Kuluneet viikot ovat olleet uudisasuttamisen täyteiset. Sen kautta on Kenno-tiimi saanut asumisoikeuskokonaisuuteen valmiiksi uudskohteiden asuttamisen työkalut. Uudistuotannon tukemisen lisäksi on ylläpito-osio saanut lisäyksiä tuotannossa Kennoa käyttävien käyttäjien toiveisiin perustuen. Myös yleiset asuttamisen toiminnallisuudet ovat täydentyneet, sopimuksen rajaimia on viilattu ja reskontraan on saatu uusia mahdollisuuksia muokata olemassa olevaa hinta- ja maksutilannetta. Käyttöliittymässä näkyvien muutosten lisäksi tehdään edelleen töitä Kennon teknisen toteutuksen parantamisen, suorituskyvyn varmistamisen, auktorisoinnin sekä käyttöoikeuksien ja automaattitestien kattavuuden parissa. Tässä blogissa tuttuun tapaan esitellään taas uudet käyttöliittymässä näkyvät Kennon kiemurat.

Ylläpito

Viime päivityksessä ylläpidon entiteeteille tuodut tiedot asunnon sisäänpääsystä ja lemmikkien tilanteesta on nyt tuotu näkyville vikailmoituksen, tilauksen ja huoneistotarkastuksen perustietoihin. Käyttäjä näkee tiedot kunkin tehtävätyypin detail-osiosta, sisältökuvauksen alapuolelta. Tietoja voi muuttaa Muokkaa -näkymässä.

Kuva: Tilauksella näkyvissä tieto sisäänpääsystä ja lemmikeistä

Ylläpidon Avoimet tehtävät -lista on saanut uusia, käyttäjien kaipaamia rajaimia. Listaa saa jatkossa rajattua aikavälirajaimilla vikailmoitusten luontipäivän sekä tilausten valmistumis- ja luontipäivän perusteella. Samalla rajainikkunan kokoa on suurennettu.

Kuva: Avoimet tehtävät -listan uudet rajaimet

Rajaimiin liittyen on tehty myös yleistä kehitystä. Jatkossa käyttäjien toiveen mukaisesti Kennon eri osien rajaukset säilyvät vaikka käyttäjä kävisikin välillä jossain toisessa osiossa / näkymässä. Tämä rajainten säilyminen on toteutettu toimimaan yhden selainistunnon aikana, eli jos käyttäjä sulkee selaimen ja avaa Kennon uudelleen, ovat rajaimet taas oletusasennossa. 

Huoneistotarkastusten testausta varten on hyvä huomata, että tarkastusten offline -appilla on mahdollistettu Kennon eri ympäristöihin kirjautuminen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jokainen organisaatio voi testata huoneistotarkastusten tekoa appilla oman pilottiympäristönsä datalla. Tällöin testaaminen helpottuu, kun käsiteltävänä on tuttuja kohteita. 

Uudisasuttaminen, asumisoikeus

Suurimpana uutena kokonaisuutena on Kennoon toteutettu asumisoikeusasuntojen tarjouskierrokset uudiskohteissa. Uudiskohteen tarjouskierrokselle otetaan mukaan kaikki ilman sopimusta olevat kohteen asunnot ja kaikki kohteeseen kohdistuvat, voimassa olevat hakemukset. Näiden asuntojen ja hakemusten kohdistumisten kautta muodostetaan kullekin hakijalle koostetarjous, joka pitää sisällään kaikki hänen kriteereihinsä sopivat kohteen asunnot. Näistä asunnoista hakija valitsee itselleen saamansa tarjoussähköpostin kautta mieluisat asunnot ja asettaa ne paremmuusjärjestykseen. 

Kun uudiskohteen tarjouskierroksen viimeinen voimassaoloaika menee ohi, päättää Kenno tarjouskierroksen. Tämän jälkeen asuttamista jatketaan yksittäisen asunnon näkymän kautta. Siellä, tarjous -välilehdellä, näkyy kaikki hakemukset joille asuntoa on päättyneellä tarjouskierroksella tarjottu. Hakemukset on lajiteltuna aso-järjestysnumeron mukaan, pienin ylimpänä (ensin kuntanumerot, näiden jälkeen Ara-numerot). Hakemuksen kohdalla Tarjoukset -välilehdellä näkyy hakijan asettama asunnon prioriteettinumero tai vastaukset Ei / Ei vastausta. 

Taustalla Kenno varaa asunnot hakijoille siten, että ensimmäisenä asuntoon oikeutettu saa haluamansa asunnon ja sen jälkeen kullekin kiinnostuneelle hakijalle varataan asumisoikeusnumerojärjestyksessä mahdollisimman korkealla prioriteetilla oleva kiinnostava asunto. Varaukset tämän periaatteen mukaisesti tehdään asuntoihin Kennon toimesta. Tämän seurauksena ideaalitapauksessa tarjouskierroksen päättymisen jälkeen kukin uudiskohteen asunnoista on varattu jollekin hakijalle. 

Jos hakija peruu varauksen joka hänelle on tehty, vapautuu asunto seuraavalle uudiskohteen tarjouskierrokselle. Uudelle tarjouskierrokselle nousevat mukaan myös ne asunnot joista kukaan ei ole ollut kiinnostunut aiemmin. Näin jatketaan tarjouskierrosten tekemistä, kunnes kullekin asunnolle on löytynyt asukas. 

Uudiskohteen tarjouskierroksen tekemisen saa käyntiin suodattamalla Asunnot -osiossa näkymää uudiskohteen nimellä tai osoitteella (rajainkenttä “Kohde”) ja avaamalla tarjouskierroksen luontinäkymä painikkeesta “Luo uudiskohteen tarjouskierros”. 

Kuva: Uudiskohteen tarjouskierroksen luomisen painike näkyvissä suodatetussa Asunnot -näkymässä

Kuva: Uudiskohteen tarjouskierroksen luontinäkymä

Tarjoussähköpostissa hakija saa auki kohteen esittelysivun, johon kohdistuvan linkin voi käyttäjä syöttää tarjouskierroksen tekovaiheessa. Suoraan sähköpostista hakija voi myös ilmoittaa, ettei haluakaan hakea kyseiseen kohteeseen painamalla painiketta “En ole kiinnostunut kohteesta”. Tällöin Kenno laittaa jokaiseen tarjottuun asuntoon vastaukseksi “En ole kiinnostunut” ja katsoo tarjoukseen vastatuksi. 

Jos asunnot edelleen hakijaa kiinnostavat, painaa hän sähköpostissa painiketta “Valitse kiinnostavat asunnot”. Tällöin hänelle aukeaa näkymä, missä voi asettaa kullekin tarjotulle asunnolle sijaluvun kiinnostavuuden perusteella. Kun kaikkien asuntojen kohdalta löytyy vastaus, voi käyttäjä lähettää vastauksensa painamalla ensin “Esikatsele valinnat” ja varmistuttuaan että kaikki on kunnossa, painamalla “Lähetä valinnat”.  

Kuva: Uudiskohteen tarjoussähköposti

Kuva: Tarjottujen asuntojen järjestys kiinnostavuuden perusteella

Kuva: Tehtyjen valintojen esikatselu ja vastauksen lähetys

Uudiskohteen tarjouskierroksella on tavallista tarjouskierrosta vastaavat ominaisuudet:

  • Lähetettyä tarjoussähköpostia voi tarkastella tarjouksen haitarista
  • Paperisen tarjouskirjeen voi tulostaa tarjouksen haitarista
  • Tarjoukselle voi tehdä kirjauksia
  • Tarjoukseen voi vastata hakijan puolesta tarjouksen haitarista
  • Asuntokohtaisesti tarjouskierroksen voi merkitä valmiiksi kun siihen liittyvät kaikki tehtävät on tehty
  • Tarjouskierroksesta voi tulostaa raportin minkä tahansa asunnon Tarjoukset -välilehdeltä

Kuva: Tarjouskierroksen yleistoiminnot uudiskohteen tarjouskierrokseen kuuluvan asunnon näkymässä

Asuttaminen

Olemassa olevat hakemisen ja tarjoamisen työkalut ovat saaneet täydennyksiä kokoelmaansa. Hakemuksiin liittyen suurimmat muutokset koskevat hakijan informointia ja vaihtohakemusten tietoja. 

Jatkossa hakijalla on mahdollisuus saada hakemuksestaan kooste sähköpostiin hakemuksen tallennuksen yhteydessä. Koosteen hakija voi tilata itselleen hakemuksen esikatselusivulla, rastittamalla kohdan “Haluan kopion hakemuksesta sähköpostiini”. Valinta on luonnollisesti harmaana, jos hakemukselta ei löydy yhtään sähköpostin omaavaa hakijaa. 

Kuva: Valinta hakemuskoosteen saamiseksi hakijan sähköpostiin

Itse hakemuslomakkeeseen on tehty muutamia muutoksia

  • Solukriteeri on nyt tekstimuotoinen. Valinnassa näkyy “Solu”
  • Kriteerit Uudiskohde ja Vaihto näkyvät nyt hakemuksella aiempaa ylempänä, ilman että hakijan pitää avata valikkoa “Näytä kaikki hakuehdot”
  • Jos hakija valitsee kriteerin “Vaihto”, on nykyisen asunnon osoite syötettävä
  • Hakemuslomakkeille on lisätty ohjetekstejä läpi lomakkeen kohtiin joissa hakemuksen syötössä on havaittu haasteellisuutta

Nämä muutokset koskevat sekä vuokra- että aso-hakemuksia. 

Tarjoussähköpostit sekä tarjouskirjeet ovat myös saaneet käyttäjien kokemusten perusteella viilatun sisällön. Seuraavat muutokset koskevat pääasiassa sekä vuokra- että aso-tarjouksia ja sekä paperista tarjouskirjettä että tarjoussähköpostia.

  • Vapaamuotoisen tekstikentän kappalejaot on saatu toistumaan tarjoussähköpostissa sellaisina kuin ne on Kennossa tehty
  • Termi ”Vakuus” on muutettu termiksi ”Vakuusmaksu”
  • Termi ”Aso-numero” on muutettu termiksi ”Järjestysnumero” kaikkialla
  • Termi “Alkuperäinen aso-maksu” on muutettu termiksi ”Alkuperäinen asumisoikeusmaksu”
  • Termi ”Yhteensä” on muutettu termiksi ”Asumisoikeusmaksu yhteensä”
  • Asuntoa markkinoivan henkilön puhelinnumeron perään on lisätty teksti ”(Vain puhelut, ei tekstiviestejä)”
  • Asuntoa markkinoivan henkilön tittelin kirjoitusasu on muutettu oikeelliseksi (pienet kirjaimet)
  • Tarjouskirjeelle on tuotu asuntoa markkinoivan henkilön yhteystietojen perään näkyviin asuntoa hallinnoivan kiinteistöyhtiön nimi

Kaikille tarjouksille on lisätty validaatiota ja tilanneviestintää hakijalle siihen tilanteeseen, että tarjous / tarjouskierros on jo umpeutunut, eikä siihen vastaaminen ole enää mahdollista. 

Sopimukset -osion rajaimia on myös viimeistelty. Jatkossa rajain “Voimassa määräaikainen” rajaa näkyviin vain niitä sopimuksia, jotka ovat oikeasti määräaikaisia. Aiemmin kyseinen rajain rajasi näkyviin myös toistaiseksi voimassa olevia, mutta päättyviä sopimuksia.

Reskontra

Uudisasuttaminen on näkynyt myös Kennon reskistiimin arjessa. Siellä ollaan kehitetty tapa hallita uudiskohteen asumisoikeusmaksuja, jotka kuuluvat rakentamisen aikaisen yhtiön pankkitilille. Tämä on toteutettu siten, että maksulajille on mahdollistettu maksulajikohtainen pankkitilinumero, sekä mahdollisuus valita otetaanko maksulajin kautta luodut tavoitteet ja niihin kohdistuneet suoritukset mukaan kirjanpitoaineistoon. Kullekin uudiskohteelle tulee siis perustaa oma maksulaji ja valita sen Kirjanpidon myynti- ja saamistili -valikosta arvo “Älä huomioi kirjanoidossa”.  Tämän jälkeen maksulajille pääsee syöttämään maksulajikohtaisen pankkitilin, joka tulostuu laskuille joilla laskutetaan kyseistä maksulajia, sekä tiliin liitettävän yhtiön, joka tulostuu laskuille maksunsaajaksi. Tällä maksulajilla tulee luoda ja laskuttaa uudiskohteen asuntojen ensimmäiset asumisoikeusmaksut ja vasta jatkoasuttamisessa siirtyä käyttämään perustilanteen maksulajeja. 

Kuva: Uudiskohteen rakentamisen aikaisen maksulajn perustaminen, erikoistiedot

Palautustoiminnallisuuteen on lisätty toimintoon “Muu palautus” palautuksen kohdistaminen vesiennakon maksulajiin. Käyttäjän on hyvä huomata, että vesiennakoiden palautusta ei normaalisti kuulu tehdä Muu palautus -toiminnallisuuden kautta, vaan vesimaksujen kokonaisuudelle on kokonaan oma toiminnallisuutensa. Vesiennakon maksulajille palautuksen tekeminen Muu palautus -toiminnallisuudella on vain poikkeustilanteita varten. Sen avulla voidaan esimerkiksi käyttöönottovaiheessa oikaista vesiennakoiden määrää tai tehdä poikkeuksellinen palautus ilman vesimittarilukemien kautta tehtävää, normaalia vesiennakoiden käsittelyä. Normaalisti vesilaskutus tulee siis tehdä Kennon reskontran listan “Vesi ja sähkö” -kautta. Tällöin vesiennakot tulee käsiteltyä hallitusti ja oikein. 

Laskujen poiston mahdollisuutta on laajennettu koskemaan myös vakuus- ja aso-maksulaskuja. Jatkossa siis myös vakuus- ja aso-maksulaskut saa poistettua Lähtevät laskut -listan kautta, laskun haitarissa olevalla Poista -painikkeella. Ainoat laskut joita ei vielä voi poistaa vielä käyttöliittymän kautta, ovat siis korkolaskut sekä maksumuistutukset. 

Reskontran maksulajit -listan yksittäisen asunnon hinnan muokkauksen näkymään on tuotu näkyviin valinta “Säilytä nykyiset hintajaksot”. Vastaava toiminnallisuus on löytynyt aiemmin hintojen massamuokkauksen näkymästä. Yksittäisen hinnan muokkauksen yhteydessä valinta vaikuttaa hintoihin massatoiminnallisuuden tapaan: uuden hinnan tallennus joko poistaa uuden hinnan jälkeiset hinnat tai jättää ne voimaan. 

Kuva: Uuden hinnan jälkeisten hintajaksojen käyttäytymisen valinta hinnan muokkauksen näkymässä

Kennon tavassa käsitellä vakuuksiin kohdistuvia sitoumuksia on tehty perustavaa laatua oleva muutos. Aiemmin vakuuden kokonaismäärä oli vakuustavoite johon tuli saada rahasuoritus + sopimukselle kirjattu sitoumuksen määrä. Jatkossa vakuuden kokonaismäärä on vakuustavoitteen määrä ja sitä summaa voidaan kuitata suoritetuksi joko rahasuorituksella tai kirjaamalla vakuuteen sitoumus. 

Sopimusta luotaessa vakuudelle voi jatkossa muodostaa vakuustavoitteen, mutta sitoumusta ei voi kirjata samassa yhteydessä. Sitoumus sopimukselle kirjataan jatkossa aina Vakuudet -listan kautta, painikkeella “Lisää maksusitoumus”. Avautuvassa näkymässä voi käyttäjä kirjata sitoumuksen myöntäneen tahon, summan, myöntöpäivämäärän sekä lisätä sitoumukselle liitteitä. Näkymän alalaitaan Kenno laskee paljonko vakuustavoitteesta jää sitoumuksen kirjaamisen jälkeen vielä auki. Sitoumus ei voi koskaan olla suurempi kuin vakuustavoite. 

Kuva: Maksusitoumuksen lisäys sopimukselle Vakuudet -listan kautta

Kirjatun maksusitoumuksen voi käyttäjä nähdä useammasta paikasta:

  • Vakuudet listalta, vakuuden haitarista
  • Sopimuksen maksutilannenäkymästä, vakuustavoitetta klikkaamalla (tavoitteeseen kohdistuneiden suoritusten tapaan, tulossa seuraavassa päivityksessä)
  • Laskut ja maksut näkymästä, Vakuuslaskun riviltä (laskuun kohdistuneiden suoritusten tapaan, tulossa seuraavassa päivityksessä)
  • Vakuuden käsittelyn näkymässä, jossa sitoumuksesta voidaan merkitä kuluja laskutettavaksi tai sitoumuksen voi kuitata vapautetuksi 

Lisäksi Laksut ja maksut -näkymän yläosan summakenttien jatkoksi lisätään summa “Sitoumukset yhteensä”. Tällöin käyttäjä näkee suoraan listalta paljonko sitoumuksia näkyviin suodatettuihin laskuihin on kirjattu.

Kuva: Vakuudet -listalla näkyvissä sopimukselle kirjattu vakuussitoumus 

Seuraavan päivityksen ajankohtaa ei ole vielä lukittu, mutta pyritään tekemään vielä yksi päivitys ennen vuodenvaihdetta. Päivityksen yhteydessä julkaistaan sitten tuttuun tapaan myös uusi blogikirjoitus. Kenno-tiimi jatkaa tiukkaa kehitystyötä laajentaen Kennoa entistä paremmaksi. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet:

Yleiset ja ylläpito

  • Lemmikki- ja yleisavaintieto näkyvissä vikailmoituksen, tilauksen ja huoneistotarkastuksen perustiedoissa
  • Ylläpito-osioon uusia rajauksia, Avoimet tehtävät -listan rajaaminen
    • Vikailmoituksen luontipäivän perusteella
    • Tilausten valmistumispäivän perusteella
    • Tilausten luontipäivän perusteella
  • Käyttäjän asettamat rajainvalinnat säilyvät jatkossa selainistunnon aikana
  • Mahdollistetaan kirjautuminen eri testiympäristöihin Kennon mobiiliappilla

Uudisasuttaminen, asumisoikeus

  • Uudisasuttamisen komponentit näkyviin julkisella hakulomakkeella
  • Tarjouskierroksen muodostamisen logiikka
    • Tarjouskierroksen muodostaminen: suodata pois varatut asunnot
  • Tarjoukseen vastaaminen – hakijan sähköposti
  • Tarjoukseen vastaaminen – hakijan vastaussivu
  • ASO uudiskohteen tarjouskierros, kierroksen aikaiset toimenpiteet
  • Tarjouskierros, lisäykset 
    • Tarjouskirjeeseen näkyviin arvioitu käyttöönottopäivämäärä
    • Tarjoussähköposti: Lue lisää kohteesta -nappi vie kohteen esittelysivulle
    • Vastauksen yhteyteen viesti jos tallennuksessa tapahtuu virhe
    • Tulostettava tarjouskirje
  • Asunnon hinnat eivät uudiskohteella missään näkymässä sisällä edellisen luopumisen hintoja
  • Varauksen peruuttaminen mahdolliseksi

Asuttaminen

  • Hakemuksen kooste hakijalle sähköpostiin hakemuksen tallennuksen yhteydessä
  • Vuokra- ja asohakemuksen parannuksia
    • Soluasunnon näyttäminen hakemuksella selkokielisenä
    • Uudiskohde ja Vaihtohakemus näkymään oletuksena. Mahdolliset muut rajaukset tulevat ”+ Näytä kaikki hakuehdot” -painikkeen takaa esille
    • Hakijan nykyinen osoite aso-hakemuksella pakolliseksi, jos kyseessä on vaihtohakemus
    • Lisätty ohjetekstejä useaan kohtaan hakemusta
  • Tarjouskirjeen/sähköpostin muutoksia
    • Termi ”aso-numero” termiksi ”järjestysnumero” kaikkialla
    • Tittelit pienellä alkukirjaimella (siis Myyntineuvottelija –> myyntineuvottelija)
    • Alkuperäinen aso-maksu termiksi ”Alkuperäinen asumisoikeusmaksu”
    • Tarjouskirjeelle näkyviin hallinnoiva kiinteistöyhtiö (myyntineuvottelijan yhteystietojen perään kiinteistöyhtiön nimi)
    • Vapaamuotoisen tekstikentän kappalejaot toistumaan meilissä sellaisina kuin ne on Kennossa tehty
    • Termi ”vakuus” termiksi ”vakuusmaksu”
    • Termi ”yhteensä” termiksi ”asumisoikeusmaksu yhteensä”
    • Myyntineuvottelijan puhelinnumeron perään teksti ”(vain puhelut, ei tekstiviestejä)”
  • Tarjouksen hyväksyminen mahdollista vain tarjouskierroksen voimassaoloaikana

Sopimukset

  • Sopimukset -osio, rajaimen ”Voimassa määräaikainen” koskemaan vain määräaikaisia sopimuksia

Reskontra

  • ASO-uudisasuttaminen / rahaliikenne, aso-maksut rakentamisen aikaiselle yhtiölle
  • Muu palautus: vesiennakko -maksulaji mahdolliseksi
  • Laskun poisto, lisätään mahdolliseksi poistaa vakuus- ja aso-maksulaskut
  • Maksulajit: älä poista myöhempiä hintajaksoja -toggle yksittäisen hinnan muokkauksen näkymään
  • Sitoumus kuittaamaan vakuutta, ei lisäämään kokonaisvakuuden määrää
    • Maksusitoumuksen lisäämiselle oma painike Vakuudet -listaan
    • Sitoumus näkymään maksutilannenäkymän eri osissa sekä Vakuudet -listalla
    • Käsittele vakuus -painike aktiiviseksi vasta kun on käsiteltävää