Kenno-tiimin kulunut kuukausi on hurahtanut pääasiassa asuttamisen parissa. Hakemisen ja tarjoamisen työkalujen suunnitelmia on viimeistelty saatujen käyttäjäpalautteiden pohjalta ja sekä vuokra- että aso-asuttamisen perustapauksia on koodattu Kennoon Asunnot ja Hakemukset osioiden alle. Kehityskumpanien kanssa on myös valmisteltu dataa Kenno-ympäristöihin siirtoa varten. 

Demoympäristössä voi asuttamisen kehityksen alkuetenemistä seurata sillä muistutuksella, että näkymät saattavat vielä tässä vaiheessa vaihdella ja muuttua suurestikin. Myös visuaalista ilmettä tuodaan mukaan vasta myöhemmin. Blogissa tullaan syksyn mittaan esittelemään toiminnallisuudet heti kun ne saavuttavat testattavan muodon. 

Sopimushallinnan suunnitelmat alkavat muotoutua pidetyissä haastatteluissa kerätyn tiedon pohjalta. Loka-marraskuun aikana päästään validoimaan suunnitelmia tulevien käyttäjien kanssa ja tarkentamaan niitä lopulliseen muotoonsa.

Kennon ytimessä on taas tapahtunut kehitystä. Yritysrakenteeseen on luotu käsite Kiinteistöyhtiöryhmä, joka enteilee kiinteistönomistajien hallintaa Kennossa. Tulevaisuudessa Kiinteistöyhtiöryhmän alle vodaan muodostaa Kiinteistöyhtiöitä ja tällä tavalla saada Kennossa mallinnettua kiinteistönomistajien konsernirakenteita. Näitä rakenteita voidaan hyödyntää kiinteistömassan omistajuutta sekä henkilöiden vastuualueita  määriteltäessä.

Kennon tunnusten hallinta alkaa saada käsinkosketeltavan muodon. Tunnusten muodostamisen mahdollistaminen aloitettiin palvelutuottajan henkilöstä. Palveluntuottajan ylläpitäjä voi nyt luoda toimipisteisiinsä henkilöitä ja kutsua heitä Kennon käyttäjiksi. Kutsusta lähtee asianosaiselle henkilölle sähköposti, jossa kehotetaan asettamaan Kennon salasana. Käyttäjätunnuksena toimii aina henkilön sähköpostiosoite. Salasanan asettaminen rekisteröi henkilön Kennon käyttäjäksi pääkäyttäjän asettamalla roolilla ja vastuilla, jotka määrittelevät juuri muodostettujen Kenno-tunnusten laajuuden.

This image has an empty alt attribute; its file name is image-2.png

 
 

Kuva: Palveluntuottajan ylläpitäjäkäyttäjä voi luoda uuden käyttäjän hallitsemiinsa toimipisteisiin oikean yläkulman valikosta

This image has an empty alt attribute; its file name is image-3.png

 
 

Kuva: Uuden käyttäjän luontimodaali: käyttäjän perustiedot, valinta Ylläpitäjä / ei ylläpitäjä sekä kytkökset yrityksen eri toimipisteisiin

This image has an empty alt attribute; its file name is image-4.png

 
 

Kuva: Uuden käyttäjän kutsu sähköpostin avulla Kenno-käyttäjäksi

This image has an empty alt attribute; its file name is image-5.png

 
 

Kuva: Sähköpostin linkistä aukeaa Kennon kirjautumisnäkymä, jossa käyttäjä asettaa itselleen salasanan ja vahvistaa sen

This image has an empty alt attribute; its file name is image-6.png

 
 

Kuva: Ilmoitus onnistuneesti asetetusta salasanasta

Asuttamisen suunnittelun ja kehityksen yhteydessä nousee ajoittain tarve muokata kiinteistöhierarkiaa ja sen tietoja. Tällainen tarve kohdistui tällä kertaa hierarkian eri tasoille tallennettuihin liitteisiin. Haastatteluissa todettiin, että asuttamisen eri työvaiheissa on tarve tuoda osaksi prosessia tiettyjä ennalta määriteltyjä liitteitä. Tämän mahdollistamiseksi Kennoon toteutettiin liitteiden kategorisointi kiinteistö-, rakennus- ja huoneistotasoille. Toteutetut kategoriat ovat Myynti, Markkinointi, Tarjous ja Sopimus. Kategoriaa ei liitteelle ole pakko määritellä, mutta sen avulla voidaan liitteitä tarvittaessa nostaa esille helpottamaan asuttamistyötä.


Kuva: Kiinteistöhierarkian liitteiden kategorisointi liitteiden Muokkaus -näkymässä

Kategorialla Myynti olevat liitteet tulevat näkymän Kennossa huoneiston tiedoissa Asunnot ja Hakemukset -osioissa. Markkinointi kategorian liitteet puolestaan saadaan siirrettyä eri markkinointikanaviin, kuten Oikotielle. Kategorioilla Tarjous ja Sopimus saadaan hallittua kohteen tarjouskirjeeseen ja sopimukseen mukaan automaattisesti nousevia liitteitä. Liitteellä voi olla yhtäaikaisesti useampi kategoria, jos sitä on tarpeen hyödyntää useammassa kohdassa asuttamisen prosessia.  

Käyttäjien tekemässä huoltokirjatoiminnallisuuksien testauksessa nousi esille muutama pienehkö muutostarve. Nämä päätettiin maltillisen kokoisina ja hyvin perusteltuina tarpeina toteuttaa asuttamisen lomassa Kennoon, vaikka huoltokirjan mvp-vaihe onkin jo valmiiksi hyväksytty. 

Toinen näistä muutoksista koski ylläpito-ohjelman tehtävämuotin liitteitä. Nyt Kennoon voi ylläpito-ohjelman tehtävämuotille laittaa luonnin yhteydessä liitteitä. Nämä liitteet siirtyvät muotin avulla generoituville tehtäville. Muotilla olevan liitteen muokkaus vaikuttaa tehtäviin samalla tavalla kuin vaikka tehtävän kuvauksen muokkaus. Muutos tulee voimaan muutoshetkestä katsottuna tulevaisuuden tehtäville. Menneisyyden tehtävillä liitteet pysyvät luonnollisesti ennallaan.


Kuva: Liitteen lisääminen Ylläpito-ohjelman tehtävämuotille


Kuva: Muotin liitteet näkyvissä generoituneella ylläpitotehtävällä

Kuva: Ylläpitotehtävän liitteet-karuselli avattuna tehtävältä kuvia klikkaamalla

Toinen muutos palvelee kaikkia Kenno-käyttäjiä, myös asuttamisen henkilöitä, vaikka tarve nousikin esille huoltokirjan testauksen yhteydessä. Muutos kohdistuu kiinteistölistaukseen. Kiinteistölistauksessa on mahdollistettu kohdekokonaisuuksien hakeminen kustannuspaikkatunnuksen avulla. Tällä hetkellä käyttäjä voi hakea kiinteistöjä täydellisen kustannuspaikkatunnuksen avulla. Hakutuloksena Kenno tuottaa listan kaikista kyseisen tunnuksen omaavista kiinteistöistä. 


Kuva: Kiinteistöhierarkian haku kustannuspaikkanumerolla 333. Hakutuloksena kaikki kiinteistöt, joiden kustannuspaikkanumero on 333.

Tulevan kuukauden Kenno-tiimi tulee keskittymään koko tarmollaan asuttamisen kehitykseen ja sopimushallinnan suunnitteluun. Näiden lisäksi jatketaan kehityskumppanien datan käsittelyä ja siirtoja Kenno-ympäristöihin. Reskontran kanssa töitä tekevien haastattelut on tarkoitus ajoittaa joulukuun alkupuoliskolle. 

Seuraava blogikirjoitus julkaistaan noin kuukauden päästä, keskiviikkona 10.11.2021. Silloin, blogin ilmestymisen kanssa samassa tahdissa päivittyy tutusti myös demoympäristö uuteen versioonsa. Pysyhän siis kuulolla, niin saat ensikädessä tiedon siitä miten Kenno-projekti etenee!

Uudet demoympäristöön julkaistut, käyttöliittymässä näkyvät ominaisuudet vielä kootusti:

  • Hakemisen ja tarjoamisen työkalujen kehittyminen Asunnot ja Hakemukset osioissa
  • Palvelutuottajan henkilön luonti / kutsu / rekisteröinti, sähköposti + salasanan asettaminen
  • Kiinteistön / Rakennuksen / Huoneiston liitteiden kategorisointi
  • Ylläpito-ohjelman tehtävämuotille liitteen lisäämismahdollisuus → liitteen siirto generoituville tehtäville
  • kustannuspaikka hakukriteeriksi ja rajaimeksi kiinteistölistaukseen