Vuosi on kääntynyt uudeksi, mutta Kenno-hanke rullaa samaa tasaista tahtiaan kohti laajempaa Kennoa. Vuoden vaihteen tienoo on vienyt Kennon visuaalista ilmettä eteenpäin, tuonut lisää auktorisoituja näkymiä järjestelmään, korjannut huomattuja datavirheitä ja toiminnallisuuksien epäloogisuuksia, saattanut tuotantokäyttöön tietojen siirrot markkinointikanaviin ja kiinteistöyhtiöiden kotisivuille sekä tuottanut läjän uusia toiminnallisuuksia. Kenno-tiimissä yksi kehittäjä on vaihtanut uusien haasteiden pariin, mutta tilalle on saatu uutta osaamista.Uudet toiminnallisuudet käydään tuttuun tapaan läpi tässä blogissa osio kerrallaan.

Yleiset rekisterit ja ylläpito-osio

Aiemmin Kennon käyttöliittymästä on voinut muokata palveluntarjoajien toimipisteiden tietoja. Nyt myös toimipisteiden ylätason, yrityksen, tietojen muokkaus on mahdollista käyttöliittymän kautta. Tämä tapahtuu Toimipisteet -osiosta, toimipisteen Yrityksen tiedot -haitarista. Muokkaa -painikkeella saa yrityksen ja toimipisteen ylläpitäjäkäyttäjä avattua uuteen näkymään yrityksen perustiedot (nimi, Y-tunnus, sähköpostiosoite ja puhelinnumero) muokattaviksi. Tallenna -painike tallentaa uudet, syötetyt tiedot.

Kuva: Yrityksen tietojen muokkaus Toimipisteen profiilisivulta

Tehtävät -osion “Kaikki vikailmoitukset” -lista on saanut uusia rajaimia. Jatkossa voi käyttäjä rajata vikailmoitusten listaa vikailmoituksen tilan perusteella. Oletuksena näkyvissä on kaikki vikailmoitukset tilasta riippumatta, mutta halutessaan käyttäjä voi rajata listalle vain joko käsitellyt tai käsittelemättömät vikailmoitukset. Vikailmoitusten listaa voi myös rajata kirjaajan tai ilmoittajan perusteella. Käyttäjä voi kirjoittaa kirjaajan tai ilmoittajan nimestä osan rajainkettään. Kenno etsii ja ehdottaa kirjoitettuun osuvat kirjaajat ja ilmoittajat sekä muodostaa niistä listan josta käyttäjä voi valita haluamansa hakutuloksen. 

Kuva: Kaikki vikailmoitukset -listan uusi rajainnäkymä

Asuttaminen

Asuttamisen kokonaisuuden uusin tulokas, aso-uudiskohteen tarjouskierros, on saanut laajennuksia toiminnallisuuksiinsa. Tulostettavalle uudiskohteen tarjouskierrosraportille on tuotu näkyviin kuhunkin huoneistoon kohdistuneiden tarjouskierrosten määrä. Lisäksi on täydennetty Asunnot -osiossa, asunnon detailissa näytettävien hintojen sisältöä. Tarjoukseen vastaamisen koostesähköpostin ja Hakemuksen Tarjoukset -välilehden ulkoasut on viilattu valmiiksi. Tarjousviestintä on jatkossa saatavissa eri kieliversioilla. Uudiskohteen asuttamisen prosessi on saanut myös uuden asunnon statuksen. ”Sopimus luotu” -status näkyy niillä asunnoilla, joille on jo muodostettu sopimus, mutta sopimus ei ole vielä alkanut. 

Asumisoikeuden lakimuutoksen siirtymäaika päättyi vuoden vaihteessa ja kunnilta haettavat asumisoikeuden järjestysnumerot jäivät pois käytöstä. Aso-asuntoa voi 1.1.2024 alkaen hakea vain Aran myöntämällä järjestysnumerolla joka kattaa koko Suomen. Tämän muutoksen myötä Kennossa vanhennettiin kaikki kuntanumeroiset aso-hakemukset vuoden loppuun ja niiden huomiointi purettiin Kennon aso-tarjouskierroksilta. Myös Kennon asumisoikeuden hakemuslomaketta muokattiin siten, että sen voi jättää vain Aralta saadulla numerolla varustettuna. Asumisoikeuden uudiskohteen tarjouskierroksille toteutettiin tulostettava “Lokiraportti”. Raportin saa muodostettua ja tulostettua Asunnot -osiosta, Tarjoukset -välilehdeltä tarjouskierroksen alta Tulosta -painikkeesta. Raportti listaa tarjouskierroksen perustiedot sekä kaikki tarjouskierrokselle mukaan otetut hakemukset aso-järjestysnumero järjestyksessä, pienimmän numeron omaava hakemus ylimpänä. Tällä hetkellä lokiraportin saa otettua vain uudiskohteen tarjouskierroksista, mutta myöhemmässä vaiheessa raportti lisätään myös muille tarjouskierroksille.  

Asunnot -osion asunnon Hakemukset- ja Tarjoukset -välilehtien ulkoasua on viimeistelty. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että Tarjoukset -välilehdelle tuotiin näkyviin tarjouksen saajien yhteystiedot suoraan näkyviin. 

Vuokrahakemukselle on tuotu muutama uusi valintavaihtoehto valikkoon “Syy asunnon tarpeelle”. Lisätyt syyt ovat “Minulla ei ole asuntoa” (luokka: Erittäin kiireellinen”) ja “Haen asuntoa Kelan pyynnöstä” (luokka: Asunnon tarve). Tämä valikko tulee kokemaan vielä seuraavassa päivityksessä hieman muutoksia, mutta palataan niihin seuraavassa blogissa kun muutokset on toteutettu. 

Hakemukset -osiossa on hakemusten näyttöjärjestys uudistettu. Jatkossa umpeutuneet hakemukset näkyvät oletuksena listan lopussa aktiivisten hakemusten listautuessa kiireellisyysluokan ja asunnon tarpeen alkamisen mukaiseen järjestykseen, kiireisin ensimmäiseksi.

Laajin asuttamisen uusi toiminnallisuus on Hakemukset -osion Ehdotukset -välilehti. Se listaa kullekin hakemukselle sen kriteerien mukaiset vapaat ja vapautuvat asunnot. Asunnon riviltä voi asunnon merkitä omalle työlistalleen vastaavasti kuin Asunnot -osiosta, asunnon näkymästä. Asunnon haitarista puolestaan avautuu täysin vastaavat asunnon tiedot kuin Asunnot -osiossa on asunnosta näkyvissä. Haitarin alaosasta saa “Tarjoa asuntoa” -painikkeesta avattua Tarjouksen muodostuksen näkymän. Saman näkymän saa auki avaamatta haitaria, klikkaamalla asunnon rivillä olevaa vapautumispäivästä kertovaa laatikkoa. Tarjouksen muodostus tapahtuu samalla tavalla kuin Asunnot -osion kautta asuntoa tarjottaessa. Kun tarjous on muodostettu, se näkyy Hakemuksen Tarjoukset -välilehdellä ja sieltä siihen voi Kennon käyttäjä hakijan puolesta myös vastata. Sopimuksen tekoon käyttäjä pääsee tuttuun tapaan tarjouksen kohteen, eli asunnon, Sopimukset -välilehdeltä. Seuraavassa Kennon versiossa tulee mahdolliseksi myös sellaisen asunnon tarjoaminen hakemukselle, joka ei täysin hakemuksen kriteereitä vastaa. 

Kuva: Hakemukseen sopivat asunnot näkyvissä hakemuksen Ehdotukset -välilehdellä.

Hakemuksen Tarjoukset -välilehdelle on tarjouksen kohdalle lisätty tieto siitä, jos tarjous on johtanut varaukseen. Tämä näkyy tarjouksen tilana “Alustavasti hyväksytty”.

Kuva: Varaus näkyvissä Tarjouksen tiedoissa Hakemukset -osiossa

Sopimushallinta

Sopimukset -osiossa sopimuksen irtisanomislomaketta on muokattu hieman saatujen palautteiden perusteella. Lomakkeella tilinumeron syöttö asukkaalle ei ole enää pakollinen, kuten ei myöskään näytön ajankohdan tallennus. Irtisanomisen syyksi voi jatkossa valita aiempien lisäksi arvot “Asumiskustannukset” tai “Muutto saman omistajan toiseen asuntoon”. Poismuuttavalle asukkaalle on myös mahdollista tallentaa uusi osoite osioon “Uusi laskutusosoite”. Jos uusi osoite on syötetty, siirtyy se reskontraan sopimuksen laskutusosoitteeksi sopimuksen päättymispäivän jälkeen.

Reskontra

Reskontran näkymien visuaalinen viimeistely on edennyt useamman näkymän verran. Uuden ilmeen ja täydentyneen tietosisällön ovat saaneet Aktiivisten maksulajien -lista sopimuksen Maksutilannenäkymässä, hintojen massamuokkauksen näkymä Maksulajit -listauksessa sekä muodostettujen, erityyppisten kirjanpitoaineistojen listaus. 

Kuva: Muodostettu kirjanpitoaineiston vedos näkyvissä Kirjanpito -listauksessa

Suurin reskontran uudistus on sopimuksen alkamisen ja päättymisen mahdollistaminen kesken kuukautta siten, että tavoitteet muodostuvat oikein sopimukselle tallennettujen aloitus- ja päättymispäivien suhteen. Vajaiden kuukausien tavoitteet muodostetaan sopimuksen luonnin tai irtisanomisen yhteydessä siten, että normaali kokonaisen kuun kuukausiveloitus jaetaan käsiteltävänä olevan kuukauden päivien lukumäärällä ja päiväveloitus kerrotaan sopimuksen voimassaolopäivillä. 

Vakuustavoitteen ja -laskun muodostamiseen on tullut pieni muutos. Reskontrassa, sopimuksen Luo uusi -näkymässä löytyy Lasku -välilehden Laskun tyyppi -valikosta kohta Vakuus. Jos sopimukselle ei ole tehty vakuustavoitetta, voi sen tällä toiminnolla luoda. Samalla voi luoda myös vakuuslaskun. Jos sopimukselle on aiemmin jo luotu vakuustavoite mutta ei laskua, on tämä se paikka jossa laskun voi jatkossa yhdelle sopimukselle tarvittaessa luoda. 

Kuva: Vakuustavoitteen ja -laskun luonnin näkymä

Vakuussitoumuksen olemassaolo näkyy jatkossa aiempaa useammassa paikassa. Sopimukselle kirjattu sitoumus on tuotu näkyviin:

  • Sopimuksen maksutilannenäkymään sen kuukauden kohdalle jolle sitoumus on kirjattu
  • Vakuudet listalle, sen vakuuden haitariin jolle sitoumus kuuluu
  • Laskut ja maksut -näkymään, vakuuslaskun haitariin

Laskut ja maksut -listauksen yläpuolelle on tuotu näkyviin listalle suodatetulle aikavälille kirjattujen sitoumusten yhteissumma ja sitoumusten käsittely kirjanpitoaineistossa on viimeistelty. 

Reskontran Lähtevät maksut -näkymään on toteutettu lisää rajaimia ja tuotu pankkiin lähetettäville maksuille lisää tietoja näkyviin

Näkymän uudet rajaimet ovat: 

  • Sen pankkitilin numero jolta maksu maksetaan / on maksettu
  • Onko maksu tarkoitus lisätä pankkiaineistoon vai ei (onko maksulla päällä valinta “Älä luo palautusta pankkiaineistoon” vai ei)

Näkymän uudet tiedot ovat:

  • Rajatun listan yläpuolelle yhteenlaskettu summa listalla kulloinkin näkyvistä maksuista
  • Ei pankkiaineistoon -merkintä riveille, joille on luotaessa laitettu päälle valinta “Älä luo palautusta pankkiaineistoon”

Kuva: Uusittu Lähtevät maksut -näkymä rajaimineen

Seuraavan päivityksen ajankohtaa ei ole vielä lukittu, mutta se tulee todennäköisesti olemaan noin kahden viikon kuluttua. Päivityksen yhteydessä julkaistaan tuttuun tapaan myös uusi blogikirjoitus. Sillä välin Kenno-tiimi jatkaa tiukkaa kehitystyötä laajentaen Kennoa entistä paremmaksi. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet:

Yleiset ja ylläpito

  • Yrityksen tietojen muuttamisen mahdollistaminen käyttöliittymästä
  • Tehtävät -osio: ”Kaikki vikailmoitukset” listaan uusia rajaimia

Uudisasuttaminen, asumisoikeus

  • Uudiskohteen tarjouskierrosraportille lisätieto: tarjouskierrosten lkm
  • Aso-uudistuotanto – asunnon hinnat näkyviin Asunnot -osioon, asunnon perustietoihin
  • Asumisoikeuden tarjouskierroksen ”lokiraportti”
  • Uudiskohteen tarjouksen vastauksen sähköpostikoosteen ulkoasun viilaus
  • Uudisasuttaminen: Hakemukset -osio, Tarjoukset-välilehden ulkoasun viilaus
  • Uudiskohteen tarjousviestinnän kielikäännökset
  • Uusi status “Sopimus luotu” asutetulle uudisasunnolle, jolle on sopimus alkamassa tulevaisuudessa

Asuttaminen

  • 1.1.2024: Voimassa aso-asuttamisessa vain Ara, kuntanumeroiden poisto käytöstä
  • Asunnot -osiossa, Asunnon Hakemukset ja Tarjoukset -listojen ulkoasun viimeistely
  • Asunnot -osio, Tarjoukset -välilehti: Hakijoiden yhteystiedot näkyviin
  • Vuokrahakemuksen ”syy asunnon tarpeelle” muutoksia
  • Hakemukset -osio:
    • Ehdotukset-välilehti näyttämään hakemukselle sopivat asunnot + tarjouksen tekeminen asunnon kohdalta
    • Umpeutuneet hakemukset järjestymään alimmaksi
    • Tehdylle tarjoukselle näkyviin jos siihen liittyy varaus

Sopimukset

  • Irtisanomislomake: 
    • Tilinumeron pakollisuuden poisto
    • Asuntonäytölle sopivan ajankohdan pakollisuuden poisto
    • Irtisanomisen syy -valikkoon uusia arvoja
    • Mahdollisuus tallentaa asukkaalle uusi osoite

Reskontra

  • Aktiiviset maksulajit, listan ulkoasun viimeistely
  • Hintojen massamuokkaus, näkymän ulkoasun viimeistely
  • Kirjanpitovedoksille selkeämmät otsikot ja selitteet
  • Sopimuksen alkamisen/päättymisen mahdollistaminen kesken kuukautta
  • Sopimus – Luo uusi – Vakuuslasku: laskun muodostaminen tehdystä vakuustavoitteesta
  • Maksusitoumus
    • Sitoumus näkyviin maksutilannenäkymään
    • Sitoumus näkyviin Laskut ja maksut -näkymään vakuuslaskun tietoihin 
    • Laskut ja maksut -näkymään kirjattujen sitoumusten yhteissumma
    • Sitoumuksen käsittely kirjanpitoaineistossa
  • Lähtevät maksut – näkymä, tietolisäys ja uusia rajaimia