeen ja käyttöliittymän viimeistelyyn. Tämän seurauksena Kennon värimaailma, painikkeiden muodot ja paikat, sekä tietojen yksityiskohdat ovat kokeneet muutoksia kohti Kennon lopullista ilmettä ja muotoa. 

Osa tiimistä on työskennellyt edelleen tuotantokäytön aikana nousseiden havaintojen parissa ja suurin osa on päässyt tekemään uusia toiminnallisuuksia. Tässäkin Kennon versiossa uusien toiminnallisuuksien pääpaino on reskontrassa, mutta asuttamisen työkalutkin ovat saaneet muutaman uuden kulman. 

Asuttaminen

Hakemuslomakkeella olevan toiveasuntojen valinnan toimintaan on tehty logiikkamuutos. Nyt hakija voi määritellä haettavalle asunnolle kriteerit, ja valita niiden perusteella muotoutuvasta toiveasuntojen listasta itselleen haluamansa asunnot toiveasunnoiksi. Tämän jälkeen hakija voi muuttaa kriteerejä sellaisiksi, että valitut toiveasunnot eivät enää kriteereihin sovi. Valitut toiveasunnot jäävät silti kohdistamaan hakemusta asuntoihin, jollei niitä erikseen hakemukselta poisteta. 

Alla esimerkki hakemuksen kohdistuksen toiminnasta:

  • hakija laittaa hakemukselle tarvittavan asunnon kriteereiksi “Vantaa” ja “2h”
  • hakija valitsee toiveasunnoksi Vantaalaisen kaksion kriteerien muodostamasta toiveasunnot -listasta
  • hakija ottaa pois kriteerit “Vantaa” ja “2h”
  • hakija laittaa poistettujen kriteerien tilalle kriteerit “Helsinki” ja “1h”
  • hakemuksella näkyy tämän jälkeen kriteereinä “Helsinki”, “1h” ja valittu Vantaalainen kaksio
  • hakemus kohdistuu Kennossa valittuun Vantaalaiseen kaksioon (tämän kohdalla hakemuksella on leima “toiveasunto”). Lisäksi hakemus kohdistuu kaikkiin Helsinkiläisiin yksiöihin

Asumisoikeuden tarjouskierrokseen vastaaminen sähköpostin kautta hakijan toimesta, on mahdollista vain kerran tarjouskierroksen voimassaolon aikana. Jatkossa kuitenkin tarjouskierroksen vastauksen voi muuttaa tarvittaessa Kenno-käyttäjän toimesta käyttöliittymän kautta. 

Asunnot -näkymässä on muutettu asunnon tiedoissa näkyvän asumisoikeusmaksun näyttämistapaa. Nyt pääosassa ei ole enää kuluvan hetken asumisoikeusmaksu vaan edellisen luopumisen hetken maksu yksityiskohtineen.


Kuva: Asumisoikeusmaksun uusi jaottelu asunnon tiedoissa

Viimeaikoina Hakemukset -osio on ollut laajemman kehityksen alla. Ensimmäisenä se näkyy käyttöliittymässä Hakemukset -osion rajainmahdollisuuksien laajentumisena. Käyttäjä voi nyt etsiä hakemuksia rajaamalla näkymää hakijan nimen, henkilötunnuksen, passin numeron, puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen vapaalla tekstihaulla. Vuokrahakemusten näkymässä edellisten lisäksi myös Y-tunnus toimii vapaan haun kriteerinä. Hakemuksen kohdistuessa tiettyyn kaupunkiin tai alueeseen, saadaan se rajattua näkyviin Kaupunki tai alue -rajaimella. Lisäksi valittavana on rajaimet peruutetuille hakemuksille, hakemuksen eri lisärajauksille sekä seniori ja nuorisoasumisen mahdollisuudelle. Päivämäärärajaimet hakemuksen saapumis- ja umpeutumispäivälle sijaitsevat rajainnäkymässä alimpina.


Kuva: Rajainmahdollisuudet vuokrahakemusten näkymässä


Kuva: Rajainmahdollisuudet asumisoikeushakemusten näkymässä

Asumisoikeuden tarjouskierroksen vastausten huomioimiseen saman asunnon seuraavilla tarjouskierroksilla on tehty muutos. Jatkossa kohdistetaan asuntoon uudella tarjouskierroksella enää ne hakemukset, jotka eivät olleet aiemmilla tarjouskierroksilla mukana tai jos hakija on jättänyt aiempaan tarjouskierrokseen vastaamatta tai on vastannut ei. Tämä selkeyttää uusien tarjouskierrosten tekemistä huomattavasti.

Reskontra

Reskontran maksulajilistan kautta tehtävään yksittäisen hinnan muokkaukseen on tuotu lisää muokkausmahdollisuuksia. Jatkossa hintaa voi muuttaa euro- tai %-perusteisesti sen lisäksi, että uuden hinnan voi syöttää edelleen kokonaishintana. Jos hinnalle tekee suhteellisen korotuksen, näyttää Kenno “Uusi hinta” kentässä suhteellisen muutoksen jälkeen voimaan astuvan uuden hinnan. Vastaavasti, jos hinta syötetään kokonaisena kenttään “Uusi hinta”, näyttää Kenno suhteellisen muutoksen kentissä toteutuvan muutoksen perusteet. 


Kuva: Yksittäisen hinnanmuutoksen näkymä uusine kenttineen

Maksulajin hinnan muokkaukseen on tehty toinenkin muutos. Kennossa on nyt mahdollisuus käyttäjällä valita, halutaanko luotavalla uudella hintajaksolla ajaa kaikkien jo tehtyjen hintajaksojen yli, vai säilyttää uuden hintajakson jälkeiset jaksot. Tämä on toteutettu yksittäisen hinnan sekä hintojen massaluonnin näkymiin valintakytkimellä ”Säilytä uuden hintajakson jälkeiset hintajaksot”, joka toimii seuraavasti:

  • jos kytkin on pois päältä: 
    • tallennettaessa uutta hintajaksoa, poistetaan kaikki luodun jakson jälkeiset hinnat
    • tällöin näytetään käyttäjälle varoitusviesti tallenna-napin painalluksen jälkeen ”Olemassa oleva hintajakso x lyhennetään päiviin y sekä hintajaksot a b ja c poistetaan, oletko varma?”
  • jos kytkin on päällä:
    • mikäli uuden hintajakson päättymispäivän jälkeen on olemassa hintoja, säilytetään ne koskemattomina seuraavilla poikkeuksilla:
    • mikäli uusi hintajakso peittää useamman jo olemassa olevan kokonaisen hintajakson kokonaan, poistetaan kokonaiset hintajaksot ja ne korvataan uudelle hintajaksolla
    • mikäli uusi hintajakso peittää jo olemassa olevan hintajakson osittain, typistetään olemassa olevan hintajakson alkamis- tai päättymispäivä siten, että se loppuu päivää ennen tai päivän jälkeen suhteessa uuden hintajakson alku- ja loppupäivään

Oletuksena valintakytkin on päällä, jolloin hintoja ei pääse ilman käyttäjän aktiivista valintaa poistumaan.


Kuva: Uuden hintajakson käyttäytymisen määrittelyn valintakytkin

Reskontran listaan “Vakuudet” on lisätty käyttäjien toiveesta linkit sopimuksen näkymään Sopimukset -osioon (painike “Siirry sopimuksen sivulle”) sekä mahdollisuus avata sopimuksen maksutilannenäkymä (painike “Sopimuksen maksutilanne”). 


Kuva: Vakuudet -listan uudet painikkeet

Sopimukset -listan rajaimia on täydennetty mahdollisuudella rajata näkyviin sopimuksia kohteen nimen tai tunnuksen perusteella. Rajain löytyy Sopimukset -listan rajainnäkymästä otsikolla “Kohde”.


Kuva: Sopimukset -listan rajaaminen kohteella

Erillislaskulle on lisätty vesi- ja korkolaskun tapaan mahdollisuus luonnin yhteydessä muodostaa pelkkä tavoite tavoitteen ja laskun sijaan. Tämän saa tehtyä kääntämällä erillislaskun luontinäkymän yläosassa päälle valintakytkimen “Luo vain tavoite”.


Kuva: Erillislaskun luonti ilman laskun muodostusta

Käyttäjäpalautteiden perusteella hyvitykset eivät ole aiemmin näkyneet sopimuksen Maksutilannenäkymässä tarpeeksi selkeästi. Nyt tehty hyvitys on tuotu näkyviin maksutilannenäkymään sen tavoitteen alapuolelle mitä on sopimuksella hyvitetty.


Kuva: 50€ hyvitys lokakuun vuokrasta näkyvissä maksutilannenäkymässä

Sopimuksen erikoisstatuksiin on lisätty käyttäjien toiveesta lisäarvoja. Luonnollisesti näillä lisäarvoilla voi jatkossa myös suodattaa reskontran Sopimusten listaa. 


Kuva: Nykyinen sopimuksen erikoisstatusten lista


Kuva: Erikoisstatusten suodattimet Sopimukset -listan suodattimissa

Seuraavan päivityksen ajankohtaa ei ole vielä lukittu, mutta se tulee todennäköisesti olemaan noin viikon kuluttua. Päivityksen yhteydessä julkaistaan tuttuun tapaan myös uusi blogikirjoitus. Sillä välin Kenno-tiimi jatkaa tiukkaa kehitystyötä laajentaen Kennoa entistä paremmaksi. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet:

Asuttaminen

  • Toiveasuntojen säilyminen hakemuksella kriteerien muuttuessa
  • Tarjouskierroksen vastauksen voi muuttaa käyttäjän toimesta
  • Asumisoikeusmaksun näyttäminen asunnon tiedoissa
  • Hakemukset -osion uudet rajaimet, vuokra ja aso
  • Tarjouskierrosten vastausten huomioiminen seuraavilla tarjouskierroksilla

Reskontra

  • Maksulajit / yksittäisen hinnan muokkauksen monipuolistaminen
  • Maksulajit: älä poista myöhempiä hintajaksoja -toiminnallisuus
  • Vakuudet -listaan linkki Sopimuksen näkymään ja Maksutilanteeseen
  • Sopimukset -lista, rajaaminen kohteella
  • Erillislaskulle mahdollisuus luoda pelkkä tavoite ilman laskua
  • Hyvitysten näyttäminen sopimuksen maksutilannenäkymässä
  • Sopimuksen erikoisstatuksiin lisäarvoja, joilla voi myös suodattaa Sopimukset -listaa