Huhtikuu on rullannut eteenpäin tutulla Kenno-meiningillä. Tuotannossa tehtyjä havaintoja on fiksailtu niiden noustessa esiin, dataa on siirretty asiakaskohtaisiin ympäristöihin ja uusia toiminnallisuuksia on nakuteltu valmiiksi tasaiseen tahtiin. Käyttöliittymätiimin viimeistelytyö etenee osio kerrallaan. Tällä kertaa uutta ilmettä ja väriä on saanut mm. asunnon ominaisuudet näkymä ja reskiksen eri osiot. 

Kennossa asunnolla on kaksi osoitetta: käyntiosoite ja postiosoite. Näiden suurin ero on se, että käyntiosoitteella ei ole postinumeroa. Tässä Kennon versiossa on yhdenmukaistettu osoitteiden näyttämistä käyttöliittymässä. Jatkossa nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että ylläpidon puolella, Tehtävissä ja Kiinteistöhierarkiassa, näytetään asunnolla käyntiosoite. Asunnot, Hakemukset, Sopimukset ja Reskontra -osioissa puolestaan on käytössä kautta linjan postinumerollinen postiosoite. 

Vuokrahakemusten tiloja on hieman muokattu ja niitä on tuotu hakemuksille lisää. Samassa yhteydessä kullakin hakemuksen tilalla näkymän rajaaminen on mahdollistettu. Alla olevasta kaaviosta käy ilmi vuokrahakemusten tämän hetkiset tilasiirtymät.


Kuva: Vuokrahakemuksen tilasiirtymäkaavio

Asunnot -osioon, asunnon tietoihin on tuotu käyttäjien toiveesta näkyviin asuntoon kohdistuvan, aktiivisen tarjouksen päivämäärät seuraavasti:

  • Vuokra-asunnolla:
    • Tarjous voimassa asti + pvm (silloin kun tarjous on aktiivinen)
    • Tarjous umpeutunut + pvm (silloin kun tarjous umpeutunut)
  • Aso-asunnolla:
    • Tarjouskierros voimassa asti + pvm (silloin kun tarjouskierros on aktiivinen)
    • Tarjouskierros päättynyt + pvm (silloin kun tarjouskierros on päättynyt)


Kuva: Tarjouksen päättymisaika näkyvissä Asunnon näkymän värillisessä yläosassa

Asunnolle on tuotu uusi ominaisuus: Esteetön. Ominaisuuden voi käydä laittamassa päälle Asunnot -osiossa, rattaan takaa löytyvässä Ominaisuudet -näkymässä. Ominaisuudella voi myös suodattaa Asunnot -näkymää. 

Sopimushallinnan puolella on saatettu valmiiksi huoneisiin liittyvien sopimusten viimeistely M-Filesisissä. Huoneen ollessa vuokrauksen kohteena, sopimusdokumentille siirtyy hieman eri tiedot kuin sopimuksen kohdistuessa kokonaiseen huoneistoon.

Reskontran puolella on viimeistelty uudiskohteen asumisoikeusmaksun maksulajin perustaminen. Jatkossa maksulajia perustettaessa kategoriaan Uudisasuttamisen ASO-maksut, jätetään siihen perustuvat tapahtumat automaattisesti peruskirjanpitosiirron ulkopuolelle, eikä sille ole mahdollista asettaa välitiliä. Lisäksi maksulajille lisättävä pankkitili valitaan valikosta, johon nousee näkyville vain sellaiset pankkitilit, joille ei ole vielä kohdistettu maksulajeja. Näillä muutoksilla saadaan uudiskohteen maksulajin perustamisesta vähemmän virheherkkä kun inhimillisen virheen mahdollisuus poistuu. 

Maksumuistutusten lähetyslogiikkaan on tullut lisää valintamahdollisuuksia. Jatkossa Maksumuistutusten luontinäkymässä valitaan perintäkulun suuruuden ja maksumuistutusten päivämäärien jälkeen, luodaanko maksumuistutukset yhtiöasetusten vai käyttäjän valinnan perusteella. Kun lähetysperusteeksi on valittu ”Yhtiöasetusten mukaisesti”, lähetetään kullekin valitulle sopimukselle asetusten mukaan määräytyvä muistutus. Niille sopimuksille lähetetään 1. maksumuistutus, jotka täyttävät ensimmäisen maksumuistutuksen kriteerit asetuksissa. Vastaavasti 2. ja 3. maksumuistutus lähetetään sopimuksille, jotka täyttävät toisen tai kolmannen maksumuistutuksen kriteerit. Jos taas lähetysperusteeksi on valittu “Määritä itse”, voi käyttäjä valita yhden maksumuistutustyypin. Tämän tyyppinen maksumuistutus lähetetään kaikille valituille sopimuksille riippumatta yhtiöasetusten kriteereistä.

Alimpana näkymässä on käyttäjällä mahdollisuus muuttaa maksumuistutusten leipätekstejä. Kunkin maksumuistutustyypin välilehdellä on näkyvissä yhtiöasetuksissa määritelty oletusteksti. Tätä oletustekstiä voi käyttäjä halutessaan muuttaa ennen maksumuistutusten luontia. 


Kuva: Maksumuistutusten massaluontinäkymä avattuna Sopimukset -listasta

Kirjanpitoaineiston ottovaiheessa kohdistumattomina olevien suoritusten kirjausta kirjanpitoon on hieman muutettu. Jatkossa kohdistumattomien suoritusten kirjaus aineistoon tapahtuu seuraavalla logiikalla:

  • Kennoon saapuva suoritus, joka jää kohdistumattomaksi kirjataan tiliparille pankkitili + selvittelytili
  • Jos kohdistumaton suoritus poistetaan Kennosta kommentilla, kirjataan suoritus pois selvittelytililtä vastakirjauksella
  • Kun kohdistumaton suoritus kohdistuu, kirjataan se pois selvittelytililtä vastakirjauksella, ja tiliöidä uudelleen kohdistumisen perusteella määrittyville kirjanpidon tileille

Jotta yllä kuvattu tapa mahdollistuu, on kullekin kiinteistöyhtiölle määriteltävä selvittelytili kiinteistöyhtiön asetuksissa.

Seuraavan päivityksen ajankohtaa ei ole vielä lukittu, mutta se tulee todennäköisesti olemaan noin kahden viikon kuluttua. Päivityksen yhteydessä julkaistaan tuttuun tapaan myös uusi blogikirjoitus. Sillä välin Kenno-tiimi jatkaa tiukkaa kehitystyötä laajentaen Kennoa entistä paremmaksi. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät toiminnallisuudet listana:

Yleiset ja ylläpito

  • Posti- ja käyntiosoitteet kennossa: postiosoite näkymään asuttamisessa, sopimushallinnassa ja reskontrassa

Asuttaminen

  • Vuokrahakemuksen statukset: muutoksia tilakoneeseen
  • Asunnon tiedot: tarjouksen päivämäärät näkyviin
  • Uusi Asunnon ominaisuus: Esteetön

Sopimukset

  • Huonesopimusten viimeistely (M-files)

Reskontra

  • Uudisasuttamisen maksulajin lisäyshännät
  • Maksumuistutuksen massalähetyksen korjauksia
  • Kohdistumattomien suoritusten kirjaus kirjanpitoon