Viime päivityksestä on kulunut kaksi viikkoa. Sinä aikana Kenno-tiimi on kohentanut Kennon ulkoasua, tuonut näkymiin tietolisäyksiä ja toiminnalisuksien yksityiskohtia sekä kehittänyt aiva uusia näkymiä. Suurimpina muutoksina ovat Hakemukset -osion laajennukset, sopimuksen irtisanomiseen liittyvä kehitys sekä maksulajirekisterin muutokset. 

Yleiset

Asuttamisen eri näkymät ovat saaneet reilulla kädellä käyttöliittymätäydennyksiä. Näkyvin esimerkki näistä muutoksista ovat vierityspalkit, mitkä löytyvät nyt lähes jokaisesta näkymästä jossa näkymän koko sisältö ei mahdu kerralla näytölle. Näkymän vieritysmahdollisuus on tuotu myös reskontran näkymiin.

Kiinteistöhierarkian kautta lisättävien myyntikuvien käsittely on erotettu kokonaan omaksi kokonaisuudekseen. Enää käyttäjä ei siis löydä perusliitteiden lisäysnäkymästä myyntikuvien linkkiä, vaan se löytyy vain kokonaan omasta osiostaan “Myntikuvat”. Myyntikuvien näkymää on myös yksinkertaistettu. Esimerkiksi kuvien järjestystä voi muokata suoraviivaisemmin kuin aiemmin. 

Asuttaminen 

Hakemukset -osioon on tullut reippaasti uutta sisältöä. Suurin muutos osioon on hakemuksen tiedoista löytyvä Tarjoukset -välilehti. Tarjoukset -välilehdellä on listattuna kaikki tarjoukset jotka on hakemukselle tehty. Aiemmista tarjouksista on nähtävissä tarjouksen sisältö ja vastaus, voimassa olevista tarjouksista tarjouksen sisällön katselemisen lisäksi voi tässä näkymässä tarjoukseen vastata hakijan puolesta. 


Kuva: Tehdyt tarjoukset näkyvissä Hakemukset -osiossa, hakemuksen tiedoissa

Toinen käyttöä helpottava muutos Hakemukset -osioon on Hakemuksen näkymän alalaitaan tuodut painikkeet käsittelymerkinnän tekoa sekä luottotietojen tarkistusta varten. Painikkeet ovat toiminnaltaan identtiset Asunnot -osiossa asuntoon kohdistuvalla hakemuksella olevien painikkeiden kanssa. Nyt käsittelymerkinnän ja luottotietojen tarkistuksen hakemukselle voi vain tehdä kahdesta paikasta kulloisenkin tarpeen mukaan. Näiden painikkeiden alapuolella on edelleen mahdollisuus pidentää hakemuksen kestoa, muokata hakemusta sekä peruuttaa hakemus tarvittaessa. 


Kuva: Hakemuksen käsittelymerkinnän teko ja luottotietojen tarkistus Hakemukset -osiossa

Hakemusten oletusjärjestystä osion päänäkymässä on myös muutettu käyttäjien toiveiden mukaisesti. Nyt hakemukset järjestyvät sen perusteella koska asunnon tarve alkaa, kiireisin ylimpänä. Jos kahdella hakemuksella on sama aika asunnon tarpeen alkamiseen, on järjestyksen määräävä tekijä asunnon tarpeen syyn kriittisyys. 

Asunnot -osioon on tuotu lisää rajaimia. Nyt käyttäjä voi rajata näkyviin asunnot, jotka kuuluvat tiettyyn kohteeseen. Rajaaminen on mahdollista sekä kohteen nimen, että numeron perusteella. 


Kuva: Kohde -rajain Asunnot -osion rajaimissa

Asunnot -osioon, asunnon hakemukset -välilehdelle on tuotu näkyviin kunkin hakemuksen kohdalle hakemukselle valittu “Syy asunnon tarpeelle”. Jos syy on niin pitkä että se ei mahdu kokonaan näkyviin, saa koko tekstin katsottua tooltipistä viemällä hiiren hetkeksi syyn päälle.


Kuva: Asunnon tarpeen syy näkyvissä hakemuksen rivillä Asunnot -osiossa

Asunnolle muodostuu hakemukset kohdistava huoneistotyyppi sen perusteella montako asuinhuoneeksi tyypitettyä huonetta asunnolla on. Esimerkiksi asunto, jossa on keittiön lisäksi olohuone ja kaksi makuuhuonetta, on hakemuksen kohdistuksen näkökulmasta 3h ja siihen kohdistuvat siis hakemukset joissa on valittu haettavaksi huoneistotyypiksi 3h. Tässä logiikassa haastetta ovat tuoneet esimerkiksi tupakeittiölliset asunnot, joissa asuinhuoneen käsite ei ole niin selkeä. Jotta näihin saadaan kohdistettua hakemukset toivotulla tavalla, on asunnon ominaisuuksiin tuotu mahdollisuus käyttäjälle vaikuttaa kohdistuksessa käytettävään asunnon huoneistoyyppiin. Oletuksena asunto on huoneistotyypiltään asuinhuoneidensa mukainen, mutta käyttäjä voi valita asunnon ominaisuuksista muitakin hakemukselle valittavissa olevia huoneistotyyppejä, jotka halutaan hakemuksia asuntoon kohdistavan. Tämä tehdään Asunnot -osiossa, kyseisen asunnon ominaisuudet -näkymässä, valitsemalla halutut kohdistavat huoneistotyypit osiosta “Huoneistotyyppi myynnissä”. Osion alla on aina näkyvissä alkuperäinen, automaattisesti muodostettu huoneistotyyppi.


Kuva: Kohdistavan huoneistotyypin valinta Asunnon ominaisuuksissa

Asumisoikeushakemukselle on tehty käyttöä helpottava muutos. Itse hakemuslomakkeella on muutettu senioriasunnot -valinnan oletusarvoksi “Saa tarjota”. Näin ei senioriasuntoja tule hakijan vahingossa suljettua pois mahdollisista tarjottavista asunnoista. 

Tarjouskokonaisuus on puolestaan saanut uusia tekstejä tarjousviesteihin käyttäjien toiveiden ja käytännön kokemusten mukaisesti. Lisäksi on asumisoikeusasumisen tarjouskierrosraportin fonttikokoa suurennettu ja mahdollistettu raportin tulostus vaakasuuntaisena, jolloin kaikki raportin tekstit mahtuvat tulosteeseen paremmin. 

Sopimushallinta

Sopimuksen irtisanomislomaketta on täydennetty. Nyt irtisanomisen yhteydessä voi ottaa kantaa siihen, saako asuntoon mennä tarvittaessa yleisavaimella ja onko asunnossa lemmikkejä jotka tulee ottaa huomioon esimerkiksi tarkastusta tehtäessä. Vastaavan tiedon tallentaminen huoneistotarkastukselle tullaan toteuttamaan Kennon seuraavaan versioon. 

Irtisanomislomakkeelle on myös tehty validaatio, joka varmistaa sen että irtisanomispäivää ei voi käyttäjä syöttää sopimuksen päättymispäivän jälkeiseen aikaan. 

Sopimuksen irtisanomisen tietojen muokkaus on mahdollistettu. Käyttäjä pääsee muokkaamaan jo tehtyä irtisanomista irtisanotun sopimuksen tietonäkymän alalaidasta, “Muokkaa irtisanomista” -painikkeesta. Ensivaiheessa käyttäjän on mahdollista muuttaa poismuuttopäivää, irtisanomisen syytä, näyttöön liittyviä tietoja sekä lisätietotekstiä ja -valintapainikkeiden arvoja. Jos käyttäjän pitää muuttaa irtisanomispäivää tai sopimuksen päättymispäivää, tulee hänen edelleen perua irtisanominen ja tehdä se uudelleen. Tällä tavoin voidaan varmistua siitä, että reskontra pysyy irtisanomisen tasalla. Päivämäärien muokkaaminen mahdollistetaan myöhemmissä Kennon versioissa. 

Reskontra

Maksulajirekisteri sekä maksulajien ja hintojen käsittely ovat saaneet uusia ominaisuuksia sekä käyttöliittymään että toiminnallisuuksiin. Maksulajille on tuotu mahdollisuus ottaa kantaa siihen, muodostaako maksulajin kautta muodostettujen tavoitteiden saatavat korkoa vai ei. Valinta tehdään kytkimellä maksulajin tiedoissa. Oletuksena kaikki maksulajit korkoa muodostavat tavoitteiden jäädessä vajaiksi. 


Kuva: Valinta kerryttääkö maksulajin tavoitteiden saatavat korkoa vai ei maksulajin tiedoissa

Kohteelle voi ottaa uuden maksulajin käyttöön kohteella suodatetun maksulajit -listan alalaidasta, painikkeesta “Lisää maksulaji kohteelle”. Avautuvassa näkymässä käyttäjä voi valita kohteelle lisättävän maksulajin maksulajien listasta, asettaa sille hinnan ja hinnalle voimassaoloajan.


Kuva: Maksulajin lisääminen käytettäväksi kohteen sopimuksilla

Kohteen hintojen muokkausnäkymä on saanut selkeytystä. Hintojen muokkausnäkymässä on asunnot ryhmitelty osoitteittain, jotta samannimiset asunnot eivät sekaantuisi keskenään. Näkymästä on myös poistettu asunnot joilla ei ole voimassa olevaa hintaa, jotta hintojen lista ei tarpeettomasti kasvattaisi pituutta ja vaatisi vierittämistä. 

Reskontran eri näkymien käyttöliittymiin on kiinnitetty erityistä huomiota viimeisen kahden viikon aikana. Näkymiin on tuotu lisää käyttäjien toivomia tietoja ja niiden ulkoasua on saatettu lähemmäs lopullista visuaalista muotoaan. Finnvoice -aineistoon on lisätty eri laskutyyppien lisätiedot tarvittavssa laajuudessa. 

Seuraavan päivityksen ajankohtaa ei ole vielä lukittu, mutta se tulee todennäköisesti olemaan noin viikon kuluttua. Päivityksen yhteydessä julkaistaan tuttuun tapaan myös uusi blogikirjoitus. Sillä välin Kenno-tiimi jatkaa tiukkaa kehitystyötä laajentaen Kennoa entistä paremmaksi. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet:

Yleiset ja ylläpito

  • Vierityspalkit näkyviin kaikkiin Kennon päänäkymiin ja modaaleihin
  • Myyntikuvien käsittelyn erottaminen kokonaan muiden kiinteistöhierarkian kuvien käsittelystä

Asuttaminen

  • Hakemukset -osio: hakemukselle näkyviin vuokratarjoukset ja aso-tarjouskierrokset missä hakemus on ollut mukana
  • Hakemukset osio: hakemukselle käsittelymerkinnät ja luottotietotarkistus Asunnot -osion tapaan
  •  Hakemukset -osio: Vuokrahakemusten järjestämisen oletuksen muutos
  • Asunnot -osio / rajaimet: kohteen tunnuksella ja nimellä hakeminen vuokra-asunnoille
  • Asunnot -osio /Asunnon kortti: hakemuksen “Syy asunnon tarpeelle” valinta näkyviin
  • Hakemuksen kohdistavan huoneistotyypin määrittely asunnon ominaisuuksien kautta
  • Aso-hakemus, senioriasunnot -valinnan oletusarvon muutos → ”Saa tarjota”
  • Tarjousviestinnän tekstimuutoksia
  • Tulostettava aso-tarjouskierrosraportti: nostettu fonttikokoa ja mahdollistettu vaakatulostus

Sopimukset

  • Sopimuksen irtisanominen: lisätty Lemmikki ja Yleisavain -valinnat
  • Sopimuksen irtisanominen / validointi: päättymispäivä ei saa olla ennen irtisanomispäivää
  • Sopimuksen irtisanomisen muokkaus

Reskontra

  • Maksulajille valinta, muodostaako maksulajille kertynyt velka korkoa vai ei
  • Uuden maksulajin ottaminen käyttöön kiinteistölle Maksulajit -näkymässä
  • Maksulajit / hintojen massamuokkaus -näkymä
    • Ryhmittelymuutoksia osoitteittain
    • Poistettu ”ei käytössä”-hintaryhmä näkyviltä
  • Laskujen lisätekstit mukaan finnvoice-laskuaineistoon
  • Reskontran käyttöliittymäviimeistelyä